![U subotu je Martinje, a mi vam donosimo najbolji recept za kuhano vino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2016/12/Kuhano-vino-4.jpg)
![U subotu je Martinje, a mi vam donosimo najbolji recept za kuhano vino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2016/12/Kuhano-vino-3.jpg)
Martinje ili blagdan svetog Martina obilježavamo 11. studenog svake godine. Ovaj nam je blagdan posebno važan jer se diljem sjeverne Hrvatske i srednje Europe tada obilježava i dan krštenja vina, odnosno održava se blagoslov vinograda, a smatra se kako mošt postaje mlado vino. Ove godine Martinje pada na subotu, 11. studenog 2023.
Kao veliki vinoljupci, simbolično volimo obilježiti ovaj dan – na hladne jesenske i zimske dane najviše volimo uživati u toplom, aromatičnom vinu. Ima li što bolje od vrućeg vina u kojem se isprepliću arome cimeta, naranče, jabuke, klinčića, vanilije i šećera?
![kuhano vino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/11/kuhano-vino-2-2-scaled.jpg)
Osim za Martinje, u kuhanom vino uživamo i u nekoliko narednih mjeseci. Čim se otvore prve adventske kućice u gradu većina pohrli prema onima s kuhanim vinom u potrazi za najboljim u gradu. Dok tako nestrpljivo iščekujemo advent i kućice s kuhanim vinom i mirisnim drugim delicijama, donosimo recept za savršeno domaće kuhano vino koje ćete s lakoćom pripremiti sami.
![kuhano vino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/11/kuhano-vino-7-768x1150.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/11/kuhano-vino-9-768x1150.jpg)
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Recept za domaće kuhano vino
Za klasičnu varijantu kuhanog vina potrebno vam je tek nekoliko sastojaka; boca crnog ili bijelog vina i najfiniji zimski začini bit će dovoljni da se fino ugrijete.
- 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
- 2 dcl vode
- 60 g šećera
- 2 štapića cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- malo klinčića
- 2 zvjezdnog anisa
- malo kardamoma
- pola mahune vanilije
- 2 narezane naranče
Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pustite da se prohladi. Procijedite ukoliko su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ponovno zagrijite i ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima. Poslužite vruće!
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/11/kuhano-vino-4-768x1152.jpg)
![kuhano vino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/11/kuhano-vino-3-1-768x513.jpg)
Foto: Pexels, Unsplash