Ovo je jedna od najpoznatijih prodavaonica maslaca na svijetu, želimo ju posjetiti
Ovo je jedna od najpoznatijih prodavaonica maslaca na svijetu, želimo ju posjetiti

Ovo je jedna od najpoznatijih prodavaonica maslaca na svijetu, želimo ju posjetiti

Ako ste ikada pomislili da su svi maslaci isti, moramo vas razuvjeriti. Maison Bordier, mali raj maslaca sa sjedištem u francuskom Saint-Malu u Normandiji, već desetljećima proizvodi ono što mnogi chefovi, kritičari i gurmani nazivaju najfinijim maslacem na svijetu.

Obiteljska tradicija duga nekoliko desetljeća

Priča počinje 1985. kada je Jean-Yves Bordier, potomak obitelji s dugom tradicijom u proizvodnji maslaca i sireva, odlučio obnoviti tada zaboravljene tehnike izrade maslaca. U mljekari La Maison du Beurre vratio je tradiciju ručnog miješanja, takozvani malaxage, pomoću drvene grebenaste osovine, kako se radilo u 19. stoljeću. Rezultat je bio maslac koji ne samo da se topi u ustima, već je bolji od bilo kojeg dostupnog na tržištu.

Za razliku od industrijskih maslaca koji su gotovi za nekoliko sati, Bordierov nastaje u trodnevnom procesu. Koristi se mlijeko od krava koje pasu na organskim farmama unutar stotinjak kilometara od njihove radionice. Fermentacija, ručno oblikovanje i soljenje u trenutku, sve se odvija polako, s puno pažnje.

Okusi najboljeg maslaca na svijetu

Ono što zaista izdvaja Maison Bordier nisu samo metode, nego i okusi. Osim klasičnog slanog i neslanog, nudi se cijela paleta aromatiziranih varijanti. Od morskih algi (njihov najpoznatiji klasik), preko papra, dimljene soli, chillija, yuzu-a i crnog tartufa, pa sve do sezonskih izdanja s vanilijom, maslinovim uljem i limunom.

Svaki od njih stvoren je da prati određenu namirnicu, ali i da bude dovoljan sam za sebe, samo na komadu dobrog kruha.

La Maison du Beurre

Danas Maison Bordier ima nekoliko prodavaonica diljem Francuske, ali La Maison du Beurre u Saint-Malu ostaje nezaobilazna adresa za sve gurmane. Tamo ne samo da možete kupiti svježe blokove maslaca, već možete i promatrati kako se ručno oblikuju, rezuckaju, pakiraju.

Ako vam ni to nije dovoljno, nekoliko ulica dalje nalazi se Bistro Autour du Beurre, restoran u kojem se svaki tanjur vrti oko maslaca. Chef Steve Delamaire koristi Bordier maslac u svakom jelu, od predjela do deserta, pokazujući koliko jedan dobar maslac može biti temelj cijelog kulinarskog iskustva. Bordier maslac poslužuje se i u brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta.

S obzirom na to da maslac više nije samo sastojak, nego i simbol povratka kvaliteti i ukusu, nije čudno što sve više ljudi putuje sa svih strana svijeta, samo kako bi kušali Bordier.

Foto: Instagram (Maison Bordier)

Učitati još
Zatvori