U subotu je Martinje, a mi vam donosimo najbolji recept za kuhano vino
U subotu je Martinje, a mi vam donosimo najbolji recept za kuhano vino

U subotu je Martinje, a mi vam donosimo
najbolji recept za kuhano vino

Martinje ili blagdan svetog Martina obilježavamo 11. studenog svake godine. Ovaj nam je blagdan posebno važan jer se diljem sjeverne Hrvatske i srednje Europe tada obilježava i dan krštenja vina, odnosno održava se blagoslov vinograda, a smatra se kako mošt postaje mlado vino. Ove godine Martinje pada na subotu, 11. studenog 2023.

Kao veliki vinoljupci, simbolično volimo obilježiti ovaj dan – na hladne jesenske i zimske dane najviše volimo uživati u toplom, aromatičnom vinu. Ima li što bolje od vrućeg vina u kojem se isprepliću arome cimeta, naranče, jabuke, klinčića, vanilije i šećera?

kuhano vino

Osim za Martinje, u kuhanom vino uživamo i u nekoliko narednih mjeseci. Čim se otvore prve adventske kućice u gradu većina pohrli prema onima s kuhanim vinom u potrazi za najboljim u gradu. Dok tako nestrpljivo iščekujemo advent i kućice s kuhanim vinom i mirisnim drugim delicijama, donosimo recept za savršeno domaće kuhano vino koje ćete s lakoćom pripremiti sami.

kuhano vino

Recept za domaće kuhano vino

Za klasičnu varijantu kuhanog vina potrebno vam je tek nekoliko sastojaka; boca crnog ili bijelog vina i najfiniji zimski začini bit će dovoljni da se fino ugrijete.

  • 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
  • 2 dcl vode
  • 60 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo klinčića
  • 2 zvjezdnog anisa
  • malo kardamoma
  • pola mahune vanilije
  • 2 narezane naranče

Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pustite da se prohladi. Procijedite ukoliko su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ponovno zagrijite i ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima. Poslužite vruće!

kuhano vino

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori