Je li ovo najljepši supermarket na svijetu? Nalazi se u povijesnom teatru
Je li ovo najljepši supermarket na svijetu? Nalazi se u povijesnom teatru

Je li ovo najljepši supermarket na svijetu?
Nalazi se u povijesnom teatru

Zamislite sljedeći scenarij. Veljača je, idealan mjesec za posjet gradu karnevala, romantike i bogate povijesti koji godišnje posjeti više od 12 milijuna ljudi. Naravno, nalazite se u Veneciji i tijekom istraživanja grada shvatite da morate skoknuti u trgovinu po vodu ili snack. Ispred vas nalazi se Cinema Teatro Italia i, iako vam ne izgleda kao supermarket, ulazite unutra jer oznaka na zgradi upućuje da se tu nalazi. Pred vama se odjednom prostire jedna od najimpresivnijih trgovina na svijetu – odiše poviješću, zadivljuje arhitekturom i freskama na zidu te predstavlja idealan spoj modernog i neogotike i secesije s početka 20. stoljeća. Kako savršeno mjesto za shopping, zar ne?

Otvoren od 2016.

Supermarket Despar u bivšem Cinema Teatro Italia, u vlasništvu je obitelji Coin, a pod upravom Aspiag Service (zastupstvo Despar za sjeveroistok) koji je uložio preko dva i pol milijuna eura u restauraciju i uređenje zgrade 2016. godine. Naime Teatro Italia pretvorio se iz teatra u dvoranu za predavanja Ca’ Foscari, venecijanskog sveučilišta, a zatim je zatvoren u kasnim 90-ima kada je jednostavno – propadao. Da ga nije kupio Piero Coin i restaurirao, raspao bi se.

Poštivanje umjetničke i povijesne baštine

Sve intervencije u prostoru napravljene su u skladu sa strogim, vrlo rigidnim pravilima poštivanja zgrade i njezine povijesti. Poštivanje umjetničke i povijesne baštine u kojoj se nalazi ovaj venecijanski supermarket ogleda se u usvajanju sustava sa smanjenim utjecajem na okoliš. Na primjer, potpuna LED rasvjeta, postavljena direktno na police, kako ne bi oštetila strukturu i freske, potom poseban sustav ventilacije za smanjenje neugodnih mirisa, vrata na hladnjacima kako bi se smanjila potrošnja i ograničili gubici temperature i vlažnosti…

Sve se namirnice nalaze na drvenim policama što također doprinosi ljepoti prostorije. Prodajni prostor ograničen je na 580 četvornih metara, u kojem je prostora za asortiman od otprilike 8700 artikala, gotovo isključivo talijanskih proizvođača i dobavljača. Supermarket ima 7 blagajni, od kojih su 4 automatske (ali reverzibilne, tj. po potrebi se mogu transformirati u klasične).

Učitati još
Zatvori