![Lucija Bilandžić Matić: Tart s marelicama i frangipane kremom](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Collage-Maker-20-Jul-2022-11.34-AM.jpg)
![Lucija Bilandžić Matić: Tart s marelicama i frangipane kremom](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/cover-lucija-bilandzic-matic-tart.jpg)
U srcu sezone omiljenih marelica, nema što se od njih ne radi. Domaći pekmezi i džemovi, knedle, pite i kolači.. Teško je odoljeti, a pogotovo kada slasticu pripremimo u kućnoj radinosti, pa i cijela kuća zamiriše po voću i šećeru! Ovih dana radimo tart s marelicama i frangipane kremom – lagan, jednostavan i savršeno ukusan! Razveselite ukućane, prijatelje – ili jednostavno sami sebe! 🙂
Tart s marelicama i frangipane kremom
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-3-1080x1620.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-2-1080x1620.jpg)
Recept
— tijesto —
- 160 gr brašna
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 115 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice ledene vode
— oko 2 žlice pekmeza od marelica za premazati koru —
— frangipane —
- 115 g maslaca sobne temperature
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 125 g mljevenih badema
- 2 žlice brašna
— 8 marelica narezanih na kriške za vrh —
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-4-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-5-768x1152.jpg)
Postupak
- Prvo radimo tijesto. U brašno umiješamo šećer i sol pa dodamo hladno narezani maslac. Miješamo u mikseru ili ručno. Dodajemo jaje, ekstrakt vanilije i vodu – miješamo dok se ne sjedini. Tijesto zamotamo u plastičnu foliju i stavimo u hladnjak na 1 sat.
- Za frangipane, u zdjeli (najbolje mikserom) umutimo maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajemo jaje jedno po jedno, zatim ekstrakt vanilije pa mljevene bademe i brašno.
- Razvaljamo tijesto u oblik pleha kojeg koristimo (može i u formu galette) – ispikamo vilicom i premažemo tankim slojem pekmeza od marelica. Ravnomjerno rasporedimo frangipane i na vrh posložimo kriške marelica – lagano ih utisnemo u frangipane.
- Pečemo na 180C 30-40 minuta dok ne porumeni. Kad se ohladi, posipamo šećerom u prahu.
- Jedemo do iznemoglosti – toplo i hladno.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-8-1080x1620.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-7.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-3-1-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-6-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/07/Lucija-Bilandzic-Matic-tart-s-marelicama-1-1080x1620.jpg)
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.
Foto: Mateja Vrčković