Pogledajte šestu epizodu Journal Cooking Showa s Pamelom Smoljanić
Pogledajte šestu epizodu Journal Cooking Showa s Pamelom Smoljanić

Pogledajte šestu epizodu Journal Cooking
Showa s Pamelom Smoljanić

Uskrs je bliže nego što mislimo i upravo će to biti idealna prilika da se oko stola okupi cijela obitelj. Ukusne delicije, pisanice i proljetni cvjetni aranžmani čine ovaj praznik jednim od nama najdražih. Priroda se budi pa tako i mi i naša energija i ve se nekako ovih dana čini ljepši. Upravo zato je light motiv nove epizode JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA bio upravo Uskrs, a gošća nam je ovoga puta bila hrvatska influencerica Pamela Smoljanić.

Malo drugačiji recepti za uskrsni stol

Uskrsni stolovi će, vjerujemo, biti ispunjeni brojnim tradicionalnim jelima. Na njima će se sigurno naći pinca, pisanice, mladi luk, kuhana šunka, francuska salata i razni kolači. Upravo zbog toga odlučili smo ovu epizodu posvetiti samo laganim receptima i tako vas inspirirati za malo drugačiji uskrsni stol. Prozračni proljetni recepti savršeno će se slagati s još prozračnijim Jeruzalem Ormož vinima, a na vama je samo da uživate. JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW vas iz epizode u epizodu upoznaje s jednostavnim, a ukusnim receptima koji sjajno odgovaraju vrhunskim vinima, a nerijetko smo puni savjeta i kako obično druženje s prijateljima pretvoriti u večere za pamćenje. Na našem YouTube kanalu možete potražiti dosadašnje epizode, a danas uživajte u kulinarskim vještinama Pamele Smoljanić.

Lagani, a ukusni uskrsni recepti

Na meniju se tako našao tart sa šparogama i kozjim sirom u kojem smo koristili Ledo lisnato tijesto koje karakterizira tradicionalna receptura, 80 slojeva lisnatosti, a opet jednostavna priprema, uz razne Vindija svježe sireve te dodatak vrhnja za šlag. Zatim smo odabrali jedan zdravi obrok bogat vitaminom D – file Ledo bakalara. Ledo bakar filet bogat je omega 3 masnim kiselinama, vitaminom D, bjelančevinama/proteinima i dolazi iz divljeg uzgoja. Pekli smo ga s citrusima u umaku od graška sa zelenim povrćem u kojem smo koristili Vindija vrhnje za kuhanje. Ono je neizostavni sastojak brojnih jela kojima omogućava optimalnu i ujednačenu gustoću. Idealan je za umake kojima daje ujednačenost u teksturi i boji, a savršeno se slaže i uz ostale namirnice. Vindiju ambalažu tako smo imali priliku premijerno vidjeti u novom redizajniranom ruhu, ali iste kvalitete. Umak smo napravili za čas u Philips blenderu koji koristi tehnologiju ProBlend za fino blendanje. Brz je i snažan, a u kompletu s njim dolaze dvije bočice, tako da osim umaka u njemu možete pripremati smoothie to go.

Kao dodatak Ledo bakalaru koristili smo zelenu mješavinu s ječmom koja je novitet u Ledo ponudi, a predstavlja proizvod iznimne kvalitete koji sadrži mješavinu ječma i povrća te je lagano začinjena. Ova mješavina predstavlja prirodan izbor vlakana bez pojačivača okusa, te sadrži visoko vrijedne komponente kao što su zelene mahune, grašak, poriluk, špinat, luk, češnjak, ječam, soja, maslinovo ulje.

Jana voda idealna za osvježenje, sa svojim nježnim i svilenkastim okusom, savršen je prirodni dodatak svakom jelu od predjela do deserta. Kako je važno misliti na zdravlje i hidrataciju, Janu uvijek imamo u blizini pa čak i kada pripremamo ovako ukusne obroke za cijelu obitelj. Tako su se sudionice tokom cijelog showa hidratizirale Janom najnagrađivanijom prirodnom mineralnom vodom, koja je ključna za naš metabolizam.

Mesni dio menija uključivao je janjeće kotlete pečene na Vindija maslacu koje smo pekli u Philips Airfryeru, novom proizvodu na tržištu koji nam omogućava maksimum okusa uz minimum masnoće. Philips Airfryer omogućava zdravije prženje zrakom, bez mirisa prženog ulja i uz jednostavno čišćenje. Vaša omiljena jela mogu biti zdrava i ne morate se odreći prženog, a da pritom uštedite vrijeme. Budućnost kuhanja je u zraku i postat će dio svakodnevice svake moderne obitelji. Jelo je bilo brzo gotovo jer je Airfryer 1×5 puta brži od obične pećnice, brz je, ima velik kapacitet i naprednu Rapid Air tehnologiju koja omogućuje ravnomjerno pripremanje zdravih i ukusnih obroka. Poslužili smo ih sa zelenom salsom i poširanim rotkvicama.

Zasladili smo se Affogatom, jednostavnim, a efektnim desertom koji se radi s kavom i idealan je za one koji vole zanimljive proljetne slastice. Pripremili smo ga s Ledo sladoledom Highlife. Ledo sladoled Highlife priuštit će svakome potpuno zadovoljstvo bez grižnje savjesti jer dolazi u neodoljivom spoju kremaste vanilije i ukusnih proteina, s 30% manje šećera i masti. Idealno za lagani obrok.

Vina zaslužna za potpun dojam i ove epizode su naravno Jeruzalem Ormož vina i to Sauvignon & sivi pinot, Chardonnay, Rumeni muškat i Muškatna penina uz desert. Omiljena kvalitetna vina svojim blagim proljetnim notama dolaze kao pravo osvježenje u svim ovim proljetnim receptima.

Za cjelokupnu dekoraciju uskrsnog stola zaslužna je bila Boška Bahtijarević, vlasnica dizajnerskog concept storea tvoje.hr na kojem su se savršeno snašle dvije torte. Kakav bi to kraj savršene uskrsne večere ili ručka bio bez kraljica stola torti. Za Markiz tortu zaslužna je slastičarnica Magnolija u kojoj istu možete naručiti i za svoj stol. Druga torta s jagodama savršeno se uklopila u lagane proljetne recepte, a nju je za ovu priliku izradila Mon Chéri slastičarnica.

Recepte u potpunosti donosimo u nastavku. Uživajte i dobar tek.

Recepti

Tart od šparoga sa kozjim sirom

Sastojci

  • Ledo lisnato tijesto (1 pločica)
  • 2 vezice uzgojenih šparoga
  • 1 režanj češnjaka
  • Korica 1 limuna
  • Vindija vrhnje za kuhanje
  • 1 jaje
  • Vindija Bovi fresh svježi kravlji sir & Capro fresh svježi kozji sir (po pola od svakoga)
  • Vindija Caprodur tvrdi kozji sir
  • sol, papar
  • Maslinovo ulje

Postupak:

Ledo lisnato tijesto razvaljamo u pravokutnik na veličinu protvana. Lagano urežemo (ne do kraja) rub tijesta – cca 1,5 cm od ruba – kako bi nam se korica lijepo digla.

Umiješamo svježe sireve, vrhnje za kuhanje, sol, papar, limunovu koricu, protisnemo jedan režanj češnjaka i dodamo jedno jaje. Sve izradimo u glatku smjesu, koju rasporedimo po lisnatom tijestu, pazeći da ne pređemo preko označenih rubova. Na to poslažemo šparoge koje smo prethodno oprali i odrezali im donji, tvrdi dio stabljike. Na tart naribamo Caprodur tvrdi kozji sir i lagano pokapamo maslinovim uljem. Tart pečemo 30ak min na 180 stupnjeva. 

File bakalara u marinadi s citrusima i umaku od graška sa zelenom mješavinom s ječmom

Sastojci:

  • Ledo file crnog bakalara
  • Limun i naranča narezani na ploške
  • Sok limuna i naranče
  • 1 Koromač narezan na četvrtine
  • Chilli papričica narezana na tanke ploške
  • Svježi kopar (ili neki drugi začin po izboru)
  • 250 gr Ledo zelene mješavine s ječmom

Umak od graška:

  • 250 gr Ledo smrznuti grašak
  • Vindija vrhnje za kuhanje
  • Vindija maslac
  • Sok limuna
  • sol, papar

Postupak:

Odmrznute filete Ledo crnog bakalara mariniramo u soku limuna i naranče, koromaču, kopru i chilli papričicama 2 sata, a nakon toga pečemo u Phillips Airfryer-u 7 minuta na 180 stupnjeva – sve bez ikakve masnoće.

Za umak, smrznuti grašak blanširamo u slanoj vodi 2-3 minute, te nakon toga prebacimo u Phillips blender ProBlend 6. Dodajemo malo Vindijinog vrhnja za kuhanje i maslaca, malo limunovog soka, sol i papar te blendamo dok ne dobijemo dobili glatku i kremastu teksturu umaka.

Ledo Zelenu mješavinu s ječmom smrznutu sotiramo na tavi na žlici maslaca, nekih 5 minuta.

Bakalar smo sljubili s vinom Jeruzalem Ormož Sauvignon & Sivi pinot 2021.

Janjeći kotleti sa salsom i poširanim rotkvicama

Sastojci:

  • 500 gr janjećih kotleta
  • 1 vezica rotkvica – oprane i prepolovljene
  • 2 žlice Vidija Zbregov maslac

Salsa:

  • 2 šake začinskog bilja – medvjeđeg luka / peršina / kopra /
  • Sok i Korica limuna
  • sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • Janjeće kotlete pečemo u Phillips Airfryeru 8 min na 200 stupnjeva.

Postupak:

Rotkvice sotiramo u na laganoj vatri u loncu s čašom vode, maslacem i malo soli – 15ak min. Pri kraju, ocijedimo višak tekućine – ostavimo tek malo da rotkvice ne ostanu suhe. One su malo omekšale i izgubile boju, ali želimo da i dalje ostanu donekle hrskave.

Salsu radimo u uspravnom mikseru Phillips ProBlender. Svo začinsko bilje (medvjeđi luk, peršin i kopar) stavimo u blender, posolimo i popaprimo, dodamo malo korice i soka od limuna te maslinovo ulje i pulsirajući miksamo par puta kako bismo dobili konzistenciju salse (dakle, ne glatki umak, već rustikalnu salsu s komadićima začinskog bilja).

Serviramo tako da preko janjećih kotleta prelijemo po žlicu salse, a sa strane stavimo rotkvice.

Ovo jelo smo sljubili s Jeruzalem Ormož Chardonnayem.

Affogato

Sastojci:

  • 1 espresso
  • 1 kuglica sladoleda od vanilije Ledo Highlife

Postupak:

Kuglicu sladoleda stavimo u šalicu ili čašu. Preko sladoleda prelijemo kavu ili pustimo espresso iz cafe aparata.

Proljetna torta s jagodama

Sastojci – biskvit:

  • 3 cijela jaja
  • 3 bjelanjka
  • 30 g brašna
  • 30 g otopljenog maslaca
  •  prstohvat soli
  • 15 g šećera
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g šećera u prahu

 Sastojci – krema:

  •  6 žumanjaka
  •  750 ml mlijeka
  • 75 g gustina
  • 150 g šećera
  • 45 g maslaca
  • 1 vrećica burbon vanilin šećera

Postupak:

Krema

U prvu zdjelu dodajte gustin te 300 ml mlijeka te ih promiješajte pjenjačom. U drugoj zdjeli mikserom miksajte žumanjke te dodajte šećer i vanilin šećer. Nakon toga postepeno ulijevajte i miksate smjesu gustina i mlijeka. Ostatak mlijeka koji vam je ostao (450 ml) zagrijavajte na umjerenoj vatri do točke vrenja. Ugrijano mlijeko ulijte u zdjelu u kojoj je smjesa koju ste prethodno pripremili te brzo miješajte pjenjačom dok se ne sjedini. Cijelu smjesu vratite u zdjelu na vatru te miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane gusta. Nakon što se smjesa zgusnula ugasite vatru te dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Prekrijte smjesu prozirnom folijom te ju stavite u hladnjak dok se ne ohlade.

Biskvit

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U prvoj zdjeli miksati bjelanjke i prstohvat soli dok se ne zapjene. Postepeno dodavati šećer i miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte cijela jaja te miksajte 3 – 4 minute mikserom. Nakon toga dodajte brašno, te nježno umiješajte slastičarskom lopaticom tučene bjelanjke kako bi sačuvali što više zraka. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Smjesu izlijte u kalup za torte i pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta na 160 stupnjeva dok ne položi test čačkalicom. Kad je pečena ohladite ju i izrežite na dvije jednake kore.Prvu koru premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda. Zatim stavite drugu biskvitnu koru te ju premažite ostatkom kreme i posložite narezane jagode. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Mateja Vrčković

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Preporuka

Zatvori