

Da zagrebački Dolac nije samo najpoznatija gradska tržnica, već i najpopularnije odredište za kavu i brunch u gradu, čini nam se, već svi znaju. Tamo se smjestio naš najdraži i najoriginalniji brunch lokal, Broom 44, koji baš svaki puta nudi zalogaje i napitke bez greške.
Mjesto koje spaja vrhunsku kavu, prepoznatljiv dizajn i laganu, ali maštovitu kuhinju u kojoj dominiraju sezonski sastojci ovih je dana iz nekoliko razloga privuklo našu pažnju. Prije nekoliko smo dana pisali kako su u ponudu uveli proizvode iz suradnje s domaćim brendom Chozen koji spajaju najbolje od kave i čokolade, a drugi, jednako uzbudljiv razlog za posjet su nova proljetna jela na meniju!


Journal Gastro izbor mjeseca: Svibanj
U Journal redakciji pratimo Broom 44 još od samih početaka, a sada su nas još jednom oduševili načinom na koji su u nova jela saželi sve ono što volimo kod njih; sezonske namirnice, svježinu i pažljivo kombinirane okuse i teksture! Upravo zbog svih noviteta u Broomu, ali i njihove kvalitete i kreativnosti, ovaj smo mjesec baš njih odabrali kao Journal gastro izbor mjeseca.
Četiri nova tanjura na Broomovom jelovniku ovih su dana dodatna četiri razloga da se popnete stepenicama iznad tržnice i uživate u fantastičnoj sezonskoj hrani. Mi smo u Broom stigli već u 8 ujutro kako bismo izbjegli gužvu, no i sami smo ostali iznenađeni koliko su se brzo popunili svi stolovi.
Naručili smo sva nova jela i naravno, nekoliko kava previše – jer kava iz Brooma je, ako nas pitate, najbolja u gradu. Prije nego li smo se bacili na isprobavanje noviteta s jelovnika, glavni kuhar nam je predstavio novitete i objasnio kako im blizina Dolca ide u korist jer prvi saznaju čim je nešto friško stiglo na plac!

Što je novo u ponudi?
U Broomovoj ponudi jela, uz klasike poput avokado tosta, omleta, zobene zdjele i chia puddinga, ovih su se dana našla četiri nova jela.
Prvo jelo, Bruschetta Burrata, na hrskavom sourdough kruhu iz Bread Cluba donosi svježi, domaći pesto Genovese, rikulu, kapare, burratu i konfitirane rajčice te već vidimo da ulazi među brunch klasike. Bogata i kremasta burrata trenutačno je jedno od najpopularnijih jela generalno, pa ne čudi da se našla i u ovoj neodoljivoj kombinaciji.


Još jedno novo jelo nazvano Novo Ljeto donosi laganu, nježnu salatu od mrkve, šparoga, pečene cikle, svježe naranče i humusa. Ovo je jelo bez laktoze, glutena, soje, ne sadrži orašaste plodove, a i dalje je puno aroma i svježine, pa bi moglo postati omiljena ljetna delicija i među veganima.


Nova je i Fregola Verde, jelo koje čini salata od tikvica i graška, grilani poriluk, fregola i nježna krema od tikvica te dodatak rotkvica i gorušice. Vizualno možda i najatraktivnije jelo s menija ima našu toplu preporuku za brunch na dane kada želite nešto konkretnije od tosta ili voćne zdjelice, ali i dalje nešto lagano i zdravo.
Šećer na kraju, Panko Blanco je cvjetača u panko mrvicama, na podlozi od kreme od cvjetače s kokosovim mlijekom i limetom, uz ukiseljeni luk i lišće cikle. Ako i niste veliki ljubitelj cvjetače, uz ovo jelo ćete postati! Hrskavost svjetače i svježina limete i ukiseljenog luka savršena su kombinacija, a Panko Blanco je jelo koje potvrđuje kako se kreativnost i minimalizam mogu sjajno nadopunjavati.


Ako tražite mjesto za lagani, ali uzbudljiv obrok iznad gradske vreve, ovo je adresa na koju se s razlogom stalno vraćamo!

Dodatne informacije
Lokacija: Dolac 8, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do sub 8:00-15:00, nedjelja 8:00-14:00
Instagram: broom 44
Foto: Sanja Jagatić