Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ove je subote doživio jedno posve drugačije izdanje; pretvoren je u kulinarsku pozornicu na kojoj su se umjetnost i visoka gastronomija spojile u večer za pamćenje. Talent & Passion event u organizaciji udruge JRE-Hrvatska okupio je najbolje domaće chefove i u jedinstvenom ambijentu ispričao priču o Zagrebu. U jedinstvenom ambijentu MSU-a, samo 60 uzvanika uživalo je u petosatnom programu koji je spojio gastronomiju, glazbu i umjetnost.
Od samog dolaska bilo je jasno da nas čeka nešto posebno. Na vanjskom platou uz skulpturu „Dvostruki tobogan“ dočekali su nas chefovi JRE-a, pjenušci i kokteli, dok su prvi zalogaji potvrdili da je pred nama hedonistička večer.
JRE Talent & Passion: Noć u muzeju
Špek fileki restorana Korak, tartelette sa sirom, vrhnjem i bučom restorana Monte te Pelegrinijev tartar s čičokom i jajem bili su nježan uvod u večer. Atmosfera je bila opuštena i vesela, iako je sve odrađeno s vrhunskom elegancijom.
Nakon privatnog obilaska stalnog postava muzeja i uzbudljivog spuštanja kroz „Dvostruki tobogan“ (iskustvo koje nas je sve razbudilo i nasmijalo), uslijedila je gala večera u nekoliko sljedova. Svako jelo bilo je hommage starim zagrebačkim receptima, ali s modernim, avangardnim potpisom chefova.
Gala večera u MSU-u
Krpice sa zeljem Dubravkinog puta, Fritula s buncekom iz Foše i sočno teleće pečenje Navisa pokazali su kako se tradicija može reinterpretirati na suvremen način. Uslijedio je drugi dio večere, za svečano postavljenim, dugim stolom u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti.
Chefovi su prezentirali pastrvu restorana Kala, genijalnu juhu od vrganja restorana Zijavica, paprikaš s noklicama restorana San Rocco te Zagrebački restorana Lemongarden. Uz svaki slijed sljubljivala su se vina najpoznatijih hrvatskih vinara poput Kozlovića, Cattunara i mnogih drugih, a kokteli Old Pilotsa i Maraske dodatno su podigli raspoloženje.
Za glazbeni dio pobrinuo se bend Ajngemahtec koji je svojim izvedbama hrvatskih šansona poput „Samo jednom se ljubi“ ili „Potraži me u predgrađu“ vratio publiku u neka nostalgična vremena, ali na posve suvremen način – baš kao i cijela večer koja je slavila tradiciju kroz inovaciju.
Uz jela su se posluživala pažljivo odabrana vina i kokteli: Cattunar Evita Premier Blanc de Blancs 2017, Ipša Extra Brut Rosé, Kozlović JRE Malvazija 2020, Korta Katarina Sabion 2017, Mladina Erdoro Sauvignon Blanc 2023, Cuj Malvazija Baština 2022, Korta Katarina Pošip 2017, Coronica Gran Teran 2021, Senjković Dita 2021, Baraka Prošek, Senjković Vermouth, kao i kokteli koje su pripremali Old Pilots i Maraska, uz šampanjac Pol Roger.
Slatki slijedovi
Kraj večere obilježili su slatki slijedovi o kojima još razmišljamo! Zagrebačka kremšnita korčulanskog LD-a bila je toliko lagana i nježna, kremasta i hrskava, da nam je odmah postala jedno od omiljenih zalogaja večeri. Nakon kremšnite Taman Artisan Chocolates pripremili su završni spektakl, praline inspirirane Zagrebom. Pralina orah-sol bila je apsolutni hit večeri, dok je vrhnje-kesten donijela dašak jeseni u najelegantnijem obliku.
Hrvatska na europskoj gastronomskoj karti
Kroz projekt Talent & Passion, udruga JRE-Hrvatska još je jednom potvrdila svoju misiju, povezati mlade chefove, promicati autentičnost i poticati kreativnost koja Hrvatsku sve snažnije pozicionira na europskoj gastronomskoj karti. Zagreb se te večeri predstavio kao grad koji svoje nasljeđe nosi s ponosom, ali ga i pretvara u suvremeno iskustvo za sva osjetila.
Talent & Passion još je jednom pokazao zašto su JRE chefovi na samom vrhu europske gastronomske scene, a mi ćemo ovu večer u MSU-u zasigurno pamtiti još dugo.
Foto: Luma Art Productions