![Konačno se otvorio novi Le Kolač. Imaju potpuno novi koncept](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-8-1080x1620.jpg)
![Konačno se otvorio novi Le Kolač. Imaju potpuno novi koncept](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/le-kolac.jpg)
Kada bismo opisivali ideju Roberta Hromalića, kojom se vodio u osmišljavanju bistroa Le Kolač – bio bi to back to the roots. Već 15 godina Hromalić vrlo srčano i strastveno priprema prava gurmanska remek djela – dotaknuta prstohvatom čarolije, koja se osjeti već pri ulasku u atraktivan prostor u Branimirovoj 43, u novom kompleksu Park kneževa.
Pomno osmišljen interijer koji osvaja na prvu
Interijer je osmislio arhitektonski studio Arhikultura. Ja sam dao smjernice što i kako bih volio, a oni su zaokružili sve u cjelinu i dobili smo prostor svjetskog nivoa gdje će se svaki gost osjećati posebno. Sam prostor je prvo trebao biti mjesto samo za slatke stvari pa sam odlučio ubaciti i brunch tako da smo nakon 8 mjeseci crtanja i osmišljavanja odlučili cijeli projekt baciti u smeće i krenuti ispočetka te produžiti kuhinju, maknuti nekoliko sjedećih mjesta i dopustiti si proširiti našu ponudu brunchom. Uglavnom, od prvog i drugog idejnog rješenja i izgradnje je prošlo godinu i pol, ispričao nam je Robert.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-1-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-15-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-4-768x1152.jpg)
Osim unutarnjeg dijela, prostor dodatno oplemenjuje velika vanjska terasa, smještena u ugodnoj hladovini. Kraj nje je dječji park pa su djeca, kao i kućni ljubimci dobrodošli. Radno vrijeme lokala je od utorka do nedjelje od 8 ujutro, kada možete uživati u jednom od ukusnih doručaka pa sve do 23 sata navečer.
Umjetničke kreacije na tanjuru
Sedam vrsta ručno rađenih/artisan kolača, četiri raznovrsna doručka i deset slanih jela obojila je kreativna kombinacija sastojaka, a zbog raskoši okusa i mirisa prave su gourmet umjetničke kreacije. Dostupne su i bezglutenske kao i vege opcije.
Sam prostor je zamišljen kao community zona, s vrlo udobnim foteljama i dvosjedima, kako bi gosti mogli promatrati pripremu njihovih poslastica. Uz 28 sjedećih mjesta u unutarnjem dijelu, još 78 osoba može uživati u ponudi na velikoj terasi.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-8-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-6-768x1152.jpg)
Posebno je interesantan način odabira željene hrane, jer ona se neće nalaziti u vitrinama, nego na lebdećim tanjurima kako bi posjetitelji mogli u punom smislu doživjeti određeno jelo ili slasticu. Tako će se istaknuti pomno osmišljen dizajn kolača, koji se uklapa u Hromalićevo viđenje moderne gastronomije.
Ovog puta izbacili smo klasičnu vitrinu i odvojenu proizvodnju. Odlučio sam staviti na šank samo po jedan primjerak svakog kolača na levitirajuće tanjure koje proizvodimo, a ljude smjestiti nasuprot šanka kako bi mogli gledati direktno u samu proizvodnju te imati interakciju s kompletnim osobljem. Želimo da gosti konzumiraju sve njima poznato u modernijoj verziji, međusobno dijele hranu te da se pritom osjećaju opušteno okruženi dragim ljudima, istaknuo je Robert.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-17-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-19-768x1152.jpg)
Od doručka preko bruncha…
Jelovnik će se mijenjati jednom mjesečno, no jela koja se pokažu najomiljenijima i najprodavanijima ostaju na jelovniku i više mjeseci. Neodlučni slatkoljupci i svi koji vole dijeliti hranu doći će na svoje, naime mogu naručiti bite-size kolače i tako isprobati više vrsta ili ih podijeliti s prijateljima.
U jutarnjim satima idealno je prikupiti energiju uz odabir croasan sendviča, chia kaša s voćnom salatom i proteinima, pohanih tramezzina ili avocado sourdough kruha s mekano kuhanim jajima.
U vrijeme bruncha ili ručka zasigurno će vam se svidjeti slana jela kao što su: pašteta od gusje i pileće jetrice i tostirane šparoge s lososom i skutom, a salata s pistacijom i stracciatelom već ima svoje fanove. Sendvič Pizzaiolo i plata s raznim kruščićima i namazima još su neki noviteti, o čijoj popularnosti ovisi ostanak ili izbacivanje s jelovnika. Burata sa sicilijanskom caponatom (tikvice, patlidžani, rajčice i kapari) i crab roll – tostirano toplo pecivo s kremastom salatom od rakova, bogatstvom okusa zaokružuju slanu ponudu.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-10-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-5-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-9-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-7-768x1152.jpg)
…do slastica i pića
Visoko postavljenu gourmet ljestvicu osim spomenutog slanog asortimana vjerno prate i slastice i pića. Šest neodoljivih slatkih okusa predvodi hladni lava cake, tu je i klasik kolač od lješnjaka i karamela, tart od pekan oraha, bezglutenski zapečeni cheesecake s limunom i yuzuom i flan od pistacija i višnje.
A da bi gušti bili kompletni, uz slastice ili slane delicije zaokružena je i karta pića; od pjenušaca Poletti, Fantinel prosecca, graševine Zlatnog brda pa sve do biodinamičkog Rupppert-Leroy šampanjca i Old Pilot’s gina. Tu su i Vergnano kava i cijeđeni sokovi.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-14-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-12-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-13-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-11-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-16-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-18-768x1152.jpg)
Vrhunska svjetska ponuda u centru Zagreba
Hromalić se školovao na Ferrandiju, najprestižnijoj francuskoj kulinarskoj školi u Parizu. Na pitanje koliko ga je školovanje tamo obilježilo, odgovara: Rekao bih da me školovanje u Parizu jako obilježilo u cijelokupnoj karijeri zato jer i danas kada otvaram novi objekt, primjenjujem svaku stavku koji sam tamo naučio. Od mog povratka u Zagreb je toliko ljudi prošlo kroz moju kuhinju te su oni sami ponudili isto širokim masama i prihvatili nov način kreiranja deserata. Zadovoljstvo mi je gledati da je hrvatsko slastičarstvo otišlo nekoliko stepenica ka europskim trendovima.
A što po njemu čini moderno slastičarstvo?
Moderno slastičarstvo čine moderni ljudi, kao i u bilo kojoj struci u kojoj individalci žele ponuditi nešto drugačije. Moderne tehnike slastičarstva su na sceni zadnjih desetak godina, a mi smo ti koje žele izvući najbolje i najfinije iz njih. Slastičarstvo je osim struke postalo trend i unazad nekoliko godina taj je trend sve veći. Malo je njih koji se upuštaju u sami trend jer izrada zahtjeva jako puno investicije, jako puno rada, jako puno kvalitetnog osoblja, što je danas rijestkost naći. U ovom objektu odlučili smo taj trend prikazati i ponuditi u najboljem svjetlu, zaključuje.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Le-Kolac-2-1080x720.jpg)
*Napomena autora: Le Kolač je trajno zatvoren na adresi Park Kneževa
Foto: Sanja Jagatić