Dalmatinka koja kuha, piše kuharice, ima vlastiti brend i concept store – upoznajte Jolandu Vitaljić
Dalmatinka koja kuha, piše kuharice, ima vlastiti brend i concept store – upoznajte Jolandu Vitaljić

Dalmatinka koja kuha, piše kuharice, ima vlastiti brend i concept store – upoznajte Jolandu Vitaljić

Postoje ljudi koji nas inspiriraju svime što rade; čini se kao da imaju više vremena u danu od drugih, da sve čega se dotaknu uspijeva, nižu kreativne uspjehe ,a uz sve to, uživaju u životu punim plućima. Jedna od takvih je i Jolanda Vitaljić, Dalmatinka koja kuha, piše kuharice i održava kulinarske radionice, ima vlastiti brend Mamafaktura i concept trgovine Nered u Splitu i na Visu, organizira vjenčanja i zabave, pokrenula je proizvodnju domaće tjestenine, a stoji i iza inspirativnog Instagram profila Chubby Chic by Jolanda koji obožavamo.

Ne znamo kako stiže i uspijeva u baš svemu, no najviše nas impresionira njen duh i volja za konstantnim “bacanjem” same sebe u nove izazove. Porazgovarali smo s Jolandom o njenim poslovnim pothvatima i inspiraciji koja stoji iza njih, a s nama je podijelila i svoj omiljen recept koji donosimo u nastavku!

  • Za početak, možete li nam se ukratko predstaviti? Tko je Jolanda i čime se sve bavi?

Najgore mi je pitanje čime se bavim, jer čim se otvori malo vremena uhvatim se nečeg novog. Ljudi me najčešće povezuju s hranom. Kuham. Godinama sam radila u restoranima, kuhala, educirala, radila jelovnike, vodila kuhinju. Bilo je zabavno, ali su četrdesete donijele svoje i trebala mi je promjena. Planirala sam se posvetiti Neredu, dućanu u kojem prodajemo sitnice s potpisom domaćih dizajnera. Otvorila sam ga 2016., a nikad nisam imala dovoljno vremena za njega.

U međuvremenu je Nered narastao, suprug i ja smo otvorili još 2 dućana i taj je hobi izrastao u pravi posao. Kod kuće sam se bacila na eksperimentiranje u kuhinji za što u restoranu nikada nisam imala dovoljno vremena. Rezultat – mnoštvo recepata i 10 kg viška kod svih ukućana… Kako bi tom debljanju stao na kraj, suprug mi je uredio radni prostor izvan zajedničkog doma ;). Mali stan u gradu je preuredio u veliku kuhinju, i tako je nastala Kužina. Zamišljena za eksperimentiranje, druženje, razvijanje recepata i održavanje kuharskih radionica, Kužina je prerasla u nešto više od toga.

S prijateljicom Ivonom (@bezminica) s kojom inače organiziram mala vjenčanja i zabave, pokrenula sam seriju radionica koje nisu nužno vezane za kuhanje. Datume događanja objavljujem na svom Instagram profilu @chubbychickbyjolanda. Trudim se i redovito objavljivati recepte, i što je po meni još važnije, male trikove i tajne koji mnogo znače u pripremi različitih jela. Uz to sam prošle godine s prijateljem pokrenula proizvodnju domaće tjestenine. Naša mala tvornica, zvana Debeli prsti, za sada opskrbljuje par probranih restorana i hotela s 5 *. 

  • Kada je započela ljubav prema hrani i kuhanju? Kako je došlo do toga da upravo to postane vaša glavna i primarna životna okupacija? 

Ljubav prema kuhanju i hrani je tu od rođenja, tako sam odgojena. Sve se vrti oko druženja, hrane i pića. I mama i tata super kuhaju, vole eksperimentirati i to su prenijeli i na nas; imam brata i sestru. Kad malo razmislim, najgore kuham u obitelji ;). Nije mi bio san postati kuharica, planirala sam se nakon faksa baviti znanstvenim radom, imati četvero djece i kuhati samo za obitelj i prijatelje. Treba li napominjati kako ništa nije ispalo po planu? Jedno sam davno ljeto (2005.) ušla u kuhinju pomoći oguliti luk i ostala, učila, napredovala i 15 godina je proletjelo.

  • Izdajete kuharice, održavate radionice kuhanja, objavljujete recepte, a vaše objave su tako žive, sve izgleda jednostavno, ukusno, svježe i lagano.. Djeluje nam kao da iza svake fotografije jela stoji dobra priča i puno smijeha. Je li uistinu tako? 

Ja volim misliti da je, sve naše objave nastaju kroz zabavu, iako živim od gastronomije ne doživljavam je kao posao. Dugo su me nagovarali da objavljujem svoje kuhanje na društvenim mrežama, s obzirom na to da vam se sviđaju drago mi je da sam pristala. Objave su većinom rezultat zajedničkog truda Ivone i mene, a kad se ugase kamere počinje prava zabava, najčešće dođu prijatelji pojesti skuhano, pa se zna odužiti do kasno u noć.

  • Što je u svijetu gastronomije za vas pokretač? Kakvu hranu najviše volite i pripremate kod kuće? Odakle crpite ideje i inspiraciju za nove recepte?

Na ova tri pitanja mogu dati jedinstven odgovor – Mediteran. Sretnici smo jer moj tata ima vrt i vinograd, svekar ima maslinik, smokve i nešpule… Vrt mi je najveća inspiracija. Cijeli jelovnik gradim na sezonskim namirnicama.  Ponekad na putovanjima pokupim neku ideju, ponekad u kuharici koju sam dobila na dar, ali najčešće improviziram s namirnicama koje već imam kod kuće. 

  • Kada biste morali izdvojiti omiljeno jelo iz vaše kuharice, koje bi to jelo bilo? Možete li s nama podijeliti recept?

E to bi bilo mučenje, izdvojiti jedno jelo. Ovisi o danu.

Danas sam za ručak spremala kozice sa slanutkom. Pola kila suhog slanutka natopiti noć ranije u velikoj količini vode; ako ste zaboravili možete to napraviti i rano ujutro, ali tada dodajte žličicu sode bikarbone kako bi slanutak brže omekšao.

Sastojci: 

  • Repovi kozica – minimalno ½ kg
  • Šalša – 1 dl /alternativa passate 200 g 
  • Prošek 1 dl
  • Bijelo vino 1 dl
  • Luk  -3 srednje veličine
  • Češnjak – glavica na sitno
  • Peršin –nasjeckati pola vezice
  • Maslinovo ulje
  • Riblji temeljac – samo ako ga slučajno imate

Postupak:

  • Skuhati slanutak- uvijek poklopljeno, na laganoj vatri, u lagano zasoljenoj vodi. Ako žurite svakako dodajte pola žličice sode bikarbone, trebao bih biti gotov za pola sata. 
  • Odvojeno; luk dinstati  na maslinovom ulju dok ne postane mekan i sladak. Dobro je imati strpljenja i to raditi na laganoj temperaturi, računajte kako će vam trebati dvadesetak minuta. 
  • Dodati šalšu ili passate, prošek i vino,  te kuhati na lagano 15 ak minuta.  Slanutak bi u međuvremenu trebao biti gotov. Dodajte ga u lonac sa šalšom, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte – trebat će vam ako nemate riblji temeljac. Ja volim da je ovo jelo jušno te dodam obilato temeljca, ali vi svakako prilagodite svom ukusu. 
  • Kozice kratko (1 min max) popržiti na tavici s maslinovim uljem, lukom i petrusimulom- obavezno i posoliti i popapriti. 
  • Dodajte repove kozica u slanutak,  kuhajte još par minuta, dok se sve ne poveže. Maknuti s vatre i  neka odstoji sa strane barem 5 minuta prije nego napadnete.
  • Imate i brend “Mamafaktura” te concept trgovine “Nered” na Visu i u Splitu, što sve ondje možemo pronaći? 

Rekla bih kako je ponuda selekcija malih stvari koje svakodnevicu čine ljepšom. Nepotrebne stvari koje život znače. 😉 Kako je u mom životu manje više sve vezano za kuhinju, druženja i dom, tako su i naši proizvodi drveni svijećnjaci,  kuhinjske krpe, vesele kuhače, receptnice, kuharice, blokovi…Uvrstili smo u ponudu i nama najljepše ručno rađene šalice domaćih proizvođača, posude za cvijeće, svijeće,  bojice i slagalice za djecu.

  • Kako su Neredi, trgovine autentičnog hrvatskog dizajna, prihvaćeni u sredini orijentiranoj na turizam? Prepoznaju li i lokalci i turisti njihovu vrijednost?

Lokalci često kod nas  kupuju poklone, a nakon ovoliko godina imamo i svoje vjerne kupce; a turisti, oni su oduševljeni što mogu kupiti nešto lokalno, nešto što je i osmišljeno i proizvedeno u Hrvatskoj. Budu sretni što su nas pronašli jer se naši dućani ne nalaze u glavnim gradskim ulicama.

Foto: Ivona Bezmalinović

Učitati još
Zatvori