Kroasani od rižinog papira postali su pravi hit na društvenim mrežama, osvojivši ljubitelje jednostavnih, a inovativnih recepata. Ova nova hrskava delicija osvaja sve više poklonika, iako mišljenja o okusu variraju – dok su neki oduševljeni, drugi smatraju da nije zamjena za klasične kroasane. Za pripremu ovog TikTok trenda, rižin papir se prvo namače u mješavini jaja i mlijeka, a zatim se motaju u oblik kroasana.
Jedna od prvih koja je podijelila recept za kroasane od rižinog papira bila je vijetnamsko-američka blogerica i autorica kuharica Tue Nguyen. Ona koristi mješavinu žumanjaka i mlijeka u kojoj natapa rižin papir, prije nego što ga zarola i ispeče u pećnici. Rezultat su kroasani s nevjerojatno hrskavom koricom, a mekani iznutra, no s ponešto drukčijim okusom od klasičnih. Nguyen u svojim videima uspoređuje teksturu ovih kroasana s popularnom japanskom slasticom mochi, naglašavajući njihovu mekanu unutrašnjost.
Prednost ovih kroasana je u tome što se pripremaju znatno brže od tradicionalnih – nema potrebe za dugotrajnim dizanjem tijesta ili hlađenjem. Također, prikladni su za one koji ne mogu konzumirati gluten jer rižin papir ne sadrži gluten.
Recept za kroasane od rižinog papira
Ako želite i sami isprobati ovaj hit recept, evo što vam je potrebno za dva kroasana:
- 2 jaja
- 60 ml mlijeka
- 1,5 žlica šećera
- 0,5 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 prstohvat cimeta
- 1 prstohvat praška za pecivo
- 6 komada rižinog papira
- 0,5 žlice šećera (za posipati prije pečenja)
Prvo zagrijte pećnicu na 175°C. Zatim u posudi razmutite jaja i umiješajte mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije, maslac, cimet i prašak za pecivo. Smjesu prelijte u plitku posudu, pa u nju umočite rižin papir jedan po jedan. Za jedan kroasan potrebna su tri sloja papira. Složite ih jedan na drugi, izrežite u trokutasti oblik, zarolajte i oblikujte kroasan. Postupak ponovite s preostalim rižinim papirom. Kroasane stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pospite šećerom i pecite 30-35 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Foto: Pexels, Unsplash