Lasagna Soup: Donosimo recepte za mesnu i vegansku varijantu popularnog comfort jela
Lasagna Soup: Donosimo recepte za mesnu i vegansku varijantu popularnog comfort jela

Lasagna Soup: Donosimo recepte za mesnu i vegansku varijantu popularnog comfort jela

Za duge hladne dane kada nam se jedu lazanje, ali baš i nismo voljni prolaziti cijeli proces pripreme, tu je popularan brzi specijalitet, lasagna soup, odnosno juha od lazanja! Ovaj hit recept već nekoliko sezona osvaja društvene mreže i kuhinje diljem svijeta, a razlog je jednostavan: u jednoj zdjeli kriju se svi okusi klasičnih lazanja, ali u bržoj, kremastijoj i puno opuštenijoj varijanti.

U ovoj juhi na žlicu nalazimo sočno mljeveno meso, bogati umak od rajčice, aromatične mediteranske začine i komadiće tjestenine nalik listovima lazanja. Umjesto pećnice, sve se priprema u jednom loncu, što znači manje posla i brži put do utješne, mirisne večere.

Neka vas ne obeshrabri popis sastojaka. Priprema je zapravo vrlo jednostavna, a rezultat je jelo koje grije, zasiti i podsjeća na djetinjstvo. Upravo zato lasagna soup svake jeseni i zime ponovno postaje viralna i vraća se na listu najtraženijih comfort food recepata.

Lasagna soup

Ako još nikada niste pripremali lasagna soup, u nastavku donosimo dva recepta; mesni i veganski. Lasagna soup poslužite u zdjelicama, pospite svježim začinskim biljem i dodatnim parmezanom te uživajte u jednoj od najukusnijih jušnih verzija talijanskog klasika.

Recept za mesni lasagna soup

Sastojci za juhu od lazanja:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica neslanog maslaca
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • 450 g mljevene govedine
  • 1 1/2 žličice talijanske mješavine začina
  • 1 1/2 žličice paprike (slatke, mljevene)
  • 1 žličica ljutih pahuljica čilija
  • 1/2 žličice luka u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 680 g umaka marinara
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 340 g listova lazanja, razlomljenih na komade
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 1/4 šalice svježe ribanog parmezana
  • 2 žlice nasjeckanog bosiljka
  • 1/3 šalice ribane mozzarelle

Za ricotta preljev:

  • 1 1/2 šalice ricotte
  • 1/3 šalice ribanog parmezana
  • Crni papar
  • Sol
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Priprema ricotta preljeva

  • U manjoj zdjeli pomiješajte ricottu, ribani parmezan, crni papar, sol i prstohvat muškatnog oraščića dok smjesa ne postane glatka. Ostavite sa strane za kasnije.

Priprema juhe od lazanja

  • U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte 1–2 minute dok ne zamiriše.
  • Dodajte mljevenu govedinu. Začinite talijanskim začinom, paprikom, čilijem, lukom u prahu, češnjakom u prahu, origanom, crnim paprom i solju.
  • Drvenom kuhačom usitnite meso dok se prži. Kad je meso smeđe i kuhano, umiješajte umak marinara, vrhnje i goveđi temeljac. Dobro promiješajte i pustite da lagano zakuha.
  • Dodajte razlomljene listove lazanja i kuhajte 15-ak minuta, ili dok tjestenina ne omekša.
  • Umiješajte bosiljak, peršin i mozzarellu. Miješajte dok se sir ne otopi i sve se poveže.
  • Ulijte juhu u zdjelice i na svaku porciju stavite žlicu–dvije pripremljenog ricotta preljeva. Poslužite toplo i uživajte!

Recept za veganski lasagna soup

Sastojci:

  • 1 žica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • žličica sušenog bosiljka
  • žličica sušenog origana
  • 800 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 1,4 L povrtnog temeljca
  • 50 g zelene leće
  • 120 g špinata
  • 225 g rezanaca za lazanje

Postupak:

  • U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk. Dinstajte par minuta pa dodajte i češnjak, koncentrat rajčice i začine pa kuhajte još par minuta.

  • Dodajte konzervu rajčica, temeljac i leću pa pustite da proključa. Kuhajte još desetak minuta.

  • Natrgajte rezance za lazanje na otprilike 5cm duge komade, i dodajte u zdjelu pa ostavite da se skuhaju. Rezanci bi trebali biti al dente a leća meka.

  • Na samom kraju ubacite špinat, pa poslužite!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori