Pita koja je spoj maslaca od kikirikija, bourbona, slatkog vrhnja i smeđeg šećera već unaprijed mnogo obećava. Riječ je o slatko-slanoj kombinaciji koja će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce. Slobodno poslužite ovaj spoj namirnica čak i u prilikama kada morate ostaviti najbolji dojam jer ova pita uvijek impresionira. Zasitna je i aromatična pa će bez sumnje ostaviti upečatljiv dojam na vaše goste. Poslužite je u svim prilikama, neformalnim, opuštenim ili svečanim, ona će se savršeno uklopiti u svaki menu.
Recept za pitu s maslacem od kikirija i bourbonom
Podloga od kikirikija
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 60 g šećerne glazure (smeđi šećer)
- 2 žlice kikirikija
- 2 žlice maslaca os kikirikija
- jedan žumanjak
- 1,5 žlica hladne vode
- 1 bjelanjak
Krema od kikirikija
- 125 g smeđeg šećera
- 1 žlica brašna
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/2 šalice rastopljenog maslaca
- 3 jaja
- 1/3 šalice mlijeka
- 1/2 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice maslaca od kikirikija
- 1/2 šalice kikirikija
Krema od slatkog vrhnja i bourbona
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica bourbona
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije
Promiješajte sastojke za podlogu i napravite tijesto. Zalijte sa žlicom do dvije hladne vode, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na dva sata. Obložite kalup papirom za pečenje i u preko toga razvucite tijesto koje ste prethodno ohladili. Pospite s malo brašna, a ako tijesto prelazi preko rubova kalupa, isijecite ih. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme miksajte sastojke za kremu od kikirikija, a kikiriki pospite preko. Nanesite kremu na podlogu od kikirikija i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Promiješajte sastojke za kremu od slatkog vrhnja i bourbona i nanesite na ohlađen kolač. Uživajte u ovoj zanimljivoj kombinaciji okusa.
Foto: Instagram, Unsplash