Recepti za jela i koktele koje smo pripremali u osmoj epizodi Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem
Recepti za jela i koktele koje smo pripremali u osmoj epizodi Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem

Recepti za jela i koktele koje smo pripremali u osmoj epizodi Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem

Naši gosti u ovoj epizodi bili su glumica Ana Maras Harmander i koktel majstor Marin Nekić, s kojima smo preko finih mirisa i okusa putovali na razne destinacije s prizvukom ljeta i Mediterana.

Naša se jela u ovoj epizodi baziraju na ribi i svojevrstan su twist klasičnih ribljih priča. Već nas sami opojni mirisi vode u ljetno raspoloženje, koje smo uz pomoć gosta Marina Nekića pojačali zanimljivim koktelima. U svemu tome mi smo uživali na predivnoj terasi, a sigurni smo da ćete jela i koktele iz ove epizode i vi bez problema replicirati kod kuće, te u njima uživati u dobrom društvu.

U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.

Barcaffe Classico espresso

Za početak druženja bila je obavezna šalica kave – Barcaffe Classico espresso skuhali smo u moka lončiću, a čokoladne i cvjetne note uvele su nas u druženje i dale boost energije za kuhanje svih slasnih recepata.

Recepti

Bruschetta srdela savor

Sastojci:

Postupak:

  • Grožđice namočite u malo vode da se rehidriraju.
  • Glavicu luka očistite i prepolovite pa narežite na tanke kriške. Sotirajte (dinstajte) luk na maslinovom ulju i malo maslaca na laganoj vatri dok se ne karamelizira, dakle dok ne dobije onu lijepu karamel boju. Na taj način će do izražaja doći njegova slatkoća. Posolite prema vlastitom ukusu. Maknite kapulu s tave, a na nju sad stavite kriške baguettea da se malo prepeku i usput da pokupe okuse koji su ostali u tavi. Kad je kruh gotov, na tavu stavite pinjole da se lagano istostiraju. Ne trebate dodavati nikakvog ulja jer će oni pustiti taman malo vlastitog, ali imajte ih na oku da vam ne zagore jer će postati gorki.
  • Kapulu pomiješajte s grožđicama. 
  • Bruschettu slažemo tako da na kruh stavimo malo kapule s grožđicama, iz konzerve izvadimo dvije srdele koje posložimo na kapulu i posipamo s malo pinjola. Po želji možete još dodati maslinovog ulja i soli. 

Ovo jelo se savršeno slaže uz PT (takozvani PE-TE) iliti Pelinkovac-Tonik. Vjerujte nam – match made in heaven. 

The PT (Pelinkovac-Tonik) Highball

  • 4 cl Pelinkovac Maraska
  • 1.5 cl svježi sok limuna
  • 10 cl tonic

Dekorirati dehidriranim limunom i svježom mentom.

Ceviche

Sastojci:

  • 1 file lososa narezan na kockice
  • 1 file sabljarke narezan na kockice
  • 1 limeta
  • 1 naranča
  • 1 grejp
  • 1 glavica ljubičaste kapule
  • Vegeta Maestro morska sol
  • Svježa menta
  • Chilli papričice
  • Žute i crvene mini rajčice
  • 1 glavica zelene salate
  • Vegeta Maestro Ružmarin

Ceviche je jelo od sirove riba marinirane u citrusima i još nekim začinima. Iako se naizgled radi o sirovoj ribi, ona je zapravo termički obrađena od kiseline iz citrusa. Limun i limeta su klasični odabir, ali mi smo ovaj put koristili naranču i grejp za ribu, a limetu za ljubičasti luk. 

Postupak:

  • Iscijedite citruse. U soku naranče i grejpa marinirajte ribu sa žličicom soli, a kapulu u limeti. Neka odstoji tako bar pola sata u hladnjaku. U međuvremenu narežite rajčice i chilli, a salatu operite i ostavite listove cijele, jer ćete u njih servirati ceviche.
  • Pomiješajte sve sastojke te dodajte sitno sjeckanu svježu mentu i Vegeta Maestro ružmarin. Ceviche servirajte u listovima salate.

Poslužite uz Maraschino Kiss, idealnu ljetnu hrvatsku varijantu koktela za aperitivo. 

Maraschino kiss

  • 5cl Maraschino
  • 1.5cl svježi sok limete ili limuna
  • 10 cl gazirana voda
  • 2cl premium amarena sirup

Dekorirati dehidriranom narančom i svježom mentom.

Fritata od artičoka

Sastojci:

Postupak:

  • Artičoke ocijedite pa ubacite na vruću tavu s maslinovim uljem i pržite dok ne dobiju smeđu koricu. U međuvremenu umutite jaja s mlijekom i začinima.
  • Jaja ulijte u tavu i dodajte malo maslaca. Smanjite vatru na lagano. Neka se jaja dobro rasporede po cijeloj tavi da pokriju artičoke. Malo špatulom provjeravajte rubove jaja da ne zagore. Nakon 5 minuta ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu odmah ispod grijača kako bi se fritata zapekla i malo napuhnula. 
  • Servirajte toplo ili mlako.

Viška pogača

Sastojci:

tijesto

  • 250 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 130 ml vode
  • 1 žličica meda
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 10 g sitne soli

Postupak:

U mlakoj vodi rastopite med i dodajte kvasac da se aktivira – neka odstoji 10ak min dok se ne pojave mjehurići. Pomiješajte ostale sastojke i u njih dodajte tekućinu s kvascem. Umijesite u glatko tijesto. Ostavite da se diže preko noći u hladnjaku. Ujutro ga premijesite i ostavite na sobnoj temperaturi. Za cca 1 sat je vaše tijesto spremno za razvlačenje. Razvaljajte tijesto u 2 kruga ili pravokutnika (ovisno kakav vam je pleh za pečenje). 

nadjev

Postupak:

Kapulu karamelizirate na isti način kao za savor. Pomiješajte pasatu i Vegeta Maestro začine – origano, sol i papar. Na jedno tijesto razmažite pasatu na 3 cm od ruba, dodajte karamelizirani luk i srdele, zajedno sa sušenom rajčicom. Sve preklopite s drugim dijelom razvaljanog tijesta. Rubove zafrknite prema unutra da se tijesto spoji. 

Pecite u jako zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužite uz Frozen Maraschino.

Frozen Maraschino

Maraschino koji je hlađen na temperaturi -5

Čašica koja je hlađena na -5

Poslužiti rashlađeni maraschino u rashlađenu čašu. Ubaciti amarena višnjicu s kap sirupa u kojem je odležavala.

Semifreddo

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 gr šećera u prahu
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • Liker od badema
  • keksi amaretti po želji

Postupak:

  • Pravokutni kalup za kolače obložite plastičnom folijom. 
  • U velikoj zdjeli  umutite snijeg od bjelanjaka, a zatim stavite sa strane. U drugoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom dok se ne počnu zgušnjavati. Pri kraju dodajte malo likera od badema.
  • Na kraju, u trećoj zdjeli umutite vrhnje za šlag dok ne postane gusto, ali ne pregusto. Smjesu od žumanjaka umiješajte u šlag dok se dobro ne sjedini, a zatim nježno umiješajte bjelanjke i namrvljene kekse amaretti.
  • Izlijte u pripremljeni kalup. Pokrijte prozirnom folijom i stavite preko noći u zamrzivač da se stegne.
  • Prije posluživanja svakako izvadite semifreddo iz zamrzivača da se opusti. Možete ga servirati narezanog na šnite ili u čašicama.
  • Poslužite uz NutBanger ili bezalkoholni Barcaffe Cremoso Espresso Tonic.

NutBanger Highball

  • 4cl Orahovac Maraska
  • 1 dsh cacao bitter
  • 10 cl tonic
  • Korica ružičastog grejpa

Istisnuti twist arome iz korice ružičastog grejpa

Barcaffe Cremoso Espresso Tonic

Barcaffe Cremoso Espresso kuhajte u moka lončiću. U visoku čašu stavite led i preko prelijte tonic do 3/4 čaše. U tonic s ledom ulijte espresso. 

Kako nam je bilo pogledajte u nastavku.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Tatjana Bukvić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori