Michelin je dodijelio nove zvjezdice slovenskim restoranima, a ovo su (ne)očekivani dobitnici
Michelin je dodijelio nove zvjezdice slovenskim restoranima, a ovo su (ne)očekivani dobitnici

Michelin je dodijelio nove zvjezdice slovenskim restoranima, a ovo su (ne)očekivani dobitnici

Objavljeno je 5. izdanje Michelinova vodiča za Sloveniju, koji odražava stalni napredak živahne slovenske gastronomske scene. Preporuke svjetski poznatog kulinarskog vodiča uključuju nove i etablirane dobitnike zvjezdica, Michelinove zelene zvjezdice koje ističu izvanredne obveze održivosti i 5 novih restorana nagrađenih Bib Gourmandom za izvrsnu vrijednost za novac.

Michelin dodijelio nove zvjezdice

Michelin je u gastronomskom vodiču za 2024. godinu predstavio novu ponudu restorana koja uključuje ukupno 63 restorana. Drugu godinu zaredom potvrđene su tri Michelinove zvjezdice za Hišu Franko i dvije Michelinove zvjezdice za restoran Milka. Popis restorana s prestižnom zvjezdicom ove je godine također dobio jednu novu stavku, čime je broj restorana u ovoj kategoriji u Sloveniji povećan na osam.

Ovo priznanje zaslužio je restoran Pavus iz Laškog, dok je 5 novih restorana dobilo Bib Gourmand za izvrstan omjer cijene i kvalitete, i to Gostilna i vinoteka Faladur u Vipavi, Kodila u Murskoj Soboti, restoran Majerca u Staroj Fužini, Triangel u Gozdu. Martuljko i LALU Bistro u Celju. Zajedno s pet restorana koji su zadržali ovu nagradu u 2024. godini, ukupan broj u ovoj kategoriji popeo se na 10.

Prva zvjezdica za Pavus

Pavus, kojeg su Michelinovi inspektori prethodno preporučili zbog vrhunske kuhinje, ove je godine dobio svoju prvu zvjezdicu, ilustrirajući impresivan napredak njihove kulinarske ponude. Smješten u nekadašnjem dvorcu iz 13. stoljeća, ovaj restoran, pod vodstvom talentiranog Marka Pavčnika, nudi osebujnu kuhinju koja reinterpretira štajersku kulinarsku tradiciju i predstavlja najbolje lokalne proizvode. Među jelima koje inspektori ističu su pastrva s umakom od bazge, začinjena mirisnim travama i svježim bobičastim voćem, a impresivna je i vinska karta.

Pavus je postao osmi slovenski restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom u 2024. godini; 7 restorana koji su 2023. već bili preporučeni s jednom zvjezdicom zadržali su svoje priznanje i ove godine. To su Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Linhart, Restoran Strelec, COB, DAM i Grič.

Izuzetna slovenska kuhinja

U kategorijama dvije i tri zvjezdice, Hiša Franko i Milka ponovno su oduševile inspektore Michelinova vodiča. Dosljednost njihovih prijedloga, koja je apsolutno izvanredna na tako visokoj razini sofisticiranosti, ogleda se u činjenici da su zadržali svoju prepoznatljivost na najvišoj razini.

Jedna od najpoznatijih svjetskih chefica Ana Roš potvrdila je tri zvjezdice restorana Hiše Franko te izjavila kako je iznimno ponosna na svoj tim i sav trud koji ulažu u stvaranje zajednice farmera i berača oko restorana koji podržavaju održivi pristup.

Održiva gastronomija

Ovogodišnje Michelinove zelene zvjezdice, koje se dodjeljuju restoranima s pionirskim pristupom održivoj gastronomiji, obilježavaju 8 slovenskih kulinarskih objekata. Riječ je o restoranima koji, spajajući gastronomsku izvrsnost s iznimnim ekološki odgovornim opredjeljenjem, izvor su inspiracije kako za gurmane tako i za cjelokupnu industriju. Među ovih osam restorana, Galerija okusov u Petrovču pridošlica je u izboru za Michelinov vodič 2024. Među istaknutim inicijativama inspektore je posebno dojmila opredijeljenost restorana da surađuje gotovo isključivo s obrtnicima koji nisu udaljeni više od 50 km od restorana, te da je ugostiteljska djelatnost ugostiteljska djelatnost vrlo dobra. kao i sa sastojcima proizvedenim na imanju i politikom bez plastike.

Inspektori preporučuju

Osim restorana koji su tek dobili Michelinovu zvjezdicu, Green Star ili Bib Gourmand, inspektore je impresionirala kuhinja tri nova restorana koja su dodali u svoj izbor. A3 je gurmanski restoran u Brestanici, smješten unutar dvorca Rajhenburg, čiji iznenađujući degustacijski meni otkriva prvoklasnu kuhinju. U Ljubljani su inspektori uživali u Pen klubu, kao i u restoranu Miza zo four na Zgornjoj Polskavi.

Sve preporuke vodiča Michelin Slovenija dostupne su besplatno na web stranici i u mobilnoj aplikaciji.

Učitati još
Zatvori