Lucija Bilandžić Matić: Naan pogačice i baba ganoush namaz savršena su kasnoljetna kombinacija
Lucija Bilandžić Matić: Naan pogačice i baba ganoush namaz savršena su kasnoljetna kombinacija

Lucija Bilandžić Matić: Naan pogačice i baba ganoush namaz savršena su kasnoljetna kombinacija

Večernja okupljanja i druženja najslađa su u kasno ljeto, kada se cijelo društvo vrati s mora i međusobno razmjenjuje svoje avanture i dojmove. Za takve večeri koje su upravo pred nama, donosimo vam ideju za slastan snack koji će se pojesti u rekordnom roku. Vruće, meke naan pogačice premazane mješavinom začina po vašoj želji kombiniramo s baba ganoush namazom. Sezonski patlidžani te svježina mente, češnjaka, peršina i limuna savršeno će se stopiti s pogačicama, a svi će tražiti recept!

Naan pogačice

Sastojci:

  • 250 g običnog brašna
  • 1 velika žlica ulja po želji (maslinovo, sjemenke grožđa…)
  • 2 velike žlice grčkog jogurta
  • 3.5 g suhog kvasca (pola vrećice)
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • pola šalice mlijeka, mlakoga

Postupak:

  • Stavite brašno u veliku zdjelu za miješanje. U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte žlicu ulja, jogurt, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Ako imate mikser, stavite na laganu brzinu ili prstima sjedinite sastojke dok ne nalikuju mrvicama, a zatim polako dodajte mlako mlijeko – miješajte dok se ne sjedini u tijesto. Na početku će biti jako ljepljivo. U mikseru miješajte na većoj brzini ili pobrašnite ruke i mijesite tijesto oko pet minuta – tako da dobijete okruglu kuglu. Žličicom ulja utrljajte vanjski dio tijesta i stavite ga u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 60 do 90 minuta ili dok se ne udvostruči. Možete ga ostaviti i da se diže preko noći u frižideru.
  • Nožem podijelite tijesto na 6 dijelova. Svaki dio razvaljajte u kuglicu pa spljoštite među dlanovima. Pospite brašnom i razvaljajte u oval veličine tave u kojoj ćete ga peći. Možete ga rastegnuti i rukama.
    Stavite tavu na srednje jaku vatru i ostavite da se zagrije. Pecite jedan po jedan naan u tavi 30 do 40 sekundi s jedne strane ili dok se ne počnu stvarati mjehurići, zatim ga preokrenite i pecite drugu stranu približno isto vrijeme.
  • Naan premažite smjesom svježih začina po želji (list peršina, origano, timijan, ružmarin) i gheeja (ili običnog maslaca).

Baba Ganoush

Sastojci:

  • 4 veća patlidžana
  • 2 zgnječena režnja češnjaka
  • naribana korica 1 limuna i 2 žlice limunova soka
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckane mente
  • sol i crni papar

Postupak:

  • Patlidžane pecite na grillu ili u pečnici na 200 stupnjeva nekih 40ak minuta. Povremeno ih okrenite, sve dok im koža ne izgori i ne ljušti se, a meso ne omekša. Ostavite da se malo ohladi.
  • Tople patlidžane ogulite i rukama razvucite mekano meso na dugačke tanke trake. Ocijedite u cjedilu najmanje sat vremena, po mogućnosti dulje kako bi se riješili što više vode.
  • Stavite patlidžan u zdjelu srednje veličine i dodajte češnjak, limunovu koricu i sok, maslinovo ulje, pola žličice soli i dobro mljeveni crni papar. Promiješajte i ostavite patlidžan da se marinira na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
  • Kada ste spremni za posluživanje, umiješajte peršin i mentu. Poslužite s toplim naan pogačicama.

Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača. 

Foto: Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori