YumYum Paradise: Torta sa smokvama i preljevom od crnog vina

Ovu sam tortu prvi put radila prošlo ljeto i svi koji su je tada probali tražili su me da je opet napravim i ove godine. Torta je zapravo vrlo jednostavna, ali ono što je čini posebnom je upravo preljev, odnosno sirup od crnog vina. Da, dobro ste pročitali, od crnog vina! Svakako savjetujem da je isprobate, nećete požaliti!

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200g maslaca
  • 130g brezinog šećera (ili običnog bijelog)
  • 100g bijelog pirovog brašna
  • 3 jaja
  • 170g mljevenih badema
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • Korica naranče
  • 100g grčkog jogurta
  • 10-ak smokava

Za preljev:

  • 6 žlica šećera
  • 5 žlica crnog vina
  • 5-6 smokava

Priprema:

Maslac i šećer razradite ručnim mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje. Pomiješajte sve suhe sastojke pa ih dodajte smjesi s jajima. Na kraju špatulom umiješajte grčki jogurt.

Smjesu prebacite u kalup promjera 25cm i na vrh poslažite prerezane smokve (na četvrtine ili krugove, po želji). Biskvit pecite 15 minuta na 200 stupnjeva, zatim smanjite na 170 i pecite još 40 minuta.

Za to vrijeme napravite preljev. Šećer otopite na tavi, potom maknite s vatre i dodajte vino.

Vratite na vatru, kratko promiješajte da se šećer i vino spoje, pričekajte da alkohol ispari. U preljev zatim umiješajte narezane smokve.

Pustite tortu da se ohladi, zatim je poslužite uz grčki jogurt i preljev od crnog vina.

Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Bruna Vučak (YumYum Paradise)

0