Mac and Cheese od bundeve ultimativna je jesenska komfort hrana
Mac and Cheese od bundeve ultimativna je jesenska komfort hrana

Mac and Cheese od bundeve ultimativna
je jesenska komfort hrana

Mac and Cheese je ultimativna komfort hrana koja je idealna za hladne jesenske dane. Zasluge za kreiranje ovog jela pripale su trećem američkom predsjedniku Thomasu Jefferson za kojeg mnogi kažu da mu je upravo Mac and Cheese bilo omiljeno jelo. Originalno verziju Mac and Cheesa je probao na svojim putovanjima po Europi, ali ga je kasnije u potpunosti modificirao prema vlastitom ukusu. Iako su glavne zasluge za ovo jelo pripale Thomasu Jeffersonu, mnogi tumače kako je za kreaciju Mac and Cheese recepta, kakvog danas znamo, zaslužan upravo njegov kuhar i sluga James Hemings. No, ostavimo povijest tamo gdje pripada ipak nam je ona donijela ovo jelo koje je danas voljeno od strane mnogih.

Danas postoje razne varijacije popularnog Mac and Cheese recepta, a jedna od njih je i Pumpkin Mac and Cheese. Odnosno, svi znamo da je bundva kraljica jeseni i upravo ju u ovo vrijeme znamo stavljati u razna jela. Od juhe od bundeve, pa do tjestenine s bundevom razne su varijacije u kojima koristimo ovo povrće. Stoga ne čudi činjenica da ćemo ove jeseni jesti i popularni Mac and Cheese u varijanti s bundevom. Ovo jelo zaista je lagano za napraviti, a potrebno vam je svega par sastojaka, a sve detalje donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 1 pakiranje tjestenine po izboru
  • 1 šalica pirea od bundeve
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli 
  • 1 žličica papra
  • 120 dlc mlijeka
  •  100 g oštrog cheddara
  • 65 g gauda sira
  • 2 žličice maslaca
  • šaka nasjeckane kadulje

Prije pečenja posipajte s ribanim sirom i krušnim mrvicama kako bi dobili savršenu hrsvaku koricu.

Priprema

U tavu dodajte maslac i jednom kada se otopi dodajte kadulju, pustite da maslac porumeni, a zatim maknite s vatre i ostavite sa strane. U posebnom loncu pomiješajte pire od bundeve, mlijeko, češnjak u prahu, sol i papar, kuhajte na vatri srednje jačine dok se sve ne sjedini. Zatim smanjite vatru i dodajte gauda i cheddar sir te miješajte dok se sir ne otopi. Jednom kada se sir otopio prijašnje napravljenu maslac i kadulju dodajte u lonac.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, skuhajte tijesto te ga u posudi za pečenje pomiješajte s prijašnje napravljenim umakom od sira i bundeve. Po vrhu rasporedite naribani sir i krušne mrvice te pecite 15 do 20 minuta, ili dok vrh ne postane hrskav.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori