Matejka Buča predstavila svoju prvu kuharicu, a nama je otkrila koji joj je najdraži recept

Matejka Buča predstavila svoju prvu kuharicu, a nama je otkrila koji joj je najdraži recept

Matejka Buča, autorica bloga Like chocolate, ovog je tjedna u Zagrebu predstavila svoju prvu kuharicu pod nazivom Svaki dan. Na 320 stranica, kuharica donosi više od 115 slanih i slatkih recepata za svaki dio dana, mjeseca i godine. Recepti su podijeljeni po obrocima, a tu su i rubrike Zimnica te Posebne prigode koja donosi recepte za blagdane i ostala slavlja. Osim recepata, u kuharici možete pronaći brojne korisne savjete za pripremu hrane i planiranje obroka, kao i nekoliko osobnih priča iz njezina života. Kuharica je tako dobila i osobni pečat te formom i sadržajem podsjeća na Matejkin blog, koji piše već sedam godina.

Osim što je autorica spomenutog bloga i kuharice, Matejka Buča je i mama, supruga te vlasnica studija za sadržajni marketing pod imenom Koohinja. Usporedno s razvojem karijere u marketingu, razvijala je i svoju dugogodišnju strast – kuhanje. Nakon 15 godina staža, blog i dvoje djece odredili su novi smjer u njezinoj karijeri pa je Matejka 2019. otvorila vlastiti obrt čija je osnovna djelatnost osmišljavanje i produkcija sadržaja vezanog uz kuhanje. Sada joj je ostvario dugogodišnji san pa je napokon predstavila svoju kuharicu, a tim smo povodom popričali s njom. Što nam je sve otkrila, pročitajte u nastavku.

Kako se rodila tvoja ljubav prema hrani i kako si odlučila otvoriti food blog?

Kuhanje sam voljela od malih nogu i prvi sam kolač ispekla sa samo sedam godina – to je bio kolač od jogurta, onaj ‘na čaše’. No zapravo sam tek prije 7-8 godina počela intenzivnije kuhati i peći kolače jer me to strašno opuštalo. U to vrijeme mi je na poslu bilo dosta ‘napeto’ i shvatila sam da je jedino vrijeme kad sam mogla napraviti neki odmak bilo vrijeme dok sam kuhala – i da mi to zaista dobro dođe. Pa sam se odlučila tome malo posvetiti i nekako, niotkud, preko noći otvorila blog. Bez puno razmišljanja i bez ikakvih planova. Ali evo, dobro je ispalo.

Godinama si radila u marketingu. Je li ti karijera u marketingu pomogla kod bloga, a kasnije i Instagrama?

Blog je od samog početka bio za mene vrlo osoban i iskren kanal, kao i Instagram. Posao i moja karijera nisu imali puno veze s time, iako sam naravno iz svog marketinškog iskustva bila svjesna da je autentičnost izrazito bitna za ostvarivanje kvalitetnog odnosa s čitateljima. Ipak, mislim da mi je moje poslovno iskustvo najviše pomoglo u odnosima s poslovnim partnerima kojima sam znala ponuditi možda širi spektar usluga i prilagoditi komunikaciju kako bi se ostvarili njihovi poslovni ciljevi, u odnosu na blogere koje nisu imali neku pozadinu u marketinškoj industriji.

Kako si se na kraju odlučila na zaokret u karijeri, odnosno kako si hobi pretvorila u posao?

Zapravo se nikad nisam odlučila na to, to se nekako s vremenom dogodilo. Klijenti su prepoznali moj rad i javljali mi se, a ja sam rado odabirala one u čije priče i proizvode sam mogla vjerovati. Uvijek mi je bilo važno da blog i dalje bude moj, iskren i osoban kao i uvijek, stoga nisam dopuštala da svaki brend koji je to želio ‘uđe’ u taj prostor. I danas je tako, a nadam se da će uvijek i biti.

Ove godine otvorila si studio za sadržajni marketing – Koohinju. Možeš li nam opisati kako je do toga došlo i čime se u Koohinji baviš?

Kad sam rodila drugo dijete shvatila sam da uz djecu i redovan posao više ne bih mogla raditi ovo u čemu sam postala dobra i što sam neizmjerno zavoljela – pa sam izvagala, sjela sa suprugom i odlučila pokušati neko vrijeme biti sama svoja šefica. To nije bila nimalo laka odluka, imamo kredit, djeca su još mala, treba ih odškolovati, trebaju proputovati – no imala sam ugovorene poslove za period od godine dana jer sam radila i za vrijeme porodiljnog, a to je uvelike olakšalo odluku. Bez toga sigurno ne bih riskirala. U Koohinji osmišljavam i kreiram marketinški sadržaj za svoje klijente primarno iz prehrambene industrije. To znači da osmišljavam recepte, snimam videa i fotografije, pišem tekstove, strategije i koncepte, a sve za objavu i korištenje na njihovim kanalima, tiskanim i online. Naravno, dio posla koji radim i dalje se odnosi na promociju kroz moj blog, a Koohinja je odnedavno postala i nakladnik.

Upravo si objavila svoju prvu kuharicu. Koliko si dugo radila na njoj? U čemu si najviše uživala, a što ti je predstavljalo najveći izazov?

Kuharica je bila moja velika želja i moj klišeizirani san zadnjih 6-7 godina. Toliko dugo i znam kako će izgledati, što će sadržavati i tko će ju raditi sa mnom, no trebalo je vrijeme da sazrijem i odlučim se na taj korak i investiciju. Nastala je zapravo jako brzo, jednostavno se izlila iz mene – pisala sam ju oko 5 mjeseci, iako sam si inicijalno dala godinu dana da je završim. Uživala sam u svakom dijelu procesa, a najviše u stvaranju same knjige – osmišljavanju dizajna, pisanju tekstova koji su joj dali dušu, u gledanju kako ta moja vizija oživljuje. Izazov je bio normalno funkcionirati u vrijeme dok sam snimala recepte. Snimala sam po 2-4 jela dnevno, uz posao u Koohinji i blog. I život. Recimo samo da nisam puno spavala 🙂

Što si sve htjela objediniti u kuharici i kakva se sve jela mogu u njoj naći?

Kuharica je koncipirana kao izvor inspiracije za svaki dio dana i svaki dan u godini. Recepti su vrlo detaljno objašnjeni, kao i na blogu te sam nastojala preduhitriti pitanja koja mi inače čitatelji postavljaju – primjerice gdje kupiti neki sastojak ili koja je alternativa. Osim recepata, podijelila sam i veliki broj savjeta za pripremu i planiranje obroka, a do tih sam spoznaja i ja došla čitanjem, učenjem i gledanjem onih koji znaju više od mene. I tu je i onaj dio koji knjizi daje dušu – ona sadrži i neke moje tekstove o ljudima i stvarima koje su mi bitne, a taj dio, čitatelji mi kažu, čita se gotovo kao roman.

Kuharica donosi više od 115 slanih i slatkih recepata. Možeš li izdvojiti svoj najdraži recept?

Recept koji me najviše oduševio je moja torta od sira i bundeve prelivena karamelom. Mogla bih je jesti valjda svaki dan.

Što više voliš pripremati – slatka ili slana jela?

Apsolutno slatka, bez dvojbe. Za slana mi ponekad, u svakodnevnom kuhanju, ponestane inspiracije, ali za kolač – da me probudite u 3 ujutro mogla bih smisliti nešto slatko od sastojaka koje imam kod kuće.

Bliži nam se Božić, kakva se jela mogu naći na tvom blagdanskom stolu? Što od kolača najviše voliš pripremati?

Božić slavimo kod moje mame s užom obitelji i uvijek se smijemo jer, kako mama, šogorica i ja volimo peći, uvijek imamo više vrsta kolača nego prosječna slastičarna. Nađe se i više od 20 vrsta, no srećom puno nas je pa se sve pojede ili podijeli. Mama se obično drži isprobanih, tradicionalnih recepata, dok ja svake godine donesem nešto novo. I inače rijetko ponavljam recepte, pogotovo za slastice – jednostavno je previše opcija da bismo stalno jeli isto. 🙂

Kuharicu Svaki dan možete naručiti na ovom linku.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Učitati još
Zatvori