Pogledajte osmu epizodu Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem
Pogledajte osmu epizodu Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem

Pogledajte osmu epizodu Journal Cooking Showa s Anom Maras Harmander i Marinom Nekićem

U najnovijoj, osmoj epizodi JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA kuhali smo s poznatom hrvatskom glumicom Anom Maras Harmander, a s nama je bio i Marin Nekić, jedan od najpoznatijih hrvatskih koktel majstora.

Dolaskom ljeta fokus nam se svima prebacio na sasvim laganu hranu, a mi smo ovog puta pripremali jela koja potječu s raznih mjesta diljem svijeta – tema su nam bili mediteranski okusi koji su nas odveli na mjesta koja naša Ana Maras Harmander voli i s kojima ju veže posebna konekcija. Bilo je tu i dalmatinskih i talijanskih jela, naravno u našoj izvedbi s domaćim, hrvatskim namirnicama.

Ana nam je u razgovoru otkrila kako njezin tata lovi ribu, a i kako ju već sami mirisi srdela vode na otok, pa cijela ova naša morska priča za nju ima još jednu značajnu notu.

Journal Cooking Show

Što smo kuhali s Anom Maras Harmander?

U ovoj epizodi kuhali smo pretežno morske delicije, a druženje smo započeli uz bruschetta srdela savor. Uz dobar kruh, najvažnija namirnica je upravo srdela, pa smo zato odabrali jednu novost na tržištu koja savršeno odgovara ovom jelu, Mardešić srdele u suncokretovom ulju s kapulom. Brend s dugogodišnjom tradicijom prerade plave ribe uvijek je naš prvi odabir, a nove konzerve koje uskoro stižu u prodaju naprosto su genijalne. Srdele su tako već poprimile okus kapule što je bruschettama dalo pravi morski štih. Morski okus je, osim srdela, omogućila i Vegeta Maestro morska sol iz Jadranskog mora. Osim što je 100% prirodna, njen intenzivan miris savršen je završni touch jelima.

Uz ovu pravu morsku bruschettu savršeno se složio koktel PT, Pelinkovac-Tonik, za koji smo koristili Maraskin Pelinkovac. Ovim laganim koktelom započeli smo sljubljivanje današnjih jela i pića, pokazali kako gastronomija i miksologija savršeno idu zajedno, ali i kako nam je teško zamisliti savršen ljetni dan bez omiljenog osvježenja u ruci!

Jako nam se svidio koncept jednostavnih, manjih ribljih jela, pa je uslijedilo neizostavno ljetno jelo, ceviche. Mariniran losos i sabljarku obogatili smo pomoću Vegeta Maestro ružmarina i morske soli, mente i chilli papričice. Neizostavni začini cijelo su jelo podigli na viši nivo, a idealan su dodatak cevicheu i sličnim, zdravim jelima.

Uz lagani ceviche popile smo Maraschino kiss, ljetni koktel koji smo pripremili od Maraska Maraschina, soka limete ili limuna, gazirane vode i popularnog Maraska amarena sirupa od višnje. Ovaj koktel razigran je spoj tradicije Maraška višnje i osvježavajućih okusa ljetnih pića. Osim što se odlično složio uz naše jelo, znamo da ćemo ga ispijati i u raznim prigodama ovog ljeta – od večernjih druženja pa sve do spontanih okupljanja na kojima trebamo brzinski impresionirati društvo na kreativan, dalmatinski način.

Iduće lagano jelo bila je fritata od artičoka koju smo pekli u tavi, a zatim završili u pećnici. Okuse artičoka dodatno su istaknuli i obogatili Vegeta Maestro sol i papar te neodoljivi okusi Vegete BIO, koja je rađena od različitog povrća i začina isključivo iz biološke proizvodnje.

 

Viška pogača s čijom smo pripremom nastavili naše gastro druženje bila je pravi hit na stolu, i po običaju, bilo je vrlo teško odoljeti njenim okusima. Za pripremu smo iskoristili još jednu novost iz Mardešića, srdele u suncokretovom ulju sa sušenom rajčicom, pripremljene po tradicionalnim otočkim recepturama.

Dašak Dalmacije potreban za svaku dobru Višku pogaču, zahvaljujući Mardešić srdelama i rajčicama, odlično se stopio s domaćim tjestom, karameliziranom kapulom, pasatom od rajčice i začinima, Vegeta Maestro origanom i Vegeta Maestro soli i paprom.

Uz toplu pogaču rashladio nas je izvrstan, ledeni Maraschino s amarena višnjicom koju smo ubacili u čašicu. Ovaj liker od višnje maraške, specifične za područje Zadra i okolice, već je preko 500 godina jednako popularan, a uvijek mu je teško odoljeti.

Šećer dolazi na kraju, pa je tako nakon raznolikih slanih jela napokon na red došao i desert. U duhu ljeta, odlučili smo napraviti lagani semifreddo s bademima i amaretti keksićima. Uz desert smo poslužili i dva različita napitka za osvježenje, jedan na bazi kave, drugi pak na bazi oraha.

NutBanger Highball odličan je ljetni koktel koji se radi od Maraska orahovca, tonika, cacao bittera i korice grejpa – obožavat će ga svi oni koji vole orahovac u kraćem izdanju, no sada je još ukusniji i pitkiji. Maraskin orahovac zbog svojih je svojstava savršen digestiv, pa će uvijek dobro sjesti nakon jela.

Ljetnoj verziji orahovca za uživanje pridružili smo i Barcaffe Cremoso Espresso tonik. Vrlo jednostavno i ukusno ljetno piće za koje vam treba samo Barcaffe Cremoso kava, tonik i led! Slatkasti okusi karamele i čokolade u Barcaffe Cremoso kavi idealan su spoj sa slatkim notama našeg semifredda.

 

Recepte za sva jela i koktele koje smo pripremali donosimo ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Tatjana Bukvić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori