S Lucijom Bilandžić o najvećem gastro događanju koje će se održati u Šibeniku

S Lucijom Bilandžić o najvećem gastro događanju koje će se održati u Šibeniku

lucija-bilandžić-chefs-stage-2

Chefs’ Stage – međunarodni kongres u Šibeniku

Možda ste već čuli za novo veliko gastronomsko događanje koje se u ožujku sprema u Šibeniku, a ako niste sada ćete se s njim pobliže upoznati. Chefs’ Stage je internacionalni projekt s ciljem promoviranja hrvatske gastronomije koji će u Šibenik dovesti neke od najboljih chefova iz svih dijelova svijeta, dati priliku sudionicima da pobliže upoznaju tehnike njihovog rada i iz prve ruke isprobaju hvaljene delicije. Također, događanju će prisustvovati gastro i travel novinari, a sve će biti zaokruženo autohtonom ponudom hrvatskih gastro proizvoda, jela i jedinstvene prirode.

O svemu smo porazgovarali s našom kolumnisticom i project menadžericom Chefs’ Stage, Lucijom Bilandžić koja nam je otkrila što će se sve u razmaku od dva dana, od 19. – 20. ožujka 2018., zbivati u Šibeniku. Prodaja karata za Chefs’ Stage je već krenula – sve informacije možete pronaći na službenoj stranici projekta, a u nastavku doznajte zašto bi bilo jako zanimljivo osigurati svoju ulaznicu.

lucija-bilandžić-chefs-stage-3

1. Što je Chefs’ Stage i kako se rodila ideja da se projekt ovakvih gabarita organizira u Hrvatskoj?

CHEFS’ STAGE je internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva koji povezuje sve sudionike gastronomske scene, gdje se u kreativnoj atmosferi potiče iskrena razmjena znanja i iskustava; problematizira trenutna situacija u gastronomiji, ugostiteljstvu i turizmu; te kreira novi regionalni gastronomski okvir. Želimo postati gastronomska pozornica koja će s vremenom postati regionalni lider, a glavni cilj nam je pokazati da je gastronomija naše regije vrijedna svjetske pažnje.

2. Tko su glavni organizatori i koliko je trebalo da se ideja sprovede u stvarnost?

Domaćin kongresa i mastermind projekta je chef Rudolf Štefan iz Pelegrinija, talent & journalist liaison je Hrvoje Petrić, a ja sam project manager. Već dugo sanjamo ovaj kongres, a intenzivno o njemu pričamo zadnje 3 godine. Produkciju nam radi DD Produkcija, imamo event konzultante iz NYC – Partner Productions, suradnik nam je Marko Kovač koji se bavi PR-om u gastronomiji na svjetskoj razini, suorganizator nam je i Grad Šibenik, a najveći partneri Amadria Park Solaris te šibenske Tvrđave. Tu je još i čitav niz partnera i prijatelja eventa bez čije potpore ne bismo uspjeli izrealizirati ovaj veliki projekt.

Cilj nam je pokazati da je gastronomija naše regije vrijedna svjetske pažnje

lucija-bilandžić-chefs-stage-4

3. Kako je kongres zamišljen i koji je krajnji cilj dvodnevnog događanja?

Kongres počinje otvaranjem na tvravi Sv. Mihovila, nakon čega se spuštamo na Trg 4 bunara (terasa od Pelegrinija) gdje će Bibich boysi (organizacija na čelu s vinarom Alenom Bibićem) pripremiti Marendin. Marenda je obrok tipičan za Šibenik pa želimo internacionalnim gostima pokazati što je to uopće, a našima da bi očuvanje tradicije gastronomskog nasljeđa trebao biti naš imperativ. Nakon toga se svi gosti prebacuju u Convention Center Šibenik u Solaris gdje počinjemo s kongresnim programom.

U dva dana ćemo održati 10-ak panela u kojima ćemo se dotaknuti tema poput: SWOT analiza regionalne gastronomije, servis, edukacija, trenutnih svjetskih trendova, kako kreirati turističku destinaciju te što je to novi luksuz, ali i zakonske regulative. Tokom 2 dana održat će se i 10-ak ekskluzivnih masterclassova za ograničeni broj sudionika koje će moderirati internacionalni chefovi. Masterclassovi su u pravilu dislocirani tako da goste i posjetitelje vodimo po atraktivnim lokacijama poput NP Krka, vinarije Bibich, tu su i 2 izleta boutique cruiserom. Večernji program sastoji se od gala večera koje pripremaju timovi gostujućih i domaćih chefova. Kongres završavamo partyjem na tvrđavi Barone.

Želja nam je da se gostujući i domaći profesionalci povežu i druže jer smatramo da se u prijateljskom okruženju mogu izroditi divne suradnje. Krajnji cilj nam je da se zbog ovog kongresa počne pričati o Hrvatskoj i okolnoj regiji kao novoj gourmet destinaciji. Upravo zbog toga smo u goste pozvali 15-ak novinara koji se bave gastronomijom te pišu za renomirane publikacije diljem svijeta da prenesu svoje dojmove.

Paneli, edukacije, masterclassovi, degustacije, gala večere i još puno toga…

lucija-bilandžić-chefs-stage-1

4. Tko su gostujući chefovi koje će hrvatska javnost imati prilike upoznati u ožujku? Kako će sama priča funkcionirati što se tiče radionica, panela, degustacija?

U goste smo pozvali eminentna imena iz svjetske gastronomske scene. Od New Yorka do Kine, Rusije, Turske te europskih predstavnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Portugala, Švicarske te nama svakako važnih kolega iz Slovenije i Srbije. Anu Roš, najbolju cheficu na svijetu 2017. prema World’s 50 Best Restaurants smo prvu pitali želi li sudjelovati i daje li nam potporu što je oduševljeno prihvatila te postala ambasador kongresa za 2018. godinu. Antonio Begonja bio je dugogodišnji General Manager restorana Per Se u New Yorku (3* Michelin) aktivno se uključio u projekt od samog početka. Dolazi nam Miro Uskoković – pastry chef legendarnog The Gramercy Tavern (1* Michelin), koji je svojedobno bio uvršten u 15 najboljih u SAD-u.

lucija-bilandžić-chefs-stage-5

Iz NY također dolazi zvijezda zdrave bistronomije Julia Jaksic, chefica koja korijene vuče iz Hrvatske, a trenutno uspješno istovremeno vodi bistroe u NYC, Miamiju i Singapuru. Iznimna nam je čast hrvatsku publiku upoznati i s chefom Sebastianom Frankom iz berlinskog restorana Horvath (2* Michelin) koji je prije nekoliko dana proglašen najboljim europskim chefom za 2018. na Madrid Fusionu. Manifest nove njemačke kuhinje kojeg je Frank nedavno objavio s kolegama vrlo je sličan našem manifestu i bit će zanimljivo slušati ga u Šibeniku. Tu je i fantastični turski chef Maksut Askar iz istanbulskog restorana Neolokal, mnogima poznat iz kulinarskih emisija na 24Kitchen ili iz dokumentarnog filma The Turkish Way u kojem uz braću Roca iz El Celler can de Roca obilazi i promovira izvrsnost turskih namirnica. Nadalje, stiže nam Anatoly Kazakov je mlada ruska zvijezda iz moskovskog restorana Selfie, kojeg World’s 50 Best Restaurants pozicionira na 88. mjesto na svijetu.

U programu sudjeluje niz mladih i iznimno talentiranih chefova poput Luke Košira iz Brunarice Grič, Olivera Pirasa iz restorana AGA (1* Michelin), portugalac Pedro Pena Bastos, Andrej Simić i Stefan Barca iz Srbije (oboje San Pellegrino Young chef finalisti), zatim Giulio Terrinoni iz restorana Per Me (1* Michelin) u Rimu. Ponosni smo da nam dolazi legenda londonske fine dining scene – dugogodišnji GM i maître d’ restorana Le Gavroche – Silvano Giraldin. Tu je i Enrico Vignoli iz Osterie Francescane (3*Michelin) koji je jedan od pokretača Postrivoro projekta koji će se isto predstaviti na kongresu.

Lucija Bilandžić - Chef's Stage

Glavna ulaznica osigurava ulaz na sve aktivnosti osim na masterclassove i gala večere. Za te dvije aktivnosti potrebno je kupiti dodatne karte.

chefs-stage-logo

Foto: Sanja Jagatić

Hvala Cogito Coffee Roasters na ustupljenom prostoru za snimanje.

Učitati još
Zatvori