Journal Cooking Show Xmas specijal s Boškom Bahtijarević

Journal Cooking Show Xmas specijal s
Boškom Bahtijarević

Blagdani su pred vratima i ovih ćemo dana mnogo vremena provoditi oko stola i u kuhinji pripremajući najukusnije delikatese. Osim tradicionalnih jela, ovih blagdana probudite kreativca u sebi i isprobajte neke nove recepte. Možda vas inspirira treća epizoda uzbudljivog lifestyle kulinarskog showa JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW u kojem je gošća bila Boška Bahtijarević – arhitektica, floristica te vlasnica concept storea i cvjećarnice TVOJE. Ova emisija može vam služiti kao šalabahter za cijeli božićni ručak, ali i bilo koju drugu blagdansku prigodu kad vam dolaze prijatelji. Uz gotovo svaki od recepata smo vam pripremili prijedlog vina i koktela. Osim priča iz kuhinje, pogledajte i kako je Boška eklektično uredila naš blagdanski stol.

Najukusniji blagdani with a twist

U protekle dvije epizode ugostili smo Ivu Radić, osnivačicu portala Journal.hr i Marija Mihelja, chefa poznatog zagrebačkog restorana El Toro. Ovoga puta dobro smo se zabavili u Boškinom društvu i kuhajući božićne klasike na moderan način – kuglof, vanili kiflice, božićna torta, patka s mlincima samo su neka od jela koja smo pripremali jer blagdani nisu potpuni ako se iz kuhinje ne širi miris zamamnih kolača, finih pečenja i blagdanskih začina. Kada cijeloj priči pridodate i fina pića koja će upotpuniti cijelu priču, veselo božićno druženje s obitelji i prijteljima može početi.

Uz selekciju najfinijih šampanjaca Moet & Chandon koje možete uživati kao aperitiv ili pak uz finu gastronomiju ako se radi o odležanoj varijanti, australski Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2021 (da, dobro ste pročitali – kod njih je već ova berba aktualna) i odležani Pinot Noir (perfect-match uz patku) te desertne uspješnice slovenskih gorica iz vinarije Jeruzalem Ormož Rumeni Muškat (savršeno paše uz našu božićnu tortu) te Traminec & Rumeni Muškat (najbolji prijatelj francuskog specijaliteta foie gras), nudimo vam i moderniju varijantu pairinga – uz koktele koje je za nas pripremao brand ambasador CCHBC Hrvatska za premium spirite Kruno Rozić.

BLAGDANSKI KUGLOF

Sastojci:

  • 75 gr zobenih pahuljica – usitnjene kao brašno
  • 50 gr mljevenih badema
  • 25 gr kakao praha
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica @kotanyi.hrvatska cimeta
  • 1 žličica @kotanyi.hrvatska đumbira
  • 4 jaja
  • 1,5 dcl nezaslađenog soka od jabuke
  • 100 ml ulja – maslinovo, avokado, suncokretovo
  • 5 datulja – nareznih na sitno
  • 1,5 porcija Herbalife F1 smooth chocolate
  • 1 porcija Herbalife F1 spiced apple
  • 0,5 porcije Herbalife mješavine za proteinski napitak

Priprema:

Pomiješajte sve Herbalife sastojke sa suhim sastojcima te pjenjačom dobro izmiješajte. U to dodajte jaja, sok od jabuke, datulje i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte te ulijte u kalup.

Pecite na 180 stupnjeva cca pola sata do 45 min. Kad je kuglof pečen, okrenite kalup na tanjur i ostavite da se ohladi.

BOŽIĆNA TORTA

TIJESTO:

  • 8 žutanjaka
  • 200 gr šećera
  • Pola tamne čokolade narezane na sitne komadiće
  • 100 gr maslaca
  • 100 gr oraha
  • 100 gr Čakovečki mlinovi mekog brašna
  • Korica od naranče
  • 8 bjelanjaka

PRIPREMA:

Napravite snijeg od 8 bjelanjaka i stavite sa strane. Žumanjke dobro mikserom izradite s maslacem i šećerom te dodajte brašno i orahe. Kad se sve dobro sjedini, rukom umiješajte koricu naranče i čokoladu. U tu smjesu malo po malo dodajte snijeg i nježno miješajte.

Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta.

KREMA:

  • 6 žutanjaka
  • 250 gr šećera u prahu
  • 200 gr maslaca
  • Korica i sok od 2 naranče i 1 limuna

PRIPREMA:

Krema se kuha na pari. U posudu stavite žutanjke i šećer te miješajte dok ne postanu blijedo žuti. Dodajte citruse i miješajte kuhajući na pari pola sata. Kad se krema počne zgušnjavati dodajte maslac narezan na male komade te ga umiješajte u kremu dok se potpuno se rastopi. Krema se mora dobro ohladiti prije nego njome namažete tortu.

Kad se torta ohladi, prerežite ju na pola i premažite kremom. Ostatak kreme premažite po vrhu torte. Stavite na hladno da sve poveže. Poslužite uz Jeruzalem Ormož Rumeni Muškat.

MIRNINE VANILI KIFLICE

TIJESTO:

  • 350 dkg Čakovečki mlinovi oštrog brašna
  • 250 gr maslaca
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 80 gr kristalnog šećera
  • 1 bjelanjak
  • 1 paketić @kotanyi.hrvatska vanili šećera
  • 3 žlice mlijeka

POSIP:

  • Šećer u prahu
  • 3-4 paketića @kotanyi.hrvatska vanili šećera u prahu

PRIPREMA:

Umijesiti rukama u posudi. Kad je gotovo, tijesto mora odstajati u hladnjaku. Kiflice se formiraju tako se protrljaju kroz ruke i preko palca formiraju u kiflicu – kako je to Boška pokazala. Kiflice se peku na 175 stupnjeva 20-25 minuta. Još mlake kiflice uvaljajte u posip.

SALATA OD KOZICA S GROŽĐEM I KOROMAČEM

SASTOJCI:

  • 0,5 – 1 kg kozica (velikih)
  • 150 gr grožđa
  • 1 glavica koromača
  • 6 rotkvica
  • 2 šake miješane lisnate salate – matovilac, regica, potočarka
  • Sok limuna i naranče
  • Maslinovo ulje
  • @kotanyi.hrvatska dimljena sol i crni papar

PRIPREMA:

Kozice blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute i ubacite u ledenu vodu (ili vodu s ledom) kako bi se prestale kuhati. Čim se ohlade, osušite ih papirnatim ubrusom i ubacite u marinadu koju ste napravili od soka limuna i naranče pa pustite da stoje sat-dva ili preko noći.

Bobice grožđa odvojite od peteljki i stavite na vruću tavu s maslinovim uljem te malo posolite. Grilajte grožđe par minuta dok ne počne puštati sokove. Izvadite grožđe u zdjelu za salatu u koju ste stavili kozice i rotkvice na okrugle šnite.

U međuvremenu narežite koromač na šnite i potopite ga u vodu s limunovim sokom kako ne bi oksidirao. To možete napraviti i unaprijed. Narezani koromač ide u tavu gdje je bilo grožđe, ali ga morate posušiti papirnatim ubrusom prije nego ga stavite na vruće ulje. Grilajte ga 1-2 min sa svake strane i posolite ga pritom.

Za dresing pomiješajte sok limuna i maslinovo ulje, sol i papar. Te prelijte preko svih sastojaka i izmiješajte.

Poslužite uz Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2021 ili Moet Chandon Grand Vintage 2009.

FOIE GRAS MEDALJONI

SASTOJCI:

  • Foie gras medaljoni (smrznuti)
  • Baguette
  • Mango chutney

PRIPREMA:

Smrznute foie gras medaljone izvadite par sati prije upotrebe kako bi se otopili. Stavite ih na hladnu tavu na laganu vatru i pecite s prve strane oko 5 minuta, a s druge oko 2-3 minute. U međuvremenu narežite kruh na dijagonalne šnite i stavite u tavu k medaljonima kako bi se istostirali. Kod medaljona želite da dobiju zlatno smeđu koricu – tada su savršeno pripremljeni.

Tostirani kruh namažite mango chutneyjem ili bilo kojim drugim pekmezom (preporuka je citrusi, luk, smokva) i na njega stavite jedan medaljon. Poslužite uz slatko vino.

Poslužite uz Jeruzalem Ormož Traminec & Rumeni Muškat 2020.

PAČJA PRSA S MLINCIMA I MIŠANCOM

SASTOJCI:

  • Pačja prsa cca 350-400 gr
  • Mlinci
  • Mišanca
  • Soja umak
  • Džem od naranče
  • @kotanyi.hrvatska anis
  • naranča – sok i korica

PRIPREMA:

Pačja prsa marinirajte u mješavini soja umaka, soka od naranče i sjemenki anisa. Dio gdje je meso (ne koža) uronite u marinadu i ostavite tako 2-3 sata ili preko noći. Probajte da vam koža ostane suha kako bi se bolje ispekla. Prije samog pečenja meso mora biti sobne temperature, a kožu zarežite na 3 mjesta, ali pritom pazite da ne zarežete u meso.

Pačja prsa se peku tako da ih stavite u HLADNU tavu na laganu vatru na stranu gdje je koža. Cilj je da vam se lagano otopi mast koja se nalazi pod kožom te da se koža fino zahrska. To obično traje nekih 8 minuta, ali ovisi o veličini pačjih prsa. Tava će vam biti puna masti koja će se sporo topiti, a to ćete kasnije iskoristiti za mlince. Nakon 8 minuta okrenite pačja prsa na stranu od mesa i pecite još 4 minute. Sada bi vaša pačja prsa trebala biti školski pečena – tako da su roza u sredini. Kad su pačja prsa gotova, zamotajte ih u aluminijsku foliju da se odmore 10ak minuta.

Mlince potopite u kipuću slanu vodu na par minuta pa procijedite i ubacite u tavu na mast od patke na nekih 10ak minuta. Miješajte mlince tako da se svi oblože.

Mišancu kratko blanširajte u slanoj vodi pa prebacite kratko u tavu gdje su bili mlinci na minutu dvije. Začinite sa soja umakom i maslinovim uljem.

Umak za patku se radi od soja umaka i džema od naranče koje zagrijavate na laganoj vatri dok ne prokrčkaju. Poslužite preko patke.

Poslužite uz Cloudy Bay Pinot Noir 2019 ili Whiskey Sour.

Gentleman Sour

  • 50ml Gentleman Jack whiskey
  • 20ml svježi limunov sok
  • 15 ml šećerni sirup*
  • Po želji dodati nekoliko kapi Angostura bittera
  • *za šećerni sirup jednostavno pomiješajte jednaki omjer šećera i vode i grijte dok se šećer ne otopi

Sve sastojke redom uliti u šejker ili bilo koju staklenku sa čepom, napuniti ledom i dobro prošejkati. Procijediti u tumbler (viski) čašu preko svježeg leda ili jedne velike kocke. Po želji dekorirati „diskom“ kore limuna.

Pro tip za Šmekere:  

  1. Za zanimljivu teksturu pravog „whiskey sour-a“dodajte i jedan bjelanjak jednog svježeg jajeta – ne mijenja okus ali daje fenomenalnu i bogatu pjenastu teksturu.
  2. Sol je prirodni pojačivač okusa, kako u jelima tako i u pićima. Pokušajte dodati jako malo soli u šejker i iznenadite se razlikom

Odlično paše uz patku, jer njegova svježina “čisti” patkinu masnoću.

Fine Champagne Cocktail

  • 30ml Remy Martin 1738 Accord Royale
  • 20ml sirup od meda*
  • Nekoliko kapi Angostura bittera
  • Cca. 80ml pjenušavog vina ili šampanjca
  • *za sirup od meda jednostavno pomiješajte jednaki omjer meda i vode i grijte dok se med ne otopi

U rashlađenu čašu za vino ili pjenušac dodajte redom sve sastojke. Nakon nadupune pjenušcem ili šampanjcem vrlo lagano promiješajte piće (kako bi izgubili što manje mjehurića) od dna prema vrhu kako bi se sastojci bolje sjedinili.

Po želji ukrasite koricom limuna ili naranče.

Pro tip za Šmekere:  

  1. Dobar konjak  u koktelu = bolji koktel
  2. Nikako ne zagrijavajte čaše u kojima uživate u konjaku, toplina utječe i mijenja arome na koje se ponekad čeka i preko 100 godina.
  3. Ne bojte se konjaka kao kategorije, dobar konjak je izrazito aromatičan, voćan i bogat destilat koji nepravedno ne dobiva jednako pažnje kod mlađih generacija. Pročastite se, niste dugo ?

Uživajte uz fini desert, kao što je naša citrusna božićna torta.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Matej Rebernišak

Video: Kadar22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori