Konobu Morgan posjetili smo zbog odlične hrane i spektakularne terase s pogledom na istarske vinograde
Konobu Morgan posjetili smo zbog odlične hrane i spektakularne terase s pogledom na istarske vinograde

Konobu Morgan posjetili smo zbog odlične hrane i spektakularne terase s pogledom na istarske vinograde

Na našoj nedavnoj turi po Istri posjetili smo Kempinski Hotel Adriatic u Savudriji, vinariju Tomaz pored Motovuna te vinariju Damjanić u blizini Poreča, a potom je red došao i na jednu, ne tako klasičnu istarsku konobu, ali svakako jednu od najboljih. Ako ste već posjetili Morgan, zasigurno ste se poželjeli vratiti – ne samo zbog ukusne hrane već i zbog ambijenta, posebno terase s koje pogled puca na istarske vinograde. Obitelj Morgan prošle je godine uz konobu otvorila i hotel te tako zaokružila svoju ponudu. Sve je to bio povod za dolazak u Bracaniju i razgovor s Anom Morgan, cheficom kuhinje.

Morgan
Morgan
Tartar od jelena
Morgan
Juha od šparoga

Prijelaz iz agroturizma u konobu

Prije 25 godina Anina majka Darinka krenula je kuhati za lovce, potom se njihovo imanje razvilo u agroturizam. Imali su svoj vrt, domaće životinje i tek nekoliko stolova za goste. Od takvog su koncepta odustali u roku godine dana i 1999. odlučili otvoriti konobu.

Konoba se pokazala kao pun pogodak, sve je krenulo na bolje. Najviše je gostiju tada dolazilo iz Italije, vikendom bi doslovno stajali u redu i čekali da se oslobodi stol. Svake smo se godine polako širili, mijenjali jelovnike i prezentaciju jela, ali ima nekoliko tanjura koji su ostali isti do današnjeg dana. To su fuži s pečenim pijetlom, teleći obrazi, lovačka juha i još neke maneštrice, kaže nam Ana Morgan koja se odmalena motala oko mame i none po kuhinji. Ipak, odlučila je da će studirati pa se nakon završenog ekonomskog fakulteta vratila kući i preuzela kuhinju 2009. godine.

Ana Morgan
Ana Morgan

Sezonski, lokalno, svježe

Krenuli smo tada s nešto modernijim jelima, koja uz mene stvara chef Vjekoslav Podunavac. Cijela je ekipa u kuhinji zapravo godinama sa mnom, problema s radnicima nemamo. Sve su lokalni ljudi. I mama i tata  još uvijek aktivno sudjeluju iako su u mirovini – pomažu oko nabave, pripreme namirnica ujutro, ali i čuvanja djece popodne. Bez pomoći cijele obitelji sve ovo ne bi bilo moguće, ističe Ana koja je tradicionalne recepte kakve su koristile njena baka i mama reinterpretirala na suvremen način.

Kvalitetu konobe Morgan potvrđuje prestižni Gault & Millau trofej za tradicijskog chefa kao i Michelinove preporuke šest godina zaredom. Jela su bazirana na mesu, najčešće divljači, što ne čudi jer su i Ana i njen otac Joško strastveni lovci. I surađuju s lokalnim lovcima pa ako dođete baš u pravo vrijeme, na meniju ćete pronaći i specijalitet poput tartara od jelena.

Gosti, priča nam Ana, vole i degustacijske menije koji su uglavnom dostupni na proljeće i jesen jer im lokalne i svježe namirnice tada dopuštaju da se razmašu u kreativnosti. Ljeti i zimi ovdje ćete naići na a la carte ponudu.

Morgan
Morgan
Ravioli sa šparogama
Morgan
Teleći obrazi s njokama
Morgan
Torta od jagoda

Villa Morgan

Rad proizlazi iz ljubavi vrlo povezane obitelji koja svoje goste već dugi niz godina iznenađuje odličnom hranom, a odnedavno i pružanjem vrhunskog smještaja koji će njihov boravak u Istri učiniti nezaboravnim. Naime, pored konobe Morgan nalazila se stara obiteljska kuća, u kojoj je i rođen Anin otac, i koju su počeli preuređivati 2021. godine. Villa Morgan Otvorena je 2022. i pravi je spoj elegancije i luksuza u okruženju predivne prirode. Ima pet moderno dizajniranih spavaćih soba te jedan prostrani, apartman od 80 kvadrata s dvije spavaće sobe i dnevnim boravkom. Sa svim sobama okrenutim prema moru i vinogradima, Villa Morgan svrstava se u sam vrh turističke ponude u Istri.

Vani je infinity pool, pool bar i sunčalište, a za gastronomsku ponudu brine se konoba Morgan tik uz villu… I konoba i villa otvorene su cijelu godinu. Ovime smo zaokružili našu ponudu i gosti kada dođu, u bilo koje doba godine, mogu se posvetiti istraživanju Istre – šarmantnim vinarijama, lovu na tartufe, kušanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, obilasku plaža – svemu što ovo naše divno područje nudi, zaključuje Ana Morgan.

Morgan
Morgan
Morgan
Morgan
Morgan
Morgan
Morgan

Dodatne informacije

Lokacija: Bracanija 1, 52474, Brtonigla

Radno vrijeme: od utorka do nedjelje, od 12 do 22 h

Telefon: (0)52 774 520

Web stranica: morgan.hr

Učitati još
Zatvori