

Za duge hladne dane kada nam se jedu lazanje, ali baš i nismo voljni prolaziti cijeli proces pripreme, tu je popularan brzi specijalitet, lasagna soup, odnosno juha od lazanja! Ovaj hit recept već nekoliko sezona osvaja društvene mreže i kuhinje diljem svijeta, a razlog je jednostavan: u jednoj zdjeli kriju se svi okusi klasičnih lazanja, ali u bržoj, kremastijoj i puno opuštenijoj varijanti.
U ovoj juhi na žlicu nalazimo sočno mljeveno meso, bogati umak od rajčice, aromatične mediteranske začine i komadiće tjestenine nalik listovima lazanja. Umjesto pećnice, sve se priprema u jednom loncu, što znači manje posla i brži put do utješne, mirisne večere.
Neka vas ne obeshrabri popis sastojaka. Priprema je zapravo vrlo jednostavna, a rezultat je jelo koje grije, zasiti i podsjeća na djetinjstvo. Upravo zato lasagna soup svake jeseni i zime ponovno postaje viralna i vraća se na listu najtraženijih comfort food recepata.
Lasagna soup
Ako još nikada niste pripremali lasagna soup, u nastavku donosimo dva recepta; mesni i veganski. Lasagna soup poslužite u zdjelicama, pospite svježim začinskim biljem i dodatnim parmezanom te uživajte u jednoj od najukusnijih jušnih verzija talijanskog klasika.
Recept za mesni lasagna soup
Sastojci za juhu od lazanja:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica neslanog maslaca
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- 450 g mljevene govedine
- 1 1/2 žličice talijanske mješavine začina
- 1 1/2 žličice paprike (slatke, mljevene)
- 1 žličica ljutih pahuljica čilija
- 1/2 žličice luka u prahu
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice sušenog origana
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
- 680 g umaka marinara
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 l goveđeg temeljca
- 340 g listova lazanja, razlomljenih na komade
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
- 1/4 šalice svježe ribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog bosiljka
- 1/3 šalice ribane mozzarelle
Za ricotta preljev:
- 1 1/2 šalice ricotte
- 1/3 šalice ribanog parmezana
- Crni papar
- Sol
- Prstohvat muškatnog oraščića
Priprema ricotta preljeva
- U manjoj zdjeli pomiješajte ricottu, ribani parmezan, crni papar, sol i prstohvat muškatnog oraščića dok smjesa ne postane glatka. Ostavite sa strane za kasnije.
Priprema juhe od lazanja
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte 1–2 minute dok ne zamiriše.
- Dodajte mljevenu govedinu. Začinite talijanskim začinom, paprikom, čilijem, lukom u prahu, češnjakom u prahu, origanom, crnim paprom i solju.
- Drvenom kuhačom usitnite meso dok se prži. Kad je meso smeđe i kuhano, umiješajte umak marinara, vrhnje i goveđi temeljac. Dobro promiješajte i pustite da lagano zakuha.
- Dodajte razlomljene listove lazanja i kuhajte 15-ak minuta, ili dok tjestenina ne omekša.
- Umiješajte bosiljak, peršin i mozzarellu. Miješajte dok se sir ne otopi i sve se poveže.
- Ulijte juhu u zdjelice i na svaku porciju stavite žlicu–dvije pripremljenog ricotta preljeva. Poslužite toplo i uživajte!
Recept za veganski lasagna soup
Sastojci:
- 1 žica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- žličica sušenog bosiljka
- žličica sušenog origana
- 800 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 1,4 L povrtnog temeljca
- 50 g zelene leće
- 120 g špinata
- 225 g rezanaca za lazanje
Postupak:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk. Dinstajte par minuta pa dodajte i češnjak, koncentrat rajčice i začine pa kuhajte još par minuta.
- Dodajte konzervu rajčica, temeljac i leću pa pustite da proključa. Kuhajte još desetak minuta.
- Natrgajte rezance za lazanje na otprilike 5cm duge komade, i dodajte u zdjelu pa ostavite da se skuhaju. Rezanci bi trebali biti al dente a leća meka.
- Na samom kraju ubacite špinat, pa poslužite!
Foto: Instagram