

Kakve vijesti! Rovinj i Split dobili su nove Michelinove zvjezdice – Cap Aureo i Krug u elitnom društvu
Velike vijesti za domaću gastronomsku scenu! Upravo je objavljeno novo izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2025. godinu, a donosi neka iznenađenja i dugo očekivana priznanja. Hrvatska ima dva nova restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Najveći dobitnik ovogodišnjeg vodiča svakako je rovinjski restoran Cap Aureo, smješten unutar luksuznog hotela Grand Park. Vizionar i chef Jeffrey Vella dobio je zasluženu Michelinovu zvjezdicu. Cap Aureo odavno slovi kao hram moderne kuhinje i lokalne sezonalnosti i sada je to i službeno potvrđeno.


Hrvatska se može pohvaliti s ukupno 12 restorana nositelja jedne zvjezdice
Još jedno zvučno novo ime na listi je Krug iz Splita, restoran koji je u kratkom vremenu uspio osvojiti srca i nepca domaćih i stranih gostiju. Krug vode Karlo Kaleb i Jurica Delić, dvojac koji je prije otvorenja restorana učio od najvećih chefova na svijetu. Njihova je zasluga što je Michelinova zvjezdica konačno stigla i u Split!
Svoje dvije zvjezdice potvrdio je Agli Amici iz Rovinja, jedini hrvatski restoran s ovim najvišim priznanjem i time ostaje na tronu domaće gastronomije.
Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Michelinove zvjezdice za 2025.
2 Michelinove zvjezdice
Agli Amici Rovinj, Rovinj
1 Michelinova zvjezdica:
360, Dubrovnik
Korak, Jastrebarsko
Dubravkin put, Zagreb
LD, Korčula
Alfred Keller, Mali Lošinj
Boškinac, Novalja
Nebo, Rijeka
Monte, Rovinj
Pelegrini, Šibenik
Noel, Zagreb
Krug, Split
Cap Aureo, Rovinj
Zelena Michelinova zvjezdica:
Korak, Jastrebarsko
- Zinfandel’s, Zagreb
- Konoba Mate, Korčula
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.
Čestitamo svim restoranima na priznanjima!
Foto: Franko Kelam