Pogledajte petu epizodu Journal Cooking Showa s Mijom Matić

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je journal-cooking-show-mia-matic-015-1080x720.jpg

U petoj epizodi jedinstvenog lifestyle kulinarskog showa JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW ugostili smo Miju Matić – zagrebačku it djevojku, uspješnu poslovnu mladu ženu, influencericu i model – koja nam je otkrila da je tajna njenog manekenskog stasa i njegovanog izgleda, osim u genetici, i u pomnom odabiru kvalitetnih namirnica koje konzumira. Saznajte koje je Mijino go-to jelo kojim oduševljava svoje prijatelje, kako je vodka pasta postala njen signature dish te čime hrani svojeg ljubimca – neodoljivu mini pudlu prekul imena Disco.

Journal Cooking Show

Osim o hrani, pričali smo o novoj liniji njenog brenda kupaćih kostima Peau, manekenskim danima u Milanu i Parizu, finima vinima i koktelima.

Healthy lifestyle

Nakon što smo osnivačicu Journala Ivu Radić “odveli” na aperitivo u Trst, probali slasne tacose s chefom Mariom Miheljom, organizirali božićnu extravaganzu s Boškom Bahtijarević i pripremali fine zalogaje s Teutom Mesaroš, na početku nove godine okrenuli smo se kvalitetnoj prehrani i naglasak stavili na sezonske namirnice i zdrave opcije.

S Mijom Matić smo pripremali jela koja su dobra za nas, potiču našu prirodnu ljepotu te nas hrane iznutra i izvana. Saznajte zašto su vijetnamske rolice sa sirovim povrćem show-stopper svakog druženja s prijateljima, naučite kako pripremiti stir-fry s Vindon puretinom kojeg sutradan možete ponijeti na posao za ručak.

Vindon puretina najbolji je saveznik u svakodnevnoj prehrani za održavanje linije, mršavljenje i općenito zdravog načina života te visokovrijedna i nutricionistički izbalansirana namirnica, gotovo bez masnoće i s vrlo malo kolesterola (100 grama purećeg filea sadrži samo 1% masnoće!). Vindon puretina bogata je esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima, stoga se preporuča svim dobnim skupinama.

Naposljetku, uživajte u tjestenini with a twist – s vodkom i meatballsima, a sve to sljubljeno s Jeruzalem Ormož vinima i koktelskim klasikom koji je hommage Ernestu Hemingwayu.

Ništa manje važno, na snimanju je bio i Disco koji je uživao u Pro Plan Puppy OPTISTART, hrani za štence koju su osmislili veterinari i nutricionisti koja u sebi, uz sve znanstveno dokazano dobre sastojke koji osnažuju zube, kosti i mišiće štenaca, sadrži i moćan sastojak imuniteta – kolostrum.

Vijetnamske rolice sa sirovim povrćem

Sastojci:

  • Vijetnamske rolice
  • Rolice
  • Rižin papir
  • Rižini rezanci
  • Kozice
  • Maćuhice
  • Avokado
  • Paprika crvena
  • Krastavac salatni
  • Mrkva
  • Rotkvica
  • Iceberg salata
  • Menta i korijander
  • Mlado zelje
  • Vindon puretina file
  • Za umak za rolice:
  • Kikiriki maslac
  • Soja umak
  • Limeta
  • Mirin
  • Rižin ocat
  • Crni sezam

Postupak:

Rižine papire namočite u toplu vodu 1 minutu – dok ne omekšaju. Kad ga osjetite pod prstima da je podatan i mekan, rasprostite ga na ravnu podlogu i presavinite s jedne strane. Na presavijeni dio rižinog papira stavite list mladog zelja, salatu, korijander, mentu, avokado, krastavac i svo drugo povrće, blanširane kozice i kuhane rižine rezance. Presavinite obje strane papira preko salate te počnite rolati u rolicu istovremeno stežući list zelja da vam rolica bude čvrsta pod rukom. Maćuhice stavite zadnje, kao što to Mia radi u videu.

Ako radite rolice s fileom puretine, meso je potrebno prethodno blanširati na način da zakipite vodu i u nju dodate kocku za juhu (idealno za vijetnamsku juhu pho, ali može i povrtnu ili pileću). Kad se kocka rastopi, ubacite puretinu i kuhajte na lagano 15 minuta. File narežite na tanke fete i stavite u rolicu, umjesto kozica.

Za oba umaka jednostavno izmiješajte navedene sastojke.

Poslužite uz Jeruzalem Ormož SAUVIGNON & SIVI PINOT – svježe, voćno vino s aromama lista rajčice, cvijeta bazge i limunove korice. Sauvignon osigurava svježinu i lepršavost, a pinot sivi daje harmoniju i punoću okusa.

Vodka pasta (pink pasta)

Sastojci:

  • Fusilli tjestenina
  • Chilli pasta
  • Passata
  • Vrhnje
  • Luk
  • Vodka
  • Sol, papar

Postupak:

Luk narežemo na sitno i prodinstamo pa umiješamo chilli pastu. Preko toga prelijemo votku i miješamo dok ne ispari. Nakon toga dodamo passatu i pustimo da se poveže 10-ak minuta. Dodamo vrhnje i pustimo da prokrčka 5-10 min na laganoj vatri. U umak ubacimo tjesteninu skuhanu al dente i dobro izmiješamo.

Ovo jelo savršeno paše uz Jeruzalem Ormož Sauvignon s prepoznatljivim sortnim karakterom i profinjenom mineralnošću. U čaši se razvijaju arome ogrozda, agruma, bijelog ribiza i svježe trave, s daškom marakuje i nježnih pikantnih nota.

Polpete od puretine (meatballs)

Sastojci:

  • Vindon mljevena puretina
  • Korica limuna
  • Jaje
  • Krušne mrvice
  • Timijan
  • Ružmarin
  • Sol i papar

Postupak:

Sve sastojke izmiješamo u kompaktnu smjesu i oblikujemo male kuglice. Prije pečenja, polpete lagano pobrašnimo. Pečemo na tavi na maslinovom ulju i maslacu 10-ak min neprestano okrećući dok ne dobiju lijepu koricu.

Stir-fry

Sastojci:

  • Crna riža
  • Čimule (zelje, kelj, brokula)
  • Mrkva
  • Šampinjoni
  • Mladi luk
  • Grčki jogurt
  • Soja umak
  • Limun
  • Vindon pureći file narezan na trakice
  • Češnjak
  • Đumbir

Postupak:

Crnu rižu kuhamo prema uputstvima oko pola sata u slanoj vodi. Kad je gotova, procijedimo ju i još toplu začinimo maslinovim uljem i limunovim sokom. Stavimo sa strane – može tako stajati 1 dan. Crna riža ima lijepu teksturu tako da se osjeti “pod zubima”.

Ćimule posolimo i prelijemo kipućom vodom. Pustimo da odstoje 10min dok pripremamo meso i drugo povrće.

Meso narežemo na trakice i prvo ubacimo u zagrijanu tavu. Kad meso dobije boju, dodajemo mladi luk, šampinjone, mrkvu narezanu na tanko te ubacimo i cijeli režanj češnjaka i komad đumbira (koji će lagano pustiti aromu). Dodamo procijeđene čimule i kuhanu rižu. Povrće treba ostati hrskavo, tako da to samo kratko provrtimo na tavi da se lijepo poveže. Dodamo soja umak i limunov sok. Poslužimo uz žlicu grčkog jogurta.

Savršeno paše uz Hemingway Collins.

Hemingway Collins

Ovaj koktel je twist na Hemingway Daiquiri – omiljeno piće Ernesta Hemingwaya koje se sastoji od ruma, maraschina, soka crvenog grejpa, limete i šećernog sirupa. Ernest Hemingway bio je veliki zaljubljenik u Daiquiri te je svojevremeno promijenio njegovu recepturu tako da je izbacio šećer, a pojačao rum. Tom piću, zvanom Papa Doble, kasnije je dodan maraschino i sok crvenog grejpfruta i od tada nosi naziv Hemingway Daiquiri. Mi smo danas odlučili još više pojednostaviti taj recept pa smo izbacili maraschino i dodali tonik. Radi tonika, piće ćemo poslužiti u visokoj (highball) čaši i dekorirat ćemo ga kriškom crvenog grejpa. Punoća okusa Brugal 1888 ruma i svježina soka limete i crvenog grejpa idealno će se slagati uz stir-fry.

Sastojci:

  • Rum Brugal 1888  50ml
  • Sok limete 20 ml
  • Sok crvenog grejpa 30ml
  • Top-up (cca 80ml) Schweppes Premium Berry Taste

Postupak:

Sve sastojke (osim Schweppesa) s ledom pomiješamo u vrču otprilike 15-20 sekundi. Ulijemo preko leda u highball (visoku) čašu punu leda te dekoriramo kriškom crvenog grejpa.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Tatjana Bukvić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

0