Za svjetski dan sladoleda obišle smo tri slastičarnice i izabrale favorite

*Originalno objavljeno 21. srpnja 2019.

Ljeto u Zagrebu provodimo u potrazi za cool mjestima i prije svega – osvježenjem. Ima li boljeg deserta od hladnog, kremastog sladoleda? S obzirom na to da se danas obilježava Svjetski dan sladoleda obišle smo omiljene gradske slastičarnice i izabrale najdraže okuse. Za njih ste sigurno čuli, a o nekima smo već i pisali. No, prije toga smo se vratile u prošlost i istražile kako su sladoledi dobili svoj dan svake godine, točnije svake treće nedjelje u srpnju.

Kako su sladoledi dobili ‘svoj dan’?

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan sladoleda, odlična prilika (ili izlika) za cjelodnevno guštanje u najdražim sladolednim okusima. Ako se pitate tko je odlučio o tome da ovaj dan bude posvećen njima, odgovori se kriju nekoliko desetljeća unazad. Na prijedlog bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana koji je smatrao da je sladoled savršen ljetni snack i desert, amerikanci su s oduševljenjem prihvatili ideju.

Od tada je svaka treća nedjelja u srpnju posvećena sladoledima i dan se tradicionalno obilježava diljem svijeta. Smatra se da su sladoledi osmišljeni u Kini još davno prije, a industrijska proizvodnja u Americi krenula je polovinom 19. stoljeća kada je izmišljen i prvi stroj za njegovu izradu. Prvo je nastao sladoled u kornetu, a zatim i onaj na štapiću.

Slastičarnica Orijent

Jedan od najstarijih zagrebačkih lokala nalazi se na adresi Maksimirska 34. Slastičarnica Orijent osnovana je davne 1936. godine, a trenutno s obzirom na to da uskoro slave 83. rođendan, prostor se preuređuje i svoja vrata otvaraju sredinom kolovoza. Isprobali smo četiri okusa: laganu voćnu kuglicu dinje u kornetu, sorbet od limuna te dva okusa prema posebnoj recepturi slastičarnice key lime pie i elvis delight (kikiriki i banana).

dinja
sorbet od limuna
elvis delight
key lime pie

Amélie

Ako volite sladoled onda ste sigurno čuli za slastičarnice Amélie, poznate po francuskom chic interijeru. U Zagrebu se nalazi na tri lokacije, a mi smo posjetili onu u Staroj Vlaškoj. Slastičarka Žakline Troskot stoji iza kreativnih ideja i recepata za najbolje kolače i odlične sladolede. Sladoledi su ispunili naša očekivanja, a isprobali smo sladoled od pistacije, tamne čokolade, maline i kao šećer na kraju sladoled koji ponosno nosi ime slastičarnice
Amélie.

pistacije
tamna čokolada
malina
Amélie

b041

Što još dodati za slastičarnicu u Masarykovoj koju ne možete promašiti u šetnji centrom? Željka i njezin muž već neko vrijeme vode lokal, a nedavno su nas ugodno iznenadili ponudom veganskih sladoleda i kornetima bez glutena. Dobro je poznato da se o količini namirnica za smjesu ‘ne pregovara’. Baš zato što se na kvalitetnim, pravim sastojcima ne štedi, okus se ne može dočarati riječima – jednostavno ga morate probati. Sladoledi o kojima svi bruje su: bijeli Zagi, tamna čokolada s chilijem, dinja i šumsko voće.

bijeli Zagi i tamna čokolada s chilijem
šumsko voće
dinja

Foto: Marija Laća

0