Konačno se otvorio novi Le Kolač. Imaju potpuno novi koncept
Konačno se otvorio novi Le Kolač. Imaju potpuno novi koncept

Konačno se otvorio novi Le Kolač.
Imaju potpuno novi koncept

Kada bismo opisivali ideju Roberta Hromalića, kojom se vodio u osmišljavanju bistroa Le Kolač – bio bi to back to the roots. Već 15 godina Hromalić vrlo srčano i strastveno priprema prava gurmanska remek djela – dotaknuta prstohvatom čarolije, koja se osjeti već pri ulasku u atraktivan prostor u Branimirovoj 43, u novom kompleksu Park kneževa.

Pomno osmišljen interijer koji osvaja na prvu

Interijer je osmislio arhitektonski studio Arhikultura. Ja sam dao smjernice što i kako bih volio, a oni su zaokružili sve u cjelinu i dobili smo prostor svjetskog nivoa gdje će se svaki gost osjećati posebno. Sam prostor je prvo trebao biti mjesto samo za slatke stvari pa sam odlučio ubaciti i brunch tako da smo nakon 8 mjeseci crtanja i osmišljavanja odlučili cijeli projekt baciti u smeće i krenuti ispočetka te produžiti kuhinju, maknuti nekoliko sjedećih mjesta i dopustiti si proširiti našu ponudu brunchom. Uglavnom, od prvog i drugog idejnog rješenja i izgradnje je prošlo godinu i pol, ispričao nam je Robert.

Osim unutarnjeg dijela, prostor dodatno oplemenjuje velika vanjska terasa, smještena u ugodnoj hladovini. Kraj nje je dječji park pa su djeca, kao i kućni ljubimci dobrodošli. Radno vrijeme lokala je od utorka do nedjelje od 8 ujutro, kada možete uživati u jednom od ukusnih doručaka pa sve do 23 sata navečer.

Umjetničke kreacije na tanjuru

Sedam vrsta ručno rađenih/artisan kolača, četiri raznovrsna doručka i deset slanih jela obojila je kreativna kombinacija sastojaka, a zbog raskoši okusa i mirisa prave su gourmet umjetničke kreacije. Dostupne su i bezglutenske kao i vege opcije.

Sam prostor je zamišljen kao community zona, s vrlo udobnim foteljama i dvosjedima, kako bi gosti mogli promatrati pripremu njihovih poslastica. Uz 28 sjedećih mjesta u unutarnjem dijelu, još 78 osoba može uživati u ponudi na velikoj terasi.

Posebno je interesantan način odabira željene hrane, jer ona se neće nalaziti u vitrinama, nego na lebdećim tanjurima kako bi posjetitelji mogli u punom smislu doživjeti određeno jelo ili slasticu. Tako će se istaknuti pomno osmišljen dizajn kolača, koji se uklapa u Hromalićevo viđenje moderne gastronomije.

Ovog puta izbacili smo klasičnu vitrinu i odvojenu proizvodnju. Odlučio sam staviti na šank samo po jedan primjerak svakog kolača na levitirajuće tanjure koje proizvodimo, a ljude smjestiti nasuprot šanka kako bi mogli gledati direktno u samu proizvodnju te imati interakciju s kompletnim osobljem. Želimo da gosti konzumiraju sve njima poznato u modernijoj verziji, međusobno dijele hranu te da se pritom osjećaju opušteno okruženi dragim ljudima, istaknuo je Robert.

Od doručka preko bruncha…

Jelovnik će se mijenjati jednom mjesečno, no jela koja se pokažu najomiljenijima i najprodavanijima ostaju na jelovniku i više mjeseci. Neodlučni slatkoljupci i svi koji vole dijeliti hranu doći će na svoje, naime mogu naručiti bite-size kolače i tako isprobati više vrsta ili ih podijeliti s prijateljima.

U jutarnjim satima idealno je prikupiti energiju uz odabir croasan sendviča, chia kaša s voćnom salatom i proteinima, pohanih tramezzina ili avocado sourdough kruha s mekano kuhanim jajima.

U vrijeme bruncha ili ručka zasigurno će vam se svidjeti slana jela kao što su: pašteta od gusje i pileće jetrice i tostirane šparoge s lososom i skutom, a salata s pistacijom i stracciatelom već ima svoje fanove. Sendvič Pizzaiolo i plata s raznim kruščićima i namazima još su neki noviteti, o čijoj popularnosti ovisi ostanak ili izbacivanje s jelovnika. Burata sa sicilijanskom caponatom (tikvice, patlidžani, rajčice i kapari) i crab roll – tostirano toplo pecivo s kremastom salatom od rakova, bogatstvom okusa zaokružuju slanu ponudu.

…do slastica i pića

Visoko postavljenu gourmet ljestvicu osim spomenutog slanog asortimana vjerno prate i slastice i pića.  Šest neodoljivih slatkih okusa predvodi hladni lava cake, tu je i klasik kolač od lješnjaka i karamela, tart od pekan oraha, bezglutenski zapečeni cheesecake s limunom i yuzuom i flan od pistacija i višnje.

A da bi gušti bili kompletni, uz slastice ili slane delicije zaokružena je i karta pića; od pjenušaca Poletti, Fantinel prosecca, graševine Zlatnog brda pa sve do biodinamičkog Rupppert-Leroy šampanjca i Old Pilot’s gina. Tu su i Vergnano kava i cijeđeni sokovi.

Vrhunska svjetska ponuda u centru Zagreba

Hromalić se školovao na Ferrandiju, najprestižnijoj francuskoj kulinarskoj školi u Parizu. Na pitanje koliko ga je školovanje tamo obilježilo, odgovara: Rekao bih da me školovanje u Parizu jako obilježilo u cijelokupnoj karijeri zato jer i danas kada otvaram novi objekt, primjenjujem svaku stavku koji sam tamo naučio. Od mog povratka u Zagreb je toliko ljudi prošlo kroz moju kuhinju te su oni sami ponudili isto širokim masama i prihvatili nov način kreiranja deserata. Zadovoljstvo mi je gledati da je hrvatsko slastičarstvo otišlo nekoliko stepenica ka europskim trendovima.

A što po njemu čini moderno slastičarstvo?

Moderno slastičarstvo čine moderni ljudi, kao i u bilo kojoj struci u kojoj individalci žele ponuditi nešto drugačije. Moderne tehnike slastičarstva su na sceni zadnjih desetak godina, a mi smo ti koje žele izvući najbolje i najfinije iz njih. Slastičarstvo je osim struke postalo trend i unazad nekoliko godina taj je trend sve veći. Malo je njih koji se upuštaju u sami trend jer izrada zahtjeva jako puno investicije, jako puno rada, jako puno kvalitetnog osoblja, što je danas rijestkost naći. U ovom objektu odlučili smo taj trend prikazati i ponuditi u najboljem svjetlu, zaključuje.

*Napomena autora: Le Kolač je trajno zatvoren na adresi Park Kneževa

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori