![Četiri nova mjesta u Beogradu kakvih bi u Zagrebu trebalo biti više](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412136070_901873471350583_3019759254177419114_n_1080.jpg)
![Četiri nova mjesta u Beogradu kakvih bi u Zagrebu trebalo biti više](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Copy-of-1800x1000-1.png)
Beograd nam je vječno na radaru kada tražimo nove lijepe gastro lokacije. Nakon što je ekipa Journal.rs-a nedavno obišla novo mjesto Prekoputa Proleća, a potom i čuvenu pizzeriju Giovanni’s na novoj lokaciji i izdvojili svoje favorite, vrijeme je za neka novija mjesta.
Četiri nova mjesta u Beogradu
Journal navigacija ovog puta vodi preko Vračara. First stop je u ulici Vojvode Petka, zatim se kroz Vojvode Šupljikca spuštamo na Dorćol gdje nas čeka ostatak ekipe, a dan završavamo na Zemunskoj pijaci gde se sjajnoj street food ponudi pridružio još jedan novi lokal. Idemo najprije na slatki doručak uz najsavršenija peciva i specialty coffee, potom na brunch [lunch preskačemo], još jednu kavu & onda prelazimo na wine and talks. Zvuči kao savršen plan za ovaj svaki vikend. Pratite Journal tablice i pinajte ova nova mjesta na beogradskoj mapi.
S L O J.
Od trenutka kada su Lena i Paša, dvojac koji stoji iza SLOJ gastro & lifestyle koncepta, prvi put pomislili otvoriti lokal u Beogradu pa sve do samog otvaranja, na Instagram profilu @sloj.belgrade dijelili su sve. Od stvaralačkog procesa, rendera, pa sve do napredovanja radova, a potom i otvaranja lokala. Tako je lokalna zajednica od samog starta bila upućena u njihovu ideju i nestrpljivo iščekivala službeno otvaranje SLOJ bistroa. Prvi otvoren lokal je na adresi Vojvode Petka 7, a u planu su još dvije lokacije — Gospodar Jevremova 9 i Braničevska 1.
Iako inicijalno iz Rusije, cijeli tim već nekoliko mjeseci aktivno uči srpski jezik, istražuje nacionalne okuse i dodaje ih u svoj meni. U njihovim jelima možete naći kajmak i ajvar, a na meniju je i burek. S konceptom all day breakfast i velikim izborom doručka koji uključuje jela s jajima na nekoliko načina, od kajgane, preko francuskog omleta, pa sve do šakšuke – tradicionalnog ruskog jela, ali i srpskog doručka.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_404889113_1389134605046059_7338103050598808159_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_404904824_727375919285321_8831523622552765822_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412819933_380496251060694_6056940614393321514_n_1080-768x513.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_413405655_329792759852518_7689268216670900127_n_1080-768x960.jpg)
Osim toga, u ponudi su i slatka peciva, poput švicarske hrskave kifle od lisnatog tijesta punjene kremom od vanilije i čokolade koja se tradicionalno naziva još i pain suisse. Također, napravili su i kroasan u obliku savršene kocke. Dugo su usavršavali recepturu i tehnologiju, sve to kako bi kroasan ostao mekan, natopljen punjenjem, ali sa savršeno ravnim stranicama. Journal hint — cube kroasan & kava su idealan combo za slatki start dana.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412762325_1023771782014976_6562736728103565133_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412299954_377911518128488_5676941576012412598_n_1080-768x957.jpg)
S O N D E R.
Nakon savršenog slatkog & slanog doručka u novootvoreni @sonder.belgrade coffee roastery & cafe u Baba Višnjinoj 35. Tu nas čeka veliki prostor s dosta mjesta za sedenje, ali i sjajan coworking. Moderan i dobro osmišljen prostor uređen je sa stilom po uzoru na svjetske lokale. Dominira cozy atmosfera u kombinaciji s modernim dizajnom.
Visoka estetska filozofija osim interijerom, prožima se i kroz home & food dodatke. I to u vidu signature brendinga s prepoznatljivim plavim logoom na tanjurima za posluživanje hrane i šalicama za kavu. Kada je riječ o meniju, očekivano za ruske lokale ovog tipa, tu su – tost s avokadom, poširanim jajem i dodatkom lososa & tost sa srdelama i jajem kao bestselleri. Osim toga u ponudi je i bogata selekcija slatkih tradicionalnih poslastica.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Sorber6-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Sorber5-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Sorber1-e1704448533270-768x1158.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Sorber.png)
j u n e.
Na mjestu nekadašnjeg concept storea Jevremova 25, na istoimenoj adresi, smjestio se ovaj prostran i veoma svijetao novi lokal @junebelgrade. Odmah po otvaranju lokal je neprestano krcat te ćete za mjesto najvjerojatnije čekati koju minutu. Podijeljen na morning i evening menu [budući da za vrijeme pauze od 15h do 16h ne rade] nudi slatke i slane opcije za doručak. U ponudi su i starteri za večeru, kao i glavna jela i deserte. Iako ne s mnogo jela, njihov meni može zadovoljiti svačiji ukus.
Dan možete započeti danskim doručkom koji podrazumijeva jaja, šunku, kačkavalj i svježu salatu. Ili vaš izbor mogu biti vafli sa slaninom i jajem na oko. Svakako preporučujemo i klasik kao što su jaja benedikt. Zvijezda ove jutarnje gastro ponude je handmade sourdough kruh i ručno rađeni kremasti maslac. Za večeru birajte grilani losos ili piletinu s krumpirom.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412007092_578868804414139_23887281271421415_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412059924_3220838534885220_8374854916650345951_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412321105_1062221221593270_4094961013055976414_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412014772_327391143458467_6355621255554882922_n_1080-768x960.jpg)
![June beograd](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_410780018_893043368874812_4516494640169198417_n_1080-768x960.jpg)
![June beograd](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/ezgif.com-video-to-gif-converter-1-2.gif)
![June beograd](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412349037_387009213717207_6443636655939025184_n_1080-768x768.jpg)
![June beograd](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412477787_350410650958067_7122396888043357403_n_1080-768x768.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_412136070_901873471350583_3019759254177419114_n_1080.jpg)
L O L E wine shop.
Gastro potez duž Zemunske pijace počinje kod PreTop bread & schwein & champagne lokala koji je među prvim otvorenim street food lokalima, a završava se Fuka kafeterijom i pržionicom kafe. Između ove dvije obavezne stanice smjestili su se i brojni drugi lokali koje rado posjećujemo. Sada je ova ultimativna gastro lokacija dobila pojačanje u vidu @lole.wine bara koji dodajemo na must-visit listu. Bilo da ste u prolazu i treba vam vino za van ili želite popiti čašu vina na licu mjesta – LOLE wine bar je tu. U ponudi imaju strane i domaće etikete, kao i ponudu vinarija koje se bave organskom proizvodnjom vina vrhunske kvalitete.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_414173428_1078199060039514_9174728961940917919_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/ezgif.com-video-to-gif-converter-3.gif)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_416644733_308582835508971_1888259935086093329_n_1080-768x960.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_416101798_1073496553776481_2211340108639098039_n_1080-768x957.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_414718996_272876455805972_69145367546041948_n_1080-768x954.jpg)
![@lole.wine](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Snapinsta.app_414191991_869752231604734_1740672832280222067_n_1080-768x960.jpg)
*Članak je preuzet sa Journal.rs.
Foto: Instagram @sloj.belgrade, @sonder.belgrade, @junebelgrade, @lole.wine