Pogledajte sedmu epizodu Journal Cooking Showa s Paulom Sikirić
Pogledajte sedmu epizodu Journal Cooking Showa s Paulom Sikirić

Pogledajte sedmu epizodu Journal
Cooking Showa s Paulom Sikirić

Proljetne temperature već su danima u zraku, a samim time druženja i okupljanja postala su sve učestalija i veselija. Mi slobodne trenutke najviše volimo provesti u dobrom društvu, uz dobre zalogaje i osvježavajuće gutljaje. Nova epizoda JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA ovog je puta posvećena malim proljetnim užicima, a naglasak smo stavili na sireve i vina kao savršenu kombinaciju okusa s kojom ne možemo pogriješiti, bilo da se radi o casual ili svečanijim i formalnijim druženjima.

Naš gost u ovoj je epizodi bila stylish influencerica Paula Sikirić, koja nam je uz zajedničko kuhanje otkrila i ponešto o čarima novog majčinskog života, o influencerskom poslu, ali i modi koja joj je, kako i sama kaže, dala neki novi životni elan. Za početak smo skuhale Barcaffe Clasic svježe mljevenu kavu koja nas je razbudila i pokrenula!

Uživanje u omiljenim kombinacijama okusa

Journal Cooking Show

Kako to i obično biva u Journalovom Cooking Showu, i ovog se puta kuhalo puno finih jela. Uz proljetne temperature odlučili smo da najbolje idu laganija i osvježavajuća jela, a i sama priprema ne zahtijeva cijeli dan proveden u kuhinji.

Što smo kuhali s Paulom Sikirić

Apetit volimo otvoriti kremastom juhom, pa smo uz Paulinu pomoć kuhali odličan veloute od koromača s hrskavcem od sira koji smo poslužili uz Jeruzalem Ormož Chardonnay. Hrskavac, koji je zvijezda jela, napravili smo od Vindija Ovidur tvrdog ovčjeg sira koji je intenzivnije arome i lagano pikantnog okusa karakterističnog za ovčje mlijeko. Njegova intenzivnija aroma i hrskavost upotpunile su kremastu povrtnu juhu, a Chardonnay koji ima sočan i pun okus nježno nas je uveo i u vinski dio priče.

Nakon juhe, napravili smo domaći kruh koji smo potom koristili za različite vrste crostina. Ne možemo odoljeti kombinacijama voća i sira, pa smo tako četiri različite vrste sira kombinirali sa svježim i suhim voćem, a svaki je zalogaj uparen s jednim vinom. Koristili smo Bovi Blue, Caprodur, Orodur i Capro Fresh Vindijine sireve, začinsko bilje, voće i povrće, a uz njih smo pile fino rashlađena Jeruzalem Ormož vina.

Crostine s grožđem i orasima radili smo s Bovi Blue plemenitim sirom od kravljeg mlijeka koji je meki i plemeniti sir čija aroma podsjeća na gorgonzolu, pa svojom aromom daje konkretnost svakom jelu u kojemu se nađe. Uz ove crostine poslužile smo Jeruzalem Ormož Sivi Pinot iz Zlatne linije koji odlično ide uz meke sireve, a i sam ima voćne note.

Crostine s jabukom i suhim marelicama uparili smo s Orodur tvrdim sirom koji je kombinacija kravljeg i ovčjeg mlijeka, a savršeno balansira jela. Uz njih smo pile Jeruzalem Ormož Sivi Pinot iz Zlatne linije koji ima note krušaka i jabuka, zbog čega je savršen partner hrani.

Crostini s pečenim lješnjacima i marelicama savršeno su se složili uz tvrdi ovčji sir Caprodur, koji tek nakon nekoliko trenutaka u ustima razvija punoću svog okusa. Crostini s kruškom, celerom i maslacem imaju divan namaz od Capro Fresh svježeg sira koji se dobiva od kozjeg mlijka, po tradicionalnoj recepturi. Vrlo je blage arome i kao takav je odličan u raznim, pogotovo mediteranskim, kombinacijama jela. Uz ove zalogajčiće najbolje je osvježenje Jeruzalem Ormož Sivi Pinot, čije arome nektarine, korice limuna, zrele crvene jabuke i note papra daju dodatnu svježinu našim sirnim jelima.

Ovi su se zalogaji, bazirani na sirevima te upareni s vinima, pokazali kao pun pogodak za sva okupljanja s društvom.

Nakon uvertire s različitim vrstama sira, odabir za iduće jelo pao je na fondue od sira! Vindija Bel Vi, Trapist i Bovidur sirevi odlični su kombinacija za kremasti fondue.

Bel Vi je meki, kravlji sir blagog okusa, Trapist je polutvrdi sir, a Bovidur je tvrdi sir od kravljeg mlijeka koji ima lagano slatkastu aromu, a njihovom kombinacijom dobili smo savršen spoj u koji dodajemo vino i začine, te vrlo brzo uživamo u comfort food jelu. Priprema ovog jela je jako zabavna, a sama konzumacija još zabavnija!

Za kraj je uslijedio omiljen ljetni desert. Rashlađujući zalogaji okusa Barcaffe kave, nježne kreme i laganih nota čokolade i Vindija Mascarponea fino su posloženi i posluženi u staklenim čašama kako bi se vidio svaki sloj deserta. Barcaffe kava guste teksture i punog okusa najbolji je odabir ne samo za piće, već i za sve deserte s kavom – posebice zbog nota čokolade i prženih lješnjaka koji se savršeno stapaju s okusima gotovo svake slastice.

Uz čašu tiramisua odlično ide i čaša laganog, pitkog vina, a naš je izbor pao na Jeruzalem Ormož Traminac & Rumeni Muškat koji odlično prati slatke deserte.

U sljedećem članku donosimo detaljne recepte za sva jela koja smo pripremali s Paulom, a nadamo se da će uljepšati i vaša ljetna druženja oko stola.

Recepte za sva jela i koktele koje smo pripremali donosimo ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Tatjana Bukvić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori