Rujan na tanjuru: Sezonsko voće i povrće koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu

Kako se opraštamo od ljeta i vraćamo se svakodnevici, rujan kao prvi jesenski mjesec donosi nove početke. Polako se pripremamo za hladniju sezonu pa ćemo tako uskoro ljetne haljine i sandale pospremiti na dno ormara i zamijeniti ih jesenskim komadima kojima ćemo osvježiti svoju garderobu.

Dolaskom jeseni mijenja se i naša prehrana jer je stigla sezona novog voća i povrća koje već sada možemo pronaći na tržnicama. Svi znamo da su sezonske namirnice svježije, bolje, zdravije i pune okusa, a u rujnu ih, srećom, ne manjka. Najzdravije i najpopularnije namirnice koje biste tijekom rujna trebali uvrstiti u svoju prehranu donosimo u nastavku.

Voće

Baš kao što kaže poznata dječja brojalica, kruška, jabuka i šljiva su sinonim jeseni. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana te sadrže jako malo zasićenih masti i kolesterola. Ako kod kuće imate vrt, sigurno u njemu imate zasađenu barem jednu od spomenutih voćki. Kad su ubrane direktno sa stabla su najslađe i najukusnije. Domaće kruške, jabuke i šljive ovih dana možete pronaći na svim tržnicama. Osim što ih obožavamo jesti svježe, volimo ih i u raznim desertima kao što su pite, štrudle, galette i kolači. Možete ih ubaciti u smoothie za zdrav i ukusan doručak, super su i za crumble, kao i za palačinke.

Još jedno voće koje jedemo u rujnu je grožđe. Puno je vitamina i minerala, potiče probavu i cirklulaciju te općenito jača naš imunitet. Tu su i smokve koje su bogate fitonutrijentima, antioksidanskima i vitaminima. Smokve pomažu pri mršavljenju, poboljšavaju probavu, jačaju naše kosti i spječavaju bolesti srca. Smokve je najbolje jesti svježe, a obožavamo ih i u raznim jelima. Odlično se slažu s pršutom, svježim krem sirevima i orasima, a bit će super i u kolačima poput ovog s preljevom od crnog vina.

Od bobičastog voća nemojte propustiti sezonu malina i kupina koje imaju malo kalorija i brojne zdravstvene benefite za naš organizam. Bogate su antioksidansima, vlaknima i vitaminima, a jedemo ih samostalno ili kao dio mnogih jela, od smoothie bowla do raznih pita i kolača.

Povrće

Nezaoblazno povrće u rujnu su tikvice i patlidžani. Osim što su dobar izvor vitamina, sadrže malo zasićenih masti i jednostavni su za pripremu. Tikvice nisu intenzivnog okusa i slažu se s gotovo svim namirnicama. Mogu se pripremiti kao glavno jelo, prilog mesnim jelima, a volimo ih i kao sastojak u tjesteninama i rižotima.

Iako su manje popularani od tikvica, patlidžane bi itekako trebali uvrstiti u svoju prehranu. U veganskoj kuhinji patlidžan je odlična alternativa za meso jer je dobar izvor proteina. Može ga se kombinirati s velikim brojem drugih namirnica i servirati ga kao dio glavnog jela, prilog, umak ili namaz.

Krastavcima je također sada sezona, a najviše ih volimo jesti na salatu. Obožavatelji kukuruza sigurno se vesele štandovima po gradu gdje ih mogu kupiti kuhane i pečene ili ih sami pripremiti kod kuće. Paprika u rujnu dolazi u svim oblicima, od svježe do punjene, a kada malo zahladi, omiljene su nam mahune na žlicu.

Osim kupusa, kelja i cvjetače, rujan predstavlja i lisnato povrće pa uživajte u zelenoj salati, matovilcu, rukoli, blitvi i špinatu.

Foto: Unsplash

0