U prvom članku premijerno smo vam predstavili novo izdanje Journal Cooking Showa, u kojem smo ugostili našu poznatu influencericu Pamelu Smoljanić, koja u privatnom životu obožava kuhati. Svoja znanja s nama je podijelila u novom Journal Cooking Show videu, a mi smo vam uz sami video odlučili predstaviti i sve recepte koje smo s Pamelom proveli iz ideje u djelo. Vjerujemo da će vas inspirirati za uskrsni stol i da ćete među ovim receptima svakako pronaći svog favorita.
Recepte u potpunosti donosimo u nastavku. Uživajte i dobar tek.
Recepti
Tart od šparoga sa kozjim sirom
Sastojci
- Ledo lisnato tijesto (1 pločica)
- 2 vezice uzgojenih šparoga
- 1 režanj češnjaka
- Korica 1 limuna
- Vindija vrhnje za kuhanje
- 1 jaje
- Vindija Bovi fresh svježi kravlji sir & Capro fresh svježi kozji sir (po pola od svakoga)
- Vindija Caprodur tvrdi kozji sir
- sol, papar
- Maslinovo ulje
Postupak:
Ledo lisnato tijesto razvaljamo u pravokutnik na veličinu protvana. Lagano urežemo (ne do kraja) rub tijesta – cca 1,5 cm od ruba – kako bi nam se korica lijepo digla.
Umiješamo svježe sireve, vrhnje za kuhanje, sol, papar, limunovu koricu, protisnemo jedan režanj češnjaka i dodamo jedno jaje. Sve izradimo u glatku smjesu, koju rasporedimo po lisnatom tijestu, pazeći da ne pređemo preko označenih rubova. Na to poslažemo šparoge koje smo prethodno oprali i odrezali im donji, tvrdi dio stabljike. Na tart naribamo Caprodur tvrdi kozji sir i lagano pokapamo maslinovim uljem. Tart pečemo 30ak min na 180 stupnjeva.
File bakalara u marinadi s citrusima i umaku od graška sa zelenom mješavinom s ječmom
Sastojci:
- Ledo file crnog bakalara
- Limun i naranča narezani na ploške
- Sok limuna i naranče
- 1 Koromač narezan na četvrtine
- Chilli papričica narezana na tanke ploške
- Svježi kopar (ili neki drugi začin po izboru)
- 250 gr Ledo zelene mješavine s ječmom
Umak od graška:
- 250 gr Ledo smrznuti grašak
- Vindija vrhnje za kuhanje
- Vindija maslac
- Sok limuna
- sol, papar
Postupak:
Odmrznute filete Ledo crnog bakalara mariniramo u soku limuna i naranče, koromaču, kopru i chilli papričicama 2 sata, a nakon toga pečemo u Phillips Airfryer-u 7 minuta na 180 stupnjeva – sve bez ikakve masnoće.
Za umak, smrznuti grašak blanširamo u slanoj vodi 2-3 minute, te nakon toga prebacimo u Phillips blender ProBlend 6. Dodajemo malo Vindijinog vrhnja za kuhanje i maslaca, malo limunovog soka, sol i papar te blendamo dok ne dobijemo dobili glatku i kremastu teksturu umaka.
Ledo Zelenu mješavinu s ječmom smrznutu sotiramo na tavi na žlici maslaca, nekih 5 minuta.
Bakalar smo sljubili s vinom Jeruzalem Ormož Sauvignon & Sivi pinot 2021.
Janjeći kotleti sa salsom i poširanim rotkvicama
Sastojci:
- 500 gr janjećih kotleta
- 1 vezica rotkvica – oprane i prepolovljene
- 2 žlice Vidija Zbregov maslac
Salsa:
- 2 šake začinskog bilja – medvjeđeg luka / peršina / kopra /
- Sok i Korica limuna
- sol, papar
- Maslinovo ulje
- Janjeće kotlete pečemo u Phillips Airfryeru 8 min na 200 stupnjeva.
Postupak:
Rotkvice sotiramo u na laganoj vatri u loncu s čašom vode, maslacem i malo soli – 15ak min. Pri kraju, ocijedimo višak tekućine – ostavimo tek malo da rotkvice ne ostanu suhe. One su malo omekšale i izgubile boju, ali želimo da i dalje ostanu donekle hrskave.
Salsu radimo u uspravnom mikseru Phillips ProBlender. Svo začinsko bilje (medvjeđi luk, peršin i kopar) stavimo u blender, posolimo i popaprimo, dodamo malo korice i soka od limuna te maslinovo ulje i pulsirajući miksamo par puta kako bismo dobili konzistenciju salse (dakle, ne glatki umak, već rustikalnu salsu s komadićima začinskog bilja).
Serviramo tako da preko janjećih kotleta prelijemo po žlicu salse, a sa strane stavimo rotkvice.
Ovo jelo smo sljubili s Jeruzalem Ormož Chardonnayem.
Affogato
Sastojci:
- 1 espresso
- 1 kuglica sladoleda od vanilije Ledo Highlife
Postupak:
Kuglicu sladoleda stavimo u šalicu ili čašu. Preko sladoleda prelijemo kavu ili pustimo espresso iz cafe aparata.
Proljetna torta s jagodama
Sastojci – biskvit:
- 3 cijela jaja
- 3 bjelanjka
- 30 g brašna
- 30 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- 15 g šećera
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera u prahu
Sastojci – krema:
- 6 žumanjaka
- 750 ml mlijeka
- 75 g gustina
- 150 g šećera
- 45 g maslaca
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
Postupak:
Krema
U prvu zdjelu dodajte gustin te 300 ml mlijeka te ih promiješajte pjenjačom. U drugoj zdjeli mikserom miksajte žumanjke te dodajte šećer i vanilin šećer. Nakon toga postepeno ulijevajte i miksate smjesu gustina i mlijeka. Ostatak mlijeka koji vam je ostao (450 ml) zagrijavajte na umjerenoj vatri do točke vrenja. Ugrijano mlijeko ulijte u zdjelu u kojoj je smjesa koju ste prethodno pripremili te brzo miješajte pjenjačom dok se ne sjedini. Cijelu smjesu vratite u zdjelu na vatru te miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane gusta. Nakon što se smjesa zgusnula ugasite vatru te dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Prekrijte smjesu prozirnom folijom te ju stavite u hladnjak dok se ne ohlade.
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U prvoj zdjeli miksati bjelanjke i prstohvat soli dok se ne zapjene. Postepeno dodavati šećer i miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte cijela jaja te miksajte 3 – 4 minute mikserom. Nakon toga dodajte brašno, te nježno umiješajte slastičarskom lopaticom tučene bjelanjke kako bi sačuvali što više zraka. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Smjesu izlijte u kalup za torte i pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta na 160 stupnjeva dok ne položi test čačkalicom. Kad je pečena ohladite ju i izrežite na dvije jednake kore.Prvu koru premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda. Zatim stavite drugu biskvitnu koru te ju premažite ostatkom kreme i posložite narezane jagode. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.
Sadržaj nastao u suradnji s:
Foto: Mateja Vrčković
Video: Kadar 22
Produkcija: Alert Advertising