Krenite na putovanje svijetom kroz različite Nespresso okuse i arome

Krenite na putovanje svijetom kroz
različite Nespresso okuse i arome

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez šalice prve jutarnje kave. Ona nas razbuđuje i priprema za ostatak dana, a pravim kavopijama često je tek prva u nizu. Svatko od nas ima svoje preferencije kad je kava u pitanju – neki piju espresso, drugima je draža produžena kava; jedni ju ne mogu zamisliti bez mlijeka, a drugima je najdraža crna bez ikakvih dodataka.

I dok na prvi pogled svaka kava možda izgleda slično, razlike su zapravo jako velike. Postoje razne sorte kave i načini obrade koji određuju okus, miris i kvalitetu kave. Istinskim ljubiteljima kava je puno više od ‘običnog’ crnog napitka – ona ih svojim okusima može odvesti na putovanje po cijelom svijetu. Kako biste pronašli kavu baš po svom ukusu, za početak je dobro upoznati se s najpoznatijim sortama kave i kako geografsko područje s kojeg kava dolazi utječe na njen okus.

Najpoznatije sorte kave

Kava se uzgaja u više od 50 država svijeta, a najkvalitetnija zrna potječu iz tropskih predjela smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije. Na aromu, miris i kvalitetu kave utječe i sorta kave, nadmorska visina i sastav zemljišta na kojoj ona raste te vremenski uvjeti, odnosno broj sunčanih i kišnih dana. Zato aroma kave ovisi od zemlje do zemlje, pa čak i područja i plantaže, ali i načina na koji se zrna obrađuju odmah nakon berbe. Zbog toga s iste plantaže možete dobiti zrna različitog okusa i kvalitete.

Dvije najpoznatije sorte kave su Arabika i Robusta, između kojih postoje bitne razlike koje utječu na aromu i okus kave koju pijemo u šalici. Arabika se uzgaja u tropskim područjima, a Brazil je njezin najveći svjetski proizvođač. Ima manje kofeina od Robuste pa je njen okus prirodno slađi, dok joj aromatična ulja daju cvjetne i voćne note. Robusta je s druge strane gorka i ima zemljast okus, a uzgaja se u zemljama Afrike i Azije.

Nespresso – sinonim za najkvalitetniju kavu

Sinonim za najkvalitetnije doziranu kavu već je godinama Nespresso, poznati i obožavani švicarski brend premium kave u kapsulama koji od svog početka 1986. godine potrošačima pruža najfinije iskustvo u ispijanju šalice kave u udobnosti vlastitog doma. Cijeli doživljaj obogaćen je ponudom mješavina kave različitih okusa, kao i aparatima te raznovrsnim dodacima koji su nam potrebni za još bolju pripremu savršene šalice omiljenog napitka. U širokom asortimanu Nespresso mješavina, svatko će pronaći kavu baš po svom ukusu.

Nespresso kava proizvodi se od plodova drveta Arabike i Robuste. Svako zrno je dragocjeno pa proces proizvodnje savršene kave nikako nije prepušten slučaju. Kroz svoj lanac vrijednosti kave – od vještih agronoma i poljoprivrednika do vlastitih stručnjaka za razvoj kave, timova u tvornicama i ambasadora kave, Nespresso proces proizvodnje savršene kave njeguje do najsitnijih detalja kako bismo mi, kupci, uživali u svakom trenutku ispijanja kave.

Kompanija surađuje s više od 110.000 uzgajivača kave u 14 zemalja svijeta kroz svoj AAA Sustainable Quality™ program kako bi uključila praksu održivosti na plantažama.Neke od najboljih lokacija odabrane su zbog njihove klime i tla, u suradnji sa zajednicama uzgajivača. Oni beru bobice kad su one savršeno zrele za optimalan okus. Stručnjaci za kavu odabiru optimalne profile prženja i mljevenja prema zrnu i mješavini, tako da su okusi harmonični. Svjež okus kave zatvoren je u aluminijskoj kapsuli koja se može reciklirati, a aparat za kavu sav taj okus oslobađa pritiskom na gumb.

Istražite svijet uz kave iz nove Nespresso linije

S ponudom od 30 kava razvrstanih u 5 skupina, svatko će u Nespresso linijama kava pronaći baš onaj savršeni okus za sebe. Možda to baš bude najnovija, Nespresso World Explorations linija, koja će vas odvesti na putovanje svijetom, inspirirati vaše okuse i obogatiti vaše znanje o kavi.

Liniju čine popularne Lungo kave koje su inspirirane gradovima Cape Town, Tokio, Stockholm i Beč, uz dodatak dviju novih mješavina inspiriranih Šangajem i Buenos Airesom te okusima tipičnim za ove azijske i južnoameričke gradove. Svaka od ovih kava donosi senzacije, okuse i arome spomenutih gradova i oslikava tradicionalne trenutke uživanja u kavi iz cijelog svijeta. Upoznajte ih u nastavku:

World Explorations Buenos Aires Lungo

Šalica Nespresso World Explorations Buenos Aires Lungo kave tako nam donosi živopisan i slatko strastven karakter argentinske kulture. To je mješavina nježno pržene kolumbijske Arabike, omiljene zbog svoje finoće, i blago pržene Robuste iz Ugande. Rezultat je aromatična i uravnotežena mješavina s notama orašastih plodova, žitarica, obilnom slatkoćom i karakterističnim notama kokica. Ova kava se postepeno prži u dva kontrolirana ciklusa kako bi se osiguralo očuvanje njenog nježnog profila. Drugi dio je manji, ali se prži nešto duže kako bi se mješavini dodali određeni intenzitet i tijelo.

Kako se tradicionalno u Buenos Airesu gaji ljubav prema dugim, mliječnim  kavama, predlažemo da u ovoj mješavini uživate uz dodatak mlijeka.

World Explorations Shanghai Lungo

Prepoznajući novorazvijenu kinesku modernu scenu kave, Nespresso World Exploration Shanghai Lungo oslikava azijsku kulturu uživanja u kavi. To je prepoznatljiva svijetlo pržena mješavina koja kombinira kenijsku, kinesku i indonežansku Arabiku, koja će obradovati nepce svojom glatkoćom i finim notama bobičastog voća. Shanghai Lungo prži se brzo, svijetlo i odvojeno, a fino mljevenje i srednje opterećenje kapsule sprečavaju je da postane previše blaga.

U notama bobičastog voća i delikatnoj kiselosti ove kave najbolje se uživa ako je pripremite dugu, s nekoliko kapljica mlijeka, baš kao što to čini i lokalno stanovništvo.

World Explorations Tokyo Vivalto Lungo

Nespresso World Explorations Tokyo Vivalto Lungo oslikava tradiciju japanske kave koju obilježavaju čistoća, jednostavnost i elegancija. Njihova tradicionalna duga crna kava aromatičan je poziv na zaustavljanje i uživanje u ukusnoj složenosti i istančanom okusu kave. Tokyo Vivalto Lungo kombinira aromatične, cvjetne note i note voća za uravnotežen i složen profil. Opojne cvjetne note i nježna kiselost dolaze od lagano pržene etiopske Arabike i odlično se slažu s bogatim okusima meksičke oprane Arabike.

Stanovnici Tokija u svojoj kavi uživaju dugo pa odvojite vrijeme za ovaj aromatičan Lungo.

World Explorations Stockholm Fortissio Lungo

Nespresso World Explorations Stockholm Fortissio Lungo je bogata i intenzivna mješavina čistih Arabika koja nam približava aromatični profil tradicionalne švedske kave. Mješavina indijskih i kolumbijskih zrna daju joj glatki okus s izuzetnim intenzitetom čiste Arabike, a rezultat je bogata kava s notama slatkih žitarica i naglašenih živahnih aroma. Monsooned Arabika je tamnije pržena za pojačavanje tijela i nota žitarica, dok svjetlije pržene oprane kolumbijske kave omogućavaju da sve klasične finije arome ostanu u ravnoteži.

Da biste u okusu ove aromatične kave uživali poput pravih Šveđana, poslužite ju uz omiljene cimet rolice.

World Explorations Cape Town Envivo Lungo

Sklonost Južne Afrike prema azijskim kavama, koje su vremenom oblikovale lokalne okuse, najbolje oslikava Nespresso World Explorations Cape Town Envivo Lungo. Ova kava napravljena je od moćne mješavine indijske Arabike i Robuste koja pruža intenzivnu i kavu punog tijela sa snažnom, gorkom notom i drvenastom aromom. Srednje pržena oprana meksička Robusta donosi puno tijelo, dok tamno pržene indijske Arabike daju oštru gorku notu i karakterističnu indijsku drvenastu aromu.

U ovoj intenzivnoj Lungo kavi uživajte s dodatkom mlijeka, baš poput stanovnika Cape Towna.

World Explorations Vienna Linizio Lungo

Inspirirana dugogodišnjom tradicijom Austrije s njenim raskošnim kafićima, Nespresso World Explorations Vienna Linizio Lungo stvara uravnotežen i ugodan okus kave u šalici. U ovoj nježnoj kavi, slatke note žitarica brazilskih prirodno obrađenih zrna Arabike miješaju se s voćnim notama oprane kolumbijske Arabike. Zajedno daju sladni okus žitarica i svilenkastu teksturu koja odiše prepoznatljivom veličinom bečke klasične kompozicije kave.

Za autentično iskustvo, u ovaj Lungo dolijte vruću vodu i šlag i uživajte baš kao da ste u Beču.

Kapsule za kavu iz Nespresso World Explorations linije potražite u novootvorenom Nespresso boutiqueu u Ilici 19 ili u Arena centru, a možete ih naručiti i putem službene stranice Nespresso Hrvatska.

Foto: Nespresso

Učitati još
Zatvori