Zanima vas kako se proizvodi rum? Doznali smo sve od svjetski poznate master blenderice

Zanima vas kako se proizvodi rum? Doznali smo sve od svjetski poznate master blenderice

lorena-vasquez-zacapa-rum-8

Lorena Vasquez

Neka su zanimanja zanimljivija od drugih, egzotičnija, intrigantnija. Pogotovo ako s njima nemate dodirne točke u nijednom polju i svaka stavka zvuči drugačije od vašeg radnog dana. Jedno od njih je master blender i označava pojedinca koji odlučuje o sastavu visokokvalitetnih alkoholnih pića, kao što su primjerice rum ili whiskey. Nos master blendera zaslužan je za nove kreacije koje s vremenom na tržištu mogu postizati astronomske iznose i koji je ključna osoba u proizvodnji.

Lorena Vasquez – master blenderica ruma

Na ekskluzivnoj večeri u zagrebačkom restoranu Noel, razgovarali smo s Lorenom Vasquez, master blendericom brenda Ron Zacapa, koja kontinuirano podiže ljestvicu kvalitete ruma na svjetskoj razini. Nikaragvanka po rođenju, nakon dobivene diplome iz kemije, tehnologije hrane i poslovne administracije, Vasquez se udala za Gvatemalanina i preselila se u novu domovinu te započela s radom u Zacapi. Potaknuta urođenom strašću za mirisima i okusom te potragom za savršenstvom, njezina karijera napredovala je brzo. Danas je jedna od malobrojnih ženskih master blendera na svijetu koja iza sebe ima karijeru dugu 33 godine.

lorena-vasquez-zacapa-rum-7

1. Jedna ste od rijetkih žena u master blender profesiji, uglavnom rezerviranoj za muškarce. Kako navigirate kroz dominantnu mušku scenu?

Na početku je bilo jako teško jer je Latinska Amerika mačističko društvo i trebalo je proći određeno vrijeme da se snađem, nađem svoje mjesto pod suncem. No danas više nemam takvih problema, u tvrtki je zaposleno još nekoliko žena, od kojih su neke moje naučnice, tako da polako mijenjamo sliku o ovoj profesiji. Radeći svoj posao poučavam te kao mentor pomažem u stvaranju novih generacija master blenderica.

Restoran Noel

Restoran Noel

2. Što je točno potrebno da bi osoba postala master blender?

Prvenstveno su potrebna tehnička znanja, poput znanja iz područja kemije i tehnologije hrane. Nakon toga važna je sklonost prema okusima i aromama, da ih možete prepoznati, raščlaniti. A treće, i možda najvažnije, je strast prema ovom poslu koji je jako zahtjevan i iziskuje puno vremena. Ako nema strasti postaje iznimno teško obavljati ga.

lorena-vasquez-zacapa-rum-3

3. Jeste li vi izabrali svoju karijeru master blendera ili je karijera izabrala vas?

Mislim da me sve, cijeli moj život vodio k ovoj profesiji u svijetu ruma. Još kao mala djevojčica sam voljela istraživati arome i okuse, to me oduvijek privlačilo. Prvo sam upisala studij farmacije, no ubrzo sam shvatila da me to ne zanima koliko i kemijski procesi u proizvodnji hrane. I taj sam poziv odlučila slijediti. Doveo me u Gvatemalu, u industriju piva, a tek kasnije u područje ruma. I tu sam sada već 33 godine.

lorena-vasquez-zacapa-rum-2

4. Kako izgleda vaš svakodnevni posao, ako bi ga morali opisati nekome tko nije upoznat s procesom?

Nekako se smatram “anđeom čuvarem” ruma. Moram kontrolirati svaki korak u proizvodnji, nadgledati sve etape, kako bi na kraju dobili uvijek savršen proizvod. Tijekom procesa dozrijevanja miješaju se različiti rumovi koji su odležali u različitim hrastovim bačvama iz četiri francuske šume.

lorena-vasquez-zacapa-rum-1

5. Koji je vaš najdraži blend i na koji ga način najrađe pijete?

Nemam svoj favorit, on se mijenja ovisno o situaciji i trenutku. Svaki ima svoju ulogu, primjerice volim uživati u koktelima s rumom s prijateljima ili čistom rumu uz jelo.

lorena-vasquez-zacapa-rum-6

Foto: Petar Santini

Učitati još
Zatvori