Šarmantna atrakcija koju vrijedi posjetiti ove jeseni
Šarmantna atrakcija koju vrijedi posjetiti ove jeseni

Šarmantna atrakcija koju vrijedi
posjetiti ove jeseni

Pariz, grad svjetla, krije i nevjerojatne zelene oaze. Danas vas vodimo u jednu od njih. Luksemburški vrt (Jardin du Luxembourg) je mjesto u koje ćete zakoračiti i osjetiti kao da ste ušli u neki drugi svijet. Smješten između Latinske četvrti i Saint-Germain-des-Présa, prepun je fontana, spomenika, drveća i cvijeća te je posebno šarmantan kad ga okupa jesen. Tada je kao stvoren za duge, romantične šetnje, a čarolija boja na drveću čini ga fotogeničnijim nego u bilo koje drugo doba godine.

Luksemburški vrt

Povijest palača

Jedan od najljepših pariških parkova nastao je zahvaljujući Mariji de Medici, koja se 1600. godine udala za francuskoga kralja Henryja IV. Naime, pripadnica poznate talijanske obitelji rođena je u palači Pitti, okružena vrtovima te je poželjela sličan ugođaj u novoj sredini. Početkom 17. stoljeća kupila je manju palaču u vlasništvu obitelji Luxembourg pored koje je naredila građenje nove, veće građevine.

Veća palača dobila je naziv Palača Luxembourg, dok prvotno zdanje, čijim je otkupom započeo cijeli projekt, nosi naziv Petit Luxembourg (Mala palača Luxembourg.) Obje zgrade imaju povezanu funkciju – veća je danas sjedište Francuskog senata, dok u manjoj rezidenciju ima predsjednik Senata.

Kip slobode

Biti turist u Parizu zasigurno nije jeftino, a oko brojnih atrakcija u gradu stvaraju se velike gužve. Zato je posjet Luksemburškom vrtu način da uštedite vrijeme, novac i odmorite se od gradske vreve. Kako se prostire na čak 23 hektara, gužve u njemu nema, a ulaz je besplatan! Pod krošnjama kestena pronaći ćete prepoznatljive zelene stolice na koje možete sjesti, čitati, odmarati i uživati u pogledu na osmerokutno jezerce Grand Basin.

Vrtom dominiraju mnogobrojne fontane (najpoznatija je fontana Medici iz 17. stoljeća koja je do danas savršeno očuvana), kao i kipovi kojih je čak 70. Među njima se ističe dvadeset kipova francuskih kraljica, uključujući Mariju de Medici. Ovdje ćete pronaći i skulpturu zaštitnice Pariza, Saint Genevieve. Većina kipova prikazuje poznate ljude, političare, znanstvenike, kipare, slikare, pjesnike i skladatelje, uključujući Chopina i Beethovena. Ono što je svima najveće iznenađenje jest kip La Liberte – minijaturna verzija Kipa slobode, koju je stvorio Auguste Bartholdi. Upravo je on napravio i “veliki” Kip slobode u New Yorku baš po uzoru na ovaj pariški.

Luksemburški vrt
La Liberte

Luksemburški vrtovi pružaju izvrsne uvjete za sportske i dječje igre. U zapadnom dijelu nalaze se košarkaški i teniski tereni, područje za jahanje ponija, kazalište lutaka i vrtuljak za djecu. U blizini ulaza u vrt nalazi se glazbeni paviljon. Na otvorenoj pozornici tijekom cijele godine možete gledati predstave i koncerte.

Koliko turisti vole ovaj vrt, dokazuje i njihova ocjena na stranici Trip Advisor na kojoj su ga proglasili najboljom prirodnom atrakcijom Pariza, unatoč činjenici što se ne radi o službenom botaničkom vrtu glavnog grada Francuske.

Fontana Medici
Luksemburški vrt

Foto: iStock i Instagram (@lise_frt)

Učitati još
Zatvori