Lucija Bilandžić: 5 pitanja za cheficu Anu Roš

Lucija Bilandžić: 5 pitanja za
cheficu Anu Roš

Ana Roš

Ana Roš

Prošlog tjedna pobliže smo vas upoznali s velikim gastronomskim događanjem koje će se održati u 19. i 20. ožujka u Šibeniku. Chefs’ Stage je internacionalni projekt s ciljem promoviranja hrvatske gastronomije koji će u Šibenik dovesti neke od najboljih chefova iz svih dijelova svijeta, dati priliku sudionicima da pobliže upoznaju tehnike njihovog rada i iz prve ruke isprobaju hvaljene delicije.

ana-ros-6

Upoznajte Anu Roš

Jedna od najvećih zvijezda i ambasador kongresa je Ana Roš koja je proglašena najboljim ženskim chefom 2017. godine prema izboru World’s 50 Best Restaurants. Ana je glavni chef slovenskog restorana Hiša Franko i jedan od glavnih aktera zaslužnih za pozicioniranje slovenske, pa tako i regionalne, kuhinje na svjetsku scenu. Nakon pojavljivanja u Netflixovom showu Chef’s Table, Ana je u restoran u čijem je vlasništvu zajedno sa svojim mužem Valterom, sommelierom, privukla brojnu svjetsku klijentelu željnu dobre hrane.

U nastavku ukratko doznajte što voli kuhati kad nije u restoranu, koje je zemlje inspiriraju te kako izgleda život svjetski poznatog chefa. A prava prilika za upoznati Anu bit će uskoro u Šibeniku, zato što prije osigurajte svoju ulaznicu za Chefs’ Stage.

ana-ros-5

1. Što najviše volite kuhati kod kuće? Dakle, dok niste u restoranu.

Volim kuhati tjesteninu, puno povrća i salate.

2. Koja vas je svjetska destinacija oduševila svojom gastronomijom, namirnicama?

Toliko je divnih destinacija diljem svijeta i vrlo je teško izdvojiti jednu gastronomiju. Iskreno se nadam da je stiglo vrijeme za našu – alpsku kuhinju. Imamo sjajne proizvode i bogatu tradiciju. Najvažnije od svega – imamo sve više odličnih chefova.

ana-ros-3

3. Kako je ova 2017. godina protekla za vas s obzirom da su i mediji i gosti poludjeli za vama?

Ovo mi je bila najzahtjevnija godina u životu, što možda pokazuje da imam slabe organizacijske sposobnosti. Naime, osobno sam odradila više od 500 intervjua bez asistencije. Konstantno sam bila na putu, uključujući i mnogo interkontinentalnih letova.

ana-ros-4

4. Što je potrebno učiniti da naša regija postane gastronomski prepoznatljiva?

Imamo odlične proizvođače i bogatu tradiciju. Trebamo chefove koji su znatiželjni. Jedna lasta nikad nije donijela proljeće. Na kraju, trebamo znati kako to predstaviti i komunicirati ostatku svijeta.

ana-ros-9

5. Mogu li projekti poput Chefs’ Stage-a pomoći regionalnoj gastronomiji?

Apsolutno. Kongresi poput Chefs’ Stagea potrebni su kako bi promovirali kvalitetu regionalne gastronomije.

ana-ros-10

chefs-stage-logo

Foto: Suzan Gabrijan

Učitati još
Zatvori