

Ljeto nam je sve bliže, a s njim dolazi i neizbježna potraga za savršenim osvježenjem. Ove sezone, klasične ledene kave i čajevi dobivaju konkurenciju, i to veću nego ikad prije! Neki zanimljivi ledeni napici već su osvojili društvene mreže, a sada su nezaobilazni i na svakom kutku. Donosimo popis šest trenutno najpopularnijih ledenih napitaka koji osvajaju svijet, zajedno s detaljima o tome što ih čini posebnima i gdje ih kod nas možete pronaći.

1. Ledena matcha
Na samom vrhu trona nalazi se ledeni matcha latte, a posebno njezine sve popularnije verzije s jagodama, mangom ili vanilijom. Matcha je postala simbol zdrave energije, sadrži kofein, ali ne u količinama kao kava, puna je antioksidansa i izgleda apsolutno predivno u čaši.
Spoj njezine blage gorčine s voćnom ili kremastom komponentom stvara savršen balans. Nije ni čudo što ju svi na društvenim mrežama obožavaju. Iced strawberry matcha dostupna je u mnogim coffee shopovima, a vrlo ju lako možete pripremiti i sami!


2. Ledena kava s mlijekom ili Cold Brew
U Hrvatskoj se, unatoč globalnim trendovima, zasigurno najviše piju klasične ledene kave, kao i cold brew verzije u boljim kafićima. Iako je nekoć sinonim za ledenu kavu bila šalica espressa s hladnim mlijekom i kuglicom sladoleda, ili pak šlagom uz nekoliko kockica leda, danas, u modernim kafićima ledena kava znači jednostavno espresso ili filtrirana kava s ledom i mlijekom.
S druge strane, ako tražite nešto hladno, ali malo ozbiljnije – tu dolazi cold brew. To je grubo mljevena kava koja se namače u hladnoj vodi i ostavi da stoji, najčešće 12 do 24 sata. Rezultat je blaga, ali aromatična kava s nižom kiselošću. Nema gorke note koju često daje vruće kuhanje, a može se piti čista, s ledom, s mlijekom, pa čak i s tonikom. Cold brew je već godinama veliki hit u SAD-u, a sve se češće pije i u Europi, posebno u specialty coffee krugovima.
Naravno, popularne su sve varijacije ledene kave, pa tako i affogato, Iced Dalgona, kava sa sladoledom i Iced Mocha. Ako ste u potrazi za najboljom ledenom kavom u Zagrebu, zavirite u naš vodič.


3. Iced Bubble Tea
Među mlađom populacijom već je nekoliko godina iznimno popularan bubble tea, odnosno milk tea s tapioka kuglicama. Iako je nastao u Tajvanu, bubble tea se proširio po cijelom svijetu i ne prestaje evoluirati. Postoje stotine okusa, od klasičnog crnog čaja s mlijekom, preko matcha i taro varijanti, do voćnih poput manga, ube i litchija.
Osim što je ukusan, bubble tea je zabavan – kuglice u čaju daju dojam da pijete i jedete u isto vrijeme, što ga čini omiljenim kod mlađe publike. Ovaj osvježavajuć napitak možete pronaći na nekolliko adresa u Zagrebu.


4. Dirty Iced Chai
Iako u Hrvatskoj još nije toliko popularan, dirty iced chai donosi zanimljiv spoj aromatičnog chai lattea i snažnog espressa. Ovaj napitak kombinira fine i snažne note cimeta, kardamoma i đumbira s gorkastom snagom kave, što mu daje poseban karakter. U SAD-u i UK-u već je godinama omiljen u brunch barovima i coffee shopovima, pa vjerujemo kako u Hrvatskoj njegovo vrijeme tek dolazi!

5. Domaći ledeni čaj od breskve
Ako postoji piće koje priziva osjećaj djetinjstva, ljetnih popodneva i bakine kuhinje, to je ledeni čaj od breskve. No ono što je nekad bio pojam klasičnog ledenog čaja, danas je doživjelo malu renesansu. Ljudi danas žele prirodnije okuse, manje šećera i više pravog čaja. Umjesto umjetnih aroma, u pripremi se koristi pravi crni ili zeleni čaj, svježe narezane breskve, limun, menta i pokoja kap meda ili agavinog sirupa.
I dok se u Americi i UK-u iced peach tea već naveliko toči u kafićima s vlastitom cold brew čajnom linijom, u Europi se tek pojavljuje kao dio ponude „craft“ napitaka u ponekim barovima. U Hrvatskoj se najčešće pije kod kuće ili u kafićima u jednostavnijoj formi, ali sve više barista i restorana istražuje domaće varijante s pravim voćem i ledom.


6. Kombucha
Kombucha je ono piće koje ti netko prvi put ponudi uz rečenicu: „Čudnog je okusa, ali jako je zdrava!“ – i zapravo, istina je. Ovaj fermentirani napitak već je godinama omiljen u wellness krugovima, posebice u Americi, no posljednjih sezona kombucha se probila i ušla u mainstream i u Hrvatskoj, posebno ljeti, kao ledena, voćna alternativa gaziranim sokovima.
U osnovi, kombucha je fermentirani čaj, najčešće crni ili zeleni, kojem se dodaju šećer i simbiotska kultura bakterija i kvasaca. Tijekom fermentacije nastaje lagano pjenušavo piće s kiselkastim, voćno-octenim notama i minimalnim alkoholom (obično <0.5%). Kombucha je danas ultra-trendi bočica u hladnjaku modernih kafića i trgovina zdravom hranom, a sve više mladih poseže za njom kao omiljenim ljetnim osvježenjem.


Foto: Dupe Photos