Bili smo na prvom ovogodišnjem JRE masterclassu: Evo što smo sve kušali, ali i naučili
Bili smo na prvom ovogodišnjem JRE masterclassu: Evo što smo sve kušali, ali i naučili

Bili smo na prvom ovogodišnjem JRE masterclassu: Evo što smo sve kušali, ali i naučili

U srijedu 29.3. održao se prvi po redu masterclass u suradnji udruge restorana JRE-Hrvatska i kuhinja Miele. U Miele experience centru u Zagrebu s početkom u 17 sati JRE-HR udruga je ugostila ljubitelje gastronomije koji su se prijavili za sudjelovanje na ovaj masterclass. Voditelji masterclassa bili su Teo Fernetich iz restorana i hotela San Rocco iz Brtonigle, vinarija Coronica, mali proizvođači Rajska rajčice i partneri Maraska.

Vinarija Coronica

Masterclass je započeo dobrodošlicom i pjenušcem vinarije Coronica uz koji smo se upoznali s pričom vinarije i njenim vinima. Pjenušac CO Due rađen je klasičnom metodom, odležava minimum 36 mjeseci na svojim kvascima u boci, radi se o Malvaziji istarskoj i extra brut je.

Vinarija Coronica uspješno nastavlja generacijsku priču tradicije. Potječu i žive u selu Koreniki odakle je sve i krenulo. Obitelj Coronica neodvojiv je dio istarskog terroirea. Biti dijelom Istre, Bujštine ponaosob, je ono što je stvaralo njihovu povijest i ono što im stvara budućnost. Vinogradi dišu više od stotinu godina. Iskusnu praksu generacija  obogatili su vlastitim usmjerenjem. Ono je, prije svega, vezano uz poštovanje tradicije kroz uzgoj autohtonih sorti, ali i uz sve intenzivniji rad na kvaliteti smanjenjem prinosa i primjenom modernih tehnologija.

Rajska rajčice

Nakon pjenušca kušali smo proizvode malih proizvođača Rajska rajčice. Prvi su u Hrvatskoj pokrenuli stakleničku hidroponsku proizvodnju, te proizvodnju specijalnih sorti rajčice i prodaje u paketićima, a naglašavaju da su jedini brend specijalnih sorti rajčice. Proizvodnja započinje u najmodernijim staklenicima, koji se nalaze u Svetoj Nedjelji, te koriste vrhunsku, suvremenu tehnologiju zahvaljujući kojoj su biljke u potpunosti zaštićene od vanjskih štetnih utjecaja.

Uzgoj rajčica odvija se u etažama, tehnologijom hidroponije čija je osnovna prednost kontinuirana berba tijekom 9 mjeseci u godini, u razdoblju od ožujka do prosinca čime se postiže kontinuirani prinos i redovna berba u većem dijelu godine kako bi kupci u svako doba uživali u izvornim te prirodnim okusima delikatesnih rajčica.

Rajska je i ponosni nositelj znaka Hrvatske kvalitete Hrvatske gospodarske komore što dodatno potvrđuje da naše rajčice zadovoljavaju visoke zahtjeve kvalitete.

JRE Chiavalon maslinovo ulje i koktel Maraschino Kiss

Kušali smo rajčice i uz JRE Chiavalon maslinovo ulje koje je poseban JRE proizvod kreiran u suradnji JRE chefova i braće Chiavalon. Svaku novu berbu, chefovi kušaju, komentiraju, biraju i odlučuju koji će se blend naći pod etiketom JRE Chiavalon maslinovog ulja. Ova godina je izabrana kao blend Buže i Rožinjole dvije sorte maslina.

Dok se hrana kuhala uživali smo u koktelu napravljenom od strane barmena Luke iz Maraske. Koktel pod nazivom Maraschino kiss kreiran je i osmišljen za JRE-ov event Talent and passion koji se održao prošle godine u rujnu u Zadru. Speciality koktel posebno za udrugu JRE postao je zaštitni znak Maraske, a u nastavku donosimo recept za ovaj signature koktel.

Recept za Maraschino Kiss

Sastojci: 

  • 5 cl zadarskog Maraschina
  • 3 cl svježe cijeđenog soka od limuna
  • 5 cl soka od više Maraska
  • naribana kora od naranče
  • arancini
  • 1 višnja ili trešnja

U čašu za duga pića naribajte malo kore od svježe naranče. Nakon toga ubacite drobljeni led preko kojega prvo ulijte zadarski Maraschino, svježe cjeđeni sok od limuna i sok od višnje. Sastojke lagano promješajte sa žlicom. Dekorirajte arancinima i višnjom. Jako važno je naglasiti da arancini poboljšavaju okus Crocktaila dok se pije.

Delicije iz San Rocca

Teo Fernetich i tim iz restorana i hotela San Rocco prezentirali su svoja San Rocco maslinova ulja gdje smo imali i pravi tasting maslinovih ulja. Tasting ulja obogatila je i domaća foccacia pripremljena od strane San Rocca. Glavno jelo koje je San Rocco spremao bili su domaći njokići od skute sa čipsom rajčica, šalšom i reduciranim bosiljkom.

Dok se šalša za glavno jelo kuhala, uživali smo u zalogajima kreiranim od čipsa od riže, kreme od sira grana padano, karamelizirane rajčice, majoneze od bosiljka, a sve začinjeno domaćim San Rocco maslinovim uljem. Uz hranu kušali smo i Coronica Malvaziju 2022. godine. Mlada i svježa Malvazija, u punom smislu tih riječi, već nam sada otkriva sav potencijal i karakteristike berbe 2022. Premijerno smo kušali Malvaziju koja još nije na tržištu.

Hrana se servirala na raznolikom posuđu koje je pripremio dvojac Duke group. Donijeli su različite vrste, brandove i dizajn posuđa i bešteka kako bi svatko od nas izabrao tanjur koji mu se najviše sviđa.

Kraj masterclassa završili smo ispijanjem i posljednjeg vina od Coronice, a uživali smo u vinu pod nazivom Grabar iz  2018. godine. Sljubljeni Cabernet sauvignon i Merlot, koji oslikavaju podneblje i mineralnost ‘terra rosse’, položaja u vinogradu po kojem je vino dobilo ime. Odležava 3 i pol godine u velikim hrastovim bačvama i najmanje 6 mjeseci u boci.

Čeka nas još 7 masterclasseva na kojima možete sudjelovati i vi

JRE-Hrvatska & Miele organiziraju tokom godine čak 8 masterclassa podijeljeni na Zagreb i Split. Svaki masterclass donosi nove predavače, a uvijek je to jedan JRE restoran, jedan vinar i mali proizvođač koji su partneri udruge.

Nezaobilazni dio svakog masterclassa su Lehmann čaše iz kojih se kušaju vina od zadarskog distributera Atrox, Metro selekcija svježeg asortimana voća i povrća, Nikas začini te vode za osvježenje Aqua Panna i San Pellegrino uvoznika i distributera Pago.

I Vi možete sudjelovati u masterclassevima koji su zatvorenog tipa, za ograničeni broj ljudi. Cijena masterclassa je 46,45 eura, a prvih pet prijava svoje ulaznice dobivaju potpuno besplatno! Preko službene internacionalne stranice www.jre.eu istražite koji su sve nadolazeći masterclassevi, a prijaviti se možete putem email [email protected].

Sljedeći po redu JRE & Miele masterclass održat će se 12.4. u Splitu, u Miele experience centru, a sudionici su restoran Foša, sirana Stone i vinarija Korta Katarina!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori