Šetnja po Kopenhagenu: Gastro stanice koje ne zaobilazimo
Šetnja po Kopenhagenu: Gastro stanice koje ne zaobilazimo

Šetnja po Kopenhagenu: Gastro
stanice koje ne zaobilazimo

Kopenhagen je epicentar suvremenih modnih ideologija i nekonformističkog stila, a streetstyle koji se odigrava i van sezone fashion weeka neiscrpna je inspiracija gotovo svakog modnog entuzijasta. Međutim, ovog puta drugim povodom šetamo ulicama Kopenhagena. Dansko pecivo je sinonim za najukusnije poslastice, a Saša Đurić je umjesto vas (i nas) pronašao gastro stanice koje se nikako ne zaobilaze.

Buckle up, vrijeme je za još jednu avanturu.

kopenhagen gastro stanice

Sct. Peders Bakery & Konditori

First stop – Sct. Peders Bakery & Konditori je ujedno i najstarija pekara i slastičarnica u Danskoj. Interijer odiše nekim prošlim vremenima, a Saša Đurić preporučuje da se poigravate s ukusima i da pri svakom dolasku isprobate nešto novo. Njegovi favoriti su rolice od kardamoma pečene na maslacu i klasične (ali preukusne) rolice s cimetom.

Warpigs Brewpub CPH

Warpigs Brewpub CPH je pivnica (i restoran) koja se nalazi u dijelu Kopenhagena poznatijem pod nazivom Meat District. Fast food je neizostavna stanica, a kada je riječ o Warpigs Brewpub ponudi – opcija je mnogo. Lokalno točeno pivo je imperativ, a kako Saša kaže, burger s trganom svinjetinom je ultimativni izbor.

HART Bageri

HART Bageri slovi za jednu od najboljih pekarnica na svijetu.  Riječ je o lancu pekarnica koje imaju najsvježija peciva, razne vrste kruha, sendviče i druge gastro delicije. Postoje na nekoliko lokacija u gradu, a kada je riječ o interijeru najatraktivnija se nalazi na poluotoku Holmen. Saša savjetuje da probate tostirani sendvič sa sirnim namazom i fermentiranim kupusom (grilled kimcheese), kao i kroasan, cheesecake, dansko pecivo… i neizostavan hladan latte.

The Roe Bar

Ako radite remote, The Roe Bar je idealan izbor za vas. Urbani interijer s working spaceom predstavlja go to izbor kako za turiste, tako i za lokalce. Ljubazno osoblje i meni baziran na svježim i organskim proizvodima je razlog više koji ide u prilog našim preporukama, a kada je riječ o hrani Saša kaže – Truffle toast. Napravljen od tostiranog kruha sa specifičnim fyrtårnsost sirom (koji se kod nas prevodi kao svjetionički sir), artičokama, senfom i homemade humusom predstavlja jednu od najboljih gastro delicija.

kopenhagen gastro stanice

BUKA Bakery

Ljubitelji slatkog – BUKA Bakery je jedini pravi odgovor. Locirane na nekoliko mjesta u gradu, ispred ovih pekara uvijek se nalazi velika gužva. Budite strpljivi, jer će se čekanje sigurno isplatiti. Slatka peciva su neodoljiva, a Saša nije odolio Fastelavnsboller iliti Mardi Gras, pecivima s kremom od pistacije i malinom ili s lješnjakom i slanom karamelom.

kopenhagen gastro stanice

Rug Bakery

Rug Bakery se nalazi u sklopu hotela Villa Copenhagen i predstavlja istinski duh Kopenhagena. Od interijera, pa sve do suvremenog pristupa tradicionalnom načinu pripremanja hrane, ovo mjesto predstavlja nezaobilaznu destinaciju. Vjerujemo Saši kada kaže da ćete se ovdje osjećati kao pravi lokalac, kao i da za doručak valja naručiti kajganu sa slaninom ili pečurkama. Za ručak se preporučuje focaccia s lukom i kozjim sirom ili mortadelom.

kopenhagen gastro stanice

Frankies Pizza

Pizza time! Ružičasta boja ovdje prevladava, a ova filozofija je nije implementirana samo u redove interijera. Od kutija za dostavljanje, pa sve do tanjura i noževa – sve odiše Barbie estetikom. Vratimo se kratko na ono zbog čega smo tu – pizze. Na listi najboljih okusa Saši se nalaze Salame Picante (blago ljuta salama/kulen, mozzarella i paradajz) i Frankie (mozzarella, tartuf mascarpone, pečurke i svježi origano).

Kopenhagen: Gastro stanice koje ne zaobilazimo

Joe&Juice

Last, but not least. Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća koji vraćaju u život. Kopenhagen je inspirativan, ali turistički obilazak zna biti ne tako jednostavan i pomalo iscrpan ako nastojite obići sve gradske atrakcije. Stoga, Joe&Juice bar je neizostavan, a Saša se najčešće odlučuje za sokove od naranče, mrkve i đumbira, i jagode, kivija i jabuke.

kopenhagen gastro stanice

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Saša Đurić (@djuric_sasha)

Učitati još
Zatvori