Zagreb je dobio novu gastro poslasticu: Isprobajte prefini Jeruzalemski bagel
Zagreb je dobio novu gastro poslasticu: Isprobajte prefini Jeruzalemski bagel

Zagreb je dobio novu gastro poslasticu:
Isprobajte prefini Jeruzalemski bagel

Svima su nam dobro poznata klasična bagel peciva, okrugla meka peciva od gustog tijesta s hrskavom koricom s rupom u sredini. Iako su najpopularnija u Sjevernoj Americi, ova peciva zapravo potječu iz židovskih zajednica u Poljskoj. Klasična bagel peciva trenutno su zasjenila Jeruzalemska bagel peciva za koja vjerojatno još niste čuli.
Nalikuju na izdužena bagel peciva; također imaju rupu u sredini no nisu pravilnog okruglog oblika. Mekši i prozračni ovalni bagelsi svoju blagu slatkoću zahvaljuju preljevu od meda i sezama.

Jedu se za doručak, brunch, međuobrok ili snack, a najbolji su dok su još topli. Najčešće se jedu uz labneh, začine ili shakshuku, i to tako da se rukom trgaju komadi peciva i umaču u namaz ili u suhe začine. Jeruzalemski bagelsi diljem Izraela se prodaju u pekarama, na otvorenim tržnicama te na malim pokretnim kioscima uz cestu, a smatra se kako upravo ulični prodavači kriju tajne najboljih receptura.

Jeruzalemski bagel
Jeruzalemski bagel

Jeruzalemski bagel u zagrebačkom baru Figa Garden

Zagrebački bar Figa Garden odnedavno je svoju ponudu obogatio raznim izraelskim specijalitetima. Novi vlasnik, mladi izraelski poduzetnik Ofek Aviv, Zagrepčanima i posjetiteljima želi približiti najpoznatije izraelske specijalitete. Tako su u Figa Gardenu dostupni napitak Sahlab, slatki mliječni puding sa začinima te naš favorit, Jeruzalemski bagel!

Jeruzalemski bagel u Figi se poslužuje uz mješavinu začina za’atar, spicy mediteransku salsu, umak tahini i labneh – bliskoistočni kremasti namaz jogurta. Ako želite isprobati ovu fantastičnu deliciju, uputite se u centar Zagreba, na adresu Gundulićeva 39.

Foto: Figa Garden, Instagram, iStock

Učitati još
Zatvori