mali Chef: Salata od plavog krumpira

mali Chef: Salata od plavog krumpira

IMG_3

Uvijek nam ga je milo gledat’, a jos milije jest’. Plavi krumpir je definitivno naš favorit među svim krumpirima. I to ne samo zbog divne boje kojom će uljepsati svaki tanjur, nego i zbog niza benefita za zdravlje koje sa sobom nosi, kao i zbog svestranosti koju pokazuje u različitim kulinarskim kreacijama. Zanimljivo je i njegovo porijeklo – stiže nam ravno iz peruanskih Anda, a obožavali su ga nekadašnji kraljevi Maya i Inka. Ocito s razlogom! Mali Chef nam ga otkriva u jednostavnoj kombinaciji s cikorijom i mladim lukom.

I dok se kod većine nas znanje o krumpiru zaustavlja na raspoznavanju bijelog i crvenog, ili pak starog i mladog, u svijetu je poznato čak 5000 različitih sorti. Jedna od najzanimljivijih je plavi krumpir, koji je ujedno i prvi pronađeni krumpir. Podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadašnjih kraljeva Maya i Inka. Iako je poznat pod nazivom “plavi”, krasi ga divna purpurna boja.

IMG_2

PLAVI KRUMPIR

Plavi krumpiri možete peći, pržiti i kuhati. Dobro se slaže sa začinskim biljem, lukom, kukuruzom ili grahom, baš kao i klasični krumpir, a njegova neobična boja kao i blagi orašast okus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Danas vam donosimo recept u kojem smo plavi krumpir sljubili s cikorijom i mladim lukom. Bila je to ljubav na prvi pogled koja je rezultirala jednom sasvim neobičnom krumpir salatom. Sigurni smo da će te i vi u njoj uživati poput kraljeva drevnih civilizacija.

I dok je danas velikom broju ljudi nemoguće zamisliti svoju prehranu bez krumpira, taj čudnovati gomolj nakon što je u 16. stoljeću zahvaljujući španjolskim osvajačima našao put iz Novog svijeta u Stari, bio je nepoželjna namirnica. Europljani se nikako nisu mogli priviknuti na njegov okus, a budući da su mu listovi bili otrovni, dobio je reputaciju kao nešto što treba izbjegavati.

IMG_1

SASTOJCI ZA 4 DO 6 OSOBA:

1 kg plavog krumpira (SD projekt)
2 glavice cikorije (SD projekt)
4 mlada luka (Slatko moje zeleno – Opg Hursa)
bijeli vinski ocat
ulje
sol i papar

PRIPREMA:

1.Plavi krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i narežite na deblje ploške. Plavi krumpir uvijek kuhajte u ljusci jer će u protivnom izgubiti svoju lijepu boju.
2.Još vrući krumpir začinite s uljem i soli. Dodajte i malo hladne vode jer će zbog toga salata biti puno sočnija.
3.U ohlađeni krumpir stavite narezanu cikoriju i mladi luk narezan na kolutiće. Začinite solju, paprom, octom i s još ulja po potrebi.

IMG_4

Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac

Učitati još
Zatvori