Lucija Bilandžić: 5 pitanja za cheficu Juliju Jaksic

Lucija Bilandžić: 5 pitanja za
cheficu Juliju Jaksic

julia-jaksic-3

Julia Jaksic

Upoznajte Juliju Jaksic

Još je manje od mjesec dana ostalo do velikog gastronomskog kongresa koji ove godine u Šibenik dovodi neke od najpoznatijih svjetskih chefova. Chefs’ Stage će se održati od 19.-20. ožujka na nekoliko lokacija u Šibeniku, a uključivat će panele, diskusije, radionice, masterclassove i gala večere na kojima ćete iz prve ruke moći doznati o tome kako svoj posao rade vrhunski kulinarski stručnjaci. S projektom i njegovim organizatorima pobliže smo vas upoznali ovdje, ponešto o ambasadorici projekta Ani Roš doznali ste iz kratkog intervjua prošlog tjedna, a novih pet pitanja dobila je Julia Jaksic, chefica hrvatskih korijena koja radi na poznatim svjetskim adresama.

Julia Jaksic je trenutačno glavni chef u restoranima Employees Only New York u Singapuru i Miamiju. Također je na poziciji konzultantskog chefa poznatog njujorškog restorana Jack’s Wife Freda za koji je osmislila recepte. Juliju možete pratiti na Instagramu ili uživo u Šibeniku na masterclassu o Zdravoj gastronomiji na kojem će joj sugovornica biti Ana Ugarković koja je pionir bistronomije u Hrvatskoj. Sudjelovat će i na gala večeri koja će se održati na tvrđavi Barone.

Chefs’ Stage je objavio svoj cijeli program koji možete pogledati ovdje te odmah osigurati svoju ulaznicu.

Kuharica Jack's Wife Freda

Kuharica Jack’s Wife Freda

1. Julia, obzirom da si hrvatskog podrijetla, koje okuse i jela povezujete s Hrvatskom?

Moja obitelj dolazi iz malog sela nedaleko od Karlovca, a ja sam imala sreću da sam odrasla na bakinoj kuhinji. Moja omiljena jela su sarma, žganci i ćevapčići. Iz djetinjstva još posebno pamtim palačinke sa sirom za doručak. To je bila prava gozba!

2. Što najrađe kuhaš prijateljima kod kuće?

Kad mi dolaze prijatelji volim pojednostavniti stvari jer želim s njima provesti što je više vremena. U tim slučajevima pripremam jela poput pečenja ili mesa s grilla s raznim povrćem. Ili pak jela koja se rade u jednom loncu – sporo kuhane mesne gulaše/rague ili veliku zdjelu tjestenine.

Kuharica Jack's Wife Freda

Kuharica Jack’s Wife Freda

3. Zdrava bistronomija je jako popularna u svijetu. U čemu je tajna mjesta poput Jack’s Wife Freda?

Mislim da tajna bistronomije leži u ugodnim prostorima, gostoljubivom servisu te jednostavnim, čistim jelima punim okusa.
Također, bitno je ponuditi raznolikost okusa i tipova hrane. Na primjer, recimo da netko želi jedan dan jesti zdravo, a sljedeću večer se vrati na burger s krumpiriće (naravno, pričamo o vrhunskom mesu goveda hranjenog travom).

4. Vino ili kokteli?

Oboje! Trenutno baš uživam u crvenim vinima sjeverne Italije. Što se tiče koktela, Manhattan kad je vani hladno, a ljeti Negroni.

5. Employees Only ima 2 restorana – u New Yorku i Singapuru. Koja je razlika u menijima te kako si pristupala tako različitim tržištima?

NYC Employees Only je originalni restoran koji radi već 13 godina i njegov meni se razvijao spontano s prostorom. To je pravi bistro meni čija su jela inspirirana raznim kuhinjama diljem svijeta, ali na način da su recepti prilagođeni isključivo lokalno uzgojenim namirnicama.

Singapur je jako interesantan jer se kod njih zapravo ništa ne uzgaja pa se sve namirnice moraju uvesti iz drugih zemalja. Osnovu menija čine prepoznatljiva jela iz NYC, ali smo isto tako dodali jela koja se obraćaju lokalnoj zajednici jer su inspirirana malezijskom, indonezijskom, kineskom i indijskom kuhinjom.

Employees Only New York

Employees Only New York

Grad Šibenik je suorganizator kongresa Chefs’ Stage. Tvrđave Kulture Šibenik partner su kongresa Chefs’ Stage.

chefs-stage-logo

fortress

Učitati još
Zatvori