Zavirite u kavanu Lvxor na splitskom Peristilu

Zavirite u kavanu Lvxor na
splitskom Peristilu

Kada ste posljednji put večeru završili plesom do jutra, okruženi rimskom arhitekturom kojom je kročio i sam car Dioklecijan? Iako zvuči kao scena iz filmova, za ovakvu večer uopće ne morate otići izvan Hrvatske. Dovoljno je da nađete dobro društvo i navratite do jednog od najljepših antičkih trgova u našoj zemlji – splitskog Peristila. Za tu ste povijesnu znamenitost zasigurno već čuli, ili ste ju već i posjetili, no vjerujemo da niste znali da ona noću postaje spontano okupljalište ljudi željnih zabave, plesa i dobre glazbe.

Kavana Lvxor donosi dašak povijesti

Za novi duh Peristila zaslužan je Lvxor, kavana kojoj je već u imenu skriven dašak povijesti. Naime, dobila je ime prema veličanstvenom egipatskom gradu Luxoru, domu mitskog stvorenja sfinge koja čuva i grad Split. Najočuvaniji primjerak, od tridesetak koje je Dioklecijan donio iz Egipta, nalazi se na samome trgu, a ima „skromnih“ 3600 godina. Osim drevnog egipatskog čuvara, antičkom ugođaju dodatno doprinosi i katedrala sv. Dujma, ili kako Splićani od milja zovu svog zaštitnika – sv. Duje, koja je ujedno i najstarija kršćanska građevina s tom svrhom na svijetu. Čar Lvxora nalazi se upravo u detaljima zbog kojih, dok pijete i najobičniju kavu, postajete dijelom višestoljetne povijesti.

Uz raskošnu, povijesnu okolinu, čak je i arhitektura samog Lvxora svjedok mnogih umjetničkih razdoblja. Palača u kojoj je smješten restoran središte je nekadašnjeg kružnog antičkog hrama posvećenog rimskoj boginji ljubavi Veneri, a romaničko-gotički stup s ukrasima ukazuje na razdoblje u kojemu je Palača bila dio uprave slobodnog grada Splita. Na palači su u 15. stoljeću radili ponajbolji graditelji i umjetnici Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac, sredinom 20. stoljeća i praški arhitekt Josip Kodl, a zidovi oslikani 2006. godine nose potpis suvremenog splitskog umjetnika Petra Grimanija.

Splitski Peristil postaje gastro destinacija

Preko dana, kavana Lvxor povezana je s Peristilom na čijim stepenicama možete uživati u osvježavajućem piću. No kada padne mrak, povijesni trg praktički se pretvara u otvoreni podij kavane Lvxor. Ni manje ni više već s glazbom uživo gdje pod zvjezdanim nebom uživaju svi zaljubljenici u pjesmu i ples, kao i poneki slučajni prolaznik. To jedinstveno iskustvo povezuje glazbenu i plesnu umjetnost s veličanstvenom višestoljetnom arhitekturom. Zbog svoje lokacije, cijeli doživljaj upotpunjen je mirisom mora i laganim ljetnim povjetarcem koji će vas inspirirati da posjetite Peristil svaku večer svojeg boravka u Splitu. Osim bogate povijesne baštine i zagarantirane zabave, Lvxor nudi i gastronomske specijalitete lokalne i svjetske kuhinje.

Što vas čeka na meniju?

Riblji specijaliteti poput Lvxrovog poznatog gulaša od hobotnice i boba s purom ili fileta lubina sa špinatom i pico de gallo umakom ni jedno nepce neće ostaviti ravnodušnim. Ako ste ipak raspoloženi za lagane ljetne salate, uvijek možete probati Lvxorovu salatu od avokada, lososa i rukole ili tradicionalnu dalmatinsku salatu od hobotnice. Spoj tradicije i modernog vremena vidi se u jelima poput burgera i svinjskih rebara u BBQ umaku, a za sve ljubitelje slatkog nezaobilazna stavka je domaća čokoladna torta.

One koji cijene čašu dobrog vina razveselit će široka ponuda vrhunskih vina i pjenušaca, a one razigranijeg duha kokteli raznih boja i okusa. Lvxorov kulinarski tim nije zaboravio ni na one s posebnim prehrambenim potrebama, tako da se na meniju mogu naći jela bez glutena, kao i vegetarijanske opcije.

Čini se da kavana Lvxor ima sve – lokaciju, hranu i zabavu – stoga i ne čudi što je omiljeno okupljalište splitske kulturno-društvene elite, kao i nezaobilazna lokacija za sve posjetitelje Splitu.

Foto:PR

Učitati još
Zatvori