Gastro blogerica Matejka Buča ima novu kuharicu – podijelila je s nama recept za buhtle s jabukama i cimetom

Dvije godine nakon izdavanja prve kuharice Svaki dan, gastro blogerica Matejka Buča predstavila je svoju drugu kuharicu pod nazivom Svaki dan nešto novo. Kao što i sam naziv govori, nova je knjiga na nekih način produžetak Matejkine prve kuharice, ali isto tako djeluje potpuno samostalno i neovisno o prvoj.

Među tvrdim koricama na 320 stranica možete pronaći 120 recepata podijeljenih u devet cjelina, a obuhvaćaju ideje za doručak, recepte za juhe i variva, brze i jednostavne obroke, ali i nekoliko svečanijih za koje je potrebno nešto više truda. Tu je i kategorija sa slasticama i tortama, a izdvojene su i ideje za zdravije zalogaje te hranu za druženja.

Recepti su višestruko testirani, a osim Matejke, testirali su ih i njezini čitatelji koji su se prijavili za ovaj zadatak. Osim recepata, u kuharici ćete pronaći još zanimljivih i korisnih stvari, o čemu nam je više rekla sama autorica. S nama je podijelila i jedan od svojih najdražih recepata – buhtle s jabukama i cimetom – a možete ga pronaći na kraju članka!

  • Dvije godine nakon prve, svjetlo dana ugledala je tvoja druga kuharica. Osim naziva, što im je još zajedničko? Odnosno, možda bolje pitanje – po čemu se razlikuju?

Svaki dan i Svaki dan nešto novo su konceptom slične kuharice – radi se o knjigama recepata za nas obične ljude koji nemaju vremena provoditi sate u nabavci i kuhinji, a žele svaki dan pripremiti ukusan, uravnotežen obrok za sebe i svoju obitelj. Ono što se razlikuje je način kategorizacije recepata – sada su podijeljeni po karakteristikama jela pa tako imamo kategorije Nešto lagano, Nešto konkretno, Nešto za pod zub itd. Također, novitet je i kategorija Korak po korak koja je zapravo fotovodič kroz neke zahtjevnije recepte koje je možda teže razumjeti samo kroz tekst.

  • Knjiga sadrži 120 jednostavnih recepata za svaku prigodu, ali i više od toga. Možeš li našim čitateljima ukratko pojasniti što sve u njoj mogu naći?

Osim recepata, u kuharici se nalaze i stranice sa savjetima za pripremu i čuvanje hrane, vodič za korištenje knjige u kojem pojašnjavam na koji način kuham, koje namirnice koristim te što je sve potrebno za uspješno kuhanje kod kuće, zatim već spomenuti fotovodič kroz nekoliko zahtjevnijih jela te na kraju, no ne manje važno, devet mojih malih osobnih priča – po jedna ispred svake kategorije s receptima.

  • U čemu si najviše uživala stvarajući kuharicu, a što ti je bio najveći izazov?

Moram priznati da mi je cijeli proces stvaranja kuharice veliki gušt, to je ono što najviše volim raditi od svih mojih poslova. Ipak, možda je najveći gušt trenutak kada tvoje ideje dobivaju oblik kroz dizajn i prijelom stranica. Kada sam dobila isprint prvih nekoliko stranica iz kuharice, to mi je bilo baš posebno jer sam napokon dobila osjećaj kako će ona u konačnici izgledati. Najveći izazov su naravno recepti – naći dobru ravnotežu između jednostavnih i zahtjevnijih jela, slanog i slatkog. Srećom, već osam godina pišem blog pa imam dosta dobar osjećaj kakvu hranu moji čitatelji vole i kakve recepte traže kod mene – a to je, uostalom, i hrana koju mi svaki dan jedemo kod kuće.

  • Već smo spomenuli da su recepti podijeljeni u 9 poglavlja pa tako imamo Nešto za početak dana, Nešto na žlicu, Nešto lagano… Što od svega toga ti najviše voliš pripremati kod kuće?

Najviše volim pripremati ono što moja djeca žele pojesti 🙂 Kod kuće imam dva mala izbirljivca pa je malo teže naći balans između onoga što oni vole i onoga što ja smatram da bi bilo dobro da pojedu. Najsretnija sam kada uspijem – a sva ta jela, koja su baš takva, sam uključila u kuharicu. Osim toga, slastice su moja ljubav te najviše uživam u osmišljavanju i pripremi kolača i torti. Zadnjih nekoliko godina sam se ipak okrenula i pripremi zdravijih slastica za našu obitelj stoga ćete u kuharici naći i nekoliko takvih recepata.

  • Možeš li s našim čitateljima podijeliti jedan svoj najdraži recept iz kuharice?

Naravno, u kuharici imam puno najdražih recepata, no ovaj koji dijelim je baš sezonski i vrlo ukusan – buhtle s jabukama i cimetom 🙂  Nadam se da će se vašim čitateljima svidjeti recept 🙂

Buhtle s jabukama i cimetom

Buhtle su oduvijek moje omiljeno slatko pecivo – volim ih čak više nego krafne! Iako su mi drage one punjene pekmezom, volim eksperimentirati pa sam tako radila i slane buhtle s ajvarom, klasične s čokoladnim punjenjem, ali i one s čokoladnim tijestom. Ipak, ove s jabukama i cimetom svakako su moj najuspješniji buhtlasti eksperiment. Vjerujem da ćete se i sami uvjeriti u to.

Sastojci:

Za 12 komada

Vrijeme pripreme: 2 sata

Tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 7 g vrećica suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanilijin šećer
  • 1 jaje
  • 130 – 150 ml toplog mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca + 20 – 30 g za umakanje

Nadjev:

  • 2 velike jabuke (350 – 400 g očišćenih)
  • 40 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta

Upute:

Brašno, sol, šećer i kvasac pomiješajte u zdjeli. Dodajte jaje, otopljeni maslac i vaniliju. Polako miješajte pomalo dodajući mlijeko. Možda će vam malo mlijeka ostati. Trebate dobiti mekano i glatko tijesto koje se može oblikovati u kuglu, ali i dalje je mekano i podatno na dodir. Možete mijesiti i rukama, no meni je lakše mikserom. Možete i ručnim sa spiralnim nastavcima. Mijesite dosta dugo, dok tijesto ne postane glatko i jednolično.

Zatim tijesto izvadite iz posude, pobrašnite posudu pa vratite tijesto u nju. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči. Trebat će mu od 45 minuta do 1 sat. Za to vrijeme napravite nadjev od jabuka.

Jabuke ogulite, očistite i narežite na sitne kockice. U tavi s neprijanjajućim dnom otopite maslac pa mu dodajte šećer. Kad se sjedine, dodajte jabuke i cimet, promiješajte pa kuhajte poklopljeno 10-ak minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok. Procijedite ih, a sok sačuvajte. Ohladite. Otopite 30 g maslaca i u to dodajte 3 – 4 žlice preostalog soka od jabuka.

Na pobrašnjeloj površini premijesite tijesto pa razvaljajte na debljinu od 1 centimetra. Izrežite jednake komade, nije bitno kojeg oblika, ukupno 12 komada. U sredinu svakog komada tijesta stavite jednu žličicu dinstanih jabuka pa spojite krajeve i dobro ih zavrnite (zarotirajte ih kao kad vežete balon) i spojeve dodatno uštipnite da pekmez ne iscuri.

Cijelu buhtlu umočite u otopljeni maslac pomiješan sa sokom pa stavite u vatrostalnu posudu (zavrnuti dio prema dolje) ili neki drugi kalup visokih stranica. Buhtle slažite ostavivši razmak među njima od pola do 1 cm. Ostavite ih 20 minuta da se dignu. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 160 °C.

Kuharicu možete naručiti preko Matejkinog bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Cijena je 245 kn s besplatnom dostavom za Hrvatsku. U studenom će se kuharica Svaki dan nešto novo naći i na policama knjižara pored svoje prethodnice.

Foto: Matejka Buča

0