Znamo gdje se ovoga ljeta otvara novi kava.family

Što je cogito coffee za Zagrepčane, to je kava.family za Splićane. Ako ste od dolje, sigurno ste čuli za kava.family coffee roasters, koji je osim u Splitu, omiljeno mjesto turista i domaćih tokom ljetnih mjeseci i na Hvaru. Ipak, ako se prvi put susrećete s ovim imenom, idealna je prilika da upoznate mladi par koji stoji iza najljepših coffee shopova na jugu.

Wedding destination fotograf Marko Marinković i Ivana Čirjak, osim što dijele ljubav među sobom, dijele i ljubav prema kavi u koju su se zaljubili na svojim putovanjima. To ih je potaknulo da otvore svoj prvi coffee shop u Hvaru, a ubrzo još jedan i u Splitu. Koliko su uspješni u onome što rade govori i činjenica da kroz mjesec dana otvaraju treću lokaciju! Svojom tajnovitošću probudili su naš interes da saznamo o kojoj se lokaciji radi i gdje ćemo to ovoga ljeta još ispijati njihovu kavu. Tko je zaslužan za cijeli vizualni dizajn, što ih razlikuje od drugih, odakle crpe energiju te kako su izgradili svoju malu familiju koja je svakim danom sve bogatija za jedan osmijeh više. Sve to i još puno toga, simpatični i nasmijani Marko i Ivana, otkrili su nam u ovom razgovoru.

  • Kako se rodila ideja za otvaranjem coffee shopa i odakle uopće ljubav i znanje za speciality kavu s obzirom na struku wedding destination photographera?

Zapravo vjenčanja su najviše kriva za kavu! Na našim putovanjima zaljubili smo se u kavu kakvu do tada nismo poznavali nakon čega smo poželjeli to iskustvo donijeti doma. U međuvremenu smo našli i male skrivene shopove u Hrvatskoj koji su se trudili tu kvalitetu proširiti na domaću publiku sto nam je uvelike olakšalo. Specialty kava je prije svega community ljudi okupljenih oko vrhunske kave i usluge.

  • Kava37 prvi je shop iz familije Kave i to baš na Hvaru. Je li ta lokacija odabrana kao strateški pokusni kunić zbog količine stranih turista, ili postoji neka dublja priča koja stoji iza toga?

Hvar nam je u srcu, ali ne kao turistička točka. Zapravo Markov prijatelj je sa Hvara i proveo je sezone radeći na Hvaru još od srednje škole. Nismo se vodili brojkama ni turističkim parametrima. Čak su i naši Hvarani bili skeptični oko otvaranja u našoj ulici tvrdeći da nije bas popularna i kako ne prolazi puno ljudi tamo. Ipak, to dokazuje da se kvaliteta i usluga prepoznaju bez obzira na lokaciju.

  • Uspjeh brenda kava.family sjajan je s obzirom na to da danas ona broji i coffee shop Kava2 u Splitu te pržionicu KavaRO u kojoj se zrna kave među ostalim spremaju i za prodaju na webshopu. Jeste li očekivali takav uspjeh u relativno kratkom vremenu s obzirom da u Dalmaciji nije lako uspjeti, a još teže održati uspjeh kada si puno drugačiji?

Uspjeh je individualna stvar, bas kao i ukus. Znamo da specialty kava nije za svakoga, ali odlučili smo se raditi ono u sto smo se zaljubili i ljudi su prepoznali kvalitetu i trud koji stoji iza toga. Otkako smo otvorili naš prvi shop do danas nismo stali. Uz podršku obitelji, prijatelja i naših dragih gostiju tu smo danas. Rastemo polako, planski i nekako organski. Jednostavno moramo ići polako u razvoju da bi održali kvalitetu na istom nivou. Mislim da je to najveći izazov danas u našem poslovanju.

  • Iako niste prvi u Hrvatskoj što se speciality coffee scene tiče, u Splitu i okolici ste bili ti koji su udarili temelje. Kakva je situacija danas, nakon nekoliko godina od pokretanja kava.family?

U Splitu smo bili prva pržionica specialty kave, ali kao shop nismo bili prvi, pa čak ni drugi na tržištu. No, trudili smo se ponuditi nešto što smo mislili da ovaj grad traži. Sa drugačijom ponudom kava i proizvoda mahom od malih, domaćih poduzetnika poput nas, privukli smo ljude i stvorili pravi mali community. Tako danas kave kod nas pijete iz ručno rađene GVG ceramics keramike iz Pule, možete naći i Ekipa kombuchu iz Zagreba, GUUC sokove iz Neretve, kroasane i cookiese iz Kroštule u Pakoštanima, domaću pivu, gin itd. Konvencionalne napitke ne držimo. Želimo poticati kvalitetne domaće proizvođače i okupiti ljude oko naših i njihovih proizvoda.

  • Koje su kave sve u ponudi i koja je njihova razlika? Prepoznaju li tu razliku i oni koji nisu istinski znalci?

Ponuda se neprestano mijenja, pa tako trenutno imamo 9 kava u ponudi. Od Brazila, El Salvadora i Costa Rice do Etiopije ili Indije.  Sve se rotiraju u našim shopovima gdje ih možete probati, a razlike su velike i prepoznati ih može svaki ljubitelj kave. Od arome i tijela do slatkoće i kompleksnosti, svaka ima svoju namjenu i preferirani način pripreme.

  • Imena shopova su tako jednostavna, a opet tako originalna. Čija je to bila ideja i zašto baš 2 i 37?

Ideja je došla od našeg dizajnera Simona. Inicijalni plan nije bio nikakvo sirenje. Kava37 trebala je biti jedino kava dijete i funkcionirati samostalno. Kako su se prilike stvarale neke smo i iskoristili, tako je otvoren kava2 i kavaRO. 2 i 37 su tu jer smo na adresama Kroz Burak 37 i Ante Starčevića 2.

  • Dakle brojevi su povezani s adresama na kojima se Kave nalaze. Znači li to da sada pomno birate adrese budućih Kava da se ne poklope dva ista broja?

Iskreno sve lokacije do sada, uključujući i kavu37, su našle nas! Ako se brojke poklope uvijek imamo slova. Snaći ćemo se!

  • Fotografsko oko sigurno je zaslužno za genijalan Instagram feed, ali tko je zaslužan za ovaj prekrasan minimalistički interijer?

Interijer smo posložili nas dvoje, baš kao i spomenuti Instagram feed. Fotografija je dio mene i nosim je svugdje pa je logično da se pretopila i u kavu. Moram priznati da za mene nekada vrijedi ona „u postolara najgore postole“ ali natjeram se na objavu tu i tamo. S idejom za terasu pomogla nam je prijateljica Lea Aviani. Svaki dio poslovanja vodimo zajedno, a uz podršku divnih ljudi koji rade s nama (ne za nas) sve nekako lakše teče.

  • Nas su oduševile keramičke šalice u kojima servirate kavu. Kava kao da ima potpuno drugačiji okus kada je piješ iz takve „ljepotice“. Tko stoji iza njih?

Karolina Bumbak je ime iza GVG ceramics. Njen rad zbilja je umjetnost i ponosni smo što surađujemo od samih početaka.

  • Kava je mjesto u koje se ili zaljubiš na prvu, ili se ne zaljubiš nikada. Naši su ljudi uglavnom navikli na klasična mjesta s velikim terasama i mainstream kavom pa im u tom slučaju ovakav koncept baš i ne sjedne na prvu. Unatoč tome postoji veliki broj ljudi koji stoji strpljivo u redu za kavu, uživa u spontanom sjedenju na stepenicama i klupama sa šalicom u rukama. Što bi rekli da je, osim same kave, „ono nešto“ što vaše coffee shopove čini toliko poželjnim mjestima u koje se ljudi vraćaju?  

Kvaliteta i usluga. Ima nešto u činjenici da ljudi zaborave okuse i mirise nekog mjesta, ali nikada ne zaborave kako su se osjećali. Ako se poslože lijepo uređeno mjesto s izvrsnom kavom i osmjehom malo toga može poći po zlu. Ljudi su jednostavni. Većina nas ne traži velike terase ili milijunske interijere.

Tražimo ljudskost, pristojnost i osjećaj pripadnosti. Ponosni smo što su naši domaši stalni gosti na Hvaru i u Splitu postali pravi mali community. Ljudi koji se inače možda ne bi nikada upoznali postali su prijatelji i ekipa. Idu na roštilje, događanja i organiziraju druženja. Baš kao što ih i mi nekada organiziramo u našoj pržionici za njih. Drago nam je da naša mala mjesta otvaraju put novim poznanstvima i prijateljstvima. Nama i našim gostima.

  • Na vašim društvenim mrežama vidjeli smo da se sprema i treća lokacija – Kava4. Iako ste bili tajnoviti fotografije mirišu na neko staro dalmatinsko mjesto. Možete li nam otkriti gdje ćemo to još i kada, moći piti vašu kavu?

Reći ćemo kako je riječ o još jednom otoku. Ako tražite hint – otok sreće, prekrasnih uvala s plažama, špilja i vrhunske hrane. Sad smo sve rekli, zar ne? Nadamo se da ćemo otvoriti do 1.6., ali nažalost s našom birokracijom nikada se ne zna. Stvari se uvijek zakompliciraju, pa se neću razbacivati nikakvim procjenama – bit će kad bude.

  • Nadolazeće širenje posla, koje smo sigurni i da nije posljednje, pretvara Kavu iz familije u nešto puno veće. Koliko je izazovno postalo voditi to sve, osobito što se ne nalazi sve u jednom gradu?

Nekada nas zatrpa plimni val obaveza, posebice uzme li se u obzir da ja i dalje fotografiram vjenčanja. Ipak, dobro smo organizirani i imamo odličan tim koji uskače kad god treba. Evo, i sada odgovaram sa trajekta, ali nema odustajanja. Kad ćemo ako nećemo sada?

  • Za kraj, kako najbolje punite baterije i inspiraciju za nove radne pobjede?

Tako da se isključimo od svega i fokusiramo na sebe. Ako smo sretni tu gdje jesmo guramo dalje, ako nismo – mijenjamo stvari. Za punjenje baterija najzaslužniji su naši prijatelji. Oni su neumorna podrška nama i našoj kavi. Na kraju svega kava je tu zbog nas, a ne obrnuto.

Foto: kava family

0