Ovo je najbolja (ili najrazvikanija) craft pekarnica na svijetu
Ovo je najbolja (ili najrazvikanija) craft pekarnica na svijetu

Ovo je najbolja (ili najrazvikanija)
craft pekarnica na svijetu

Craft pekarnice već su godinama svjetski hit, ali jeste li se ikad pitali koja je najbolja? Savršeni sourdough (kiselo tijesto), savršeni kroasan, savršeno pecivo s kardamomom, savršeni raženi kruh… Savršenstvo pekarnici Hart Bageri u Kopenhagenu nije strano, zbog toga je po mnogim listama najbolja u Danskoj, Europi, ali i u svijetu. Po čemu je toliko posebna?

Suradnja s Nomom

Otvaranje Hart Bageri pekarnice zamisao je Richarda Harta, bivšeg glavnog pekara u legendarnoj Tartine Bakery u San Franciscu. Udružio se s Reneom Redzepijem (čovjekom koji stoji iza Nome, jednog od najboljih restorana u svijetu s tri Michelinove zvjezdice). Hart je najprije počeo peći kruh u kuhinji Nome na istoku Kopenhagena, a 2018. godine otvorio je i svoju prvu pekarnicu.

Uspjeh je postigao naglaskom na tradicionalne metode pečenja i prirodne sastojke. Od tada Hart Bageri isporučuje kruh za restoran Noma, a pekarnice se šire Kopenhagenom. Trenutno na četiri mjesta u gradu možete kupiti njihove proizvode, a kako je nedavno prenio Vogue, sa širenjem ne namjeravaju stati.

Otkrila je to kreativna direktorica Talia Richard-Carvajal čija se glavna filozofija rada ogleda u talijanskoj riječi sprezzatura. Ona označava neku vrstu nonšalantnosti, koja se koristi da bi se prikrio rad i umijeće iza nečega što se čini bez napora. Zato pekarski proizvodi ovdje ne izgledaju poput malih umjetničkih djela koje ne želite taknuti da biste ‘uništili’ savršeno posloženo voće ili kremu, već naprotiv, želite ih što prije zagristi!

Što treba probati?

Sve što se nalazi u pekarnici radi se ručno tijekom dana, ništa preko noći. Zbog toga kupci dobivaju najsvježija moguća peciva i kruh te priliku vidjeti pekare na djelu. Sourdough je postao dio Hartovog potpisa, baš kao danska peciva s twistom te pecivo s kardamomom koje je napravljeno od ostataka tijesta za kroasane. Nakon što je pečeno, umaču ga u zapečeni organski danski maslac i šećer od kardamoma zbog čega je hrskavo izvana i savršeno puterasto iznutra!

U redu se čeka i za njihov cheesecake, a posebna pomama za njime bila je u vrijeme pandemije kada je ova pekarnica u svom gradu ostala posljednji bastion te vrste luksuza. Riječ je o baskijskom cheesecakeu, rustikalnog izgleda i svilenkaste teksture.

Prilikom posjete Kopenhagenu, hoće li adrese Hart Bageri pekarnica biti one na kojima ćete i vi zastati?

Dodatne informacije:

Lokacije:

Gammel Kongevej 109, 1850 Frederiksberg

Galionsvej 41, 1437 København

Refshalevej 159A, 1432 København

Høkerboderne 17, 1712 København 

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 7,30 do 18; subota i nedjelja, od 8 do 17 sati

Foto: Instagram (@hartbageri)

Učitati još
Zatvori