Panettone je, od svih slastica, vjerojatno i najveća zvijezda svakog blagdanskog stola. Ove je godine ponuda panettonea u našim pekarnama i dućanima veća i bolja nego ikada prije. Vjerujemo kako su i mnogi od vas tražili i pronašli svog favorita, a ako vam je kojim slučajem ostalo viška panettonea, imamo odličnu vijest. Naša blogerica Janja Benić, poznata i kao Janjolinka, donosi nam jedan pravi zero-waste recept!
Panettone pudding izgleda neodoljivo, a zapravo je vrlo jednostavan za napraviti – s okusima se slobodno možete i poigrati!
Recept za panettone pudding
Sastojci:
- cca 300 g panettonea
- 50 g maslaca
- 250 g punomasnog mlijeka
- 250 g slatkog vrhnja
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- korica pola limuna i pola naranče
- prstohvat muškatnog oraščića u prahu
- 60-80 g tamne čokolade (po želji)
Postupak:
- Premažite posudu (keramička/vatrostalna) maslacem (dio ostavite za kasnije).
- Narežite panettone na šnite debljine 1 cm pa ga posložite okomito u posudu.
- U zasebnoj zdjeli promiješajte mlijeko, slatko vrhnje, žumanjke, šečer i korice limuna i naranče i muškatni oraščić.
- Prelijte sve preko narezanog panettonea i ostavite 20-ak minuta da upije tekućinu. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
- Stavite preostali maslac i nasjeckanu čokoladu na vrh.
- Pecite 35 mminuta.
- Kada je gotovo ostavite malo da se ohladi (ne potpuno) pa servirajte – možete poslužiti sa sladoledom, slatkim vrhnjem ili Crème anglaise.
Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janjolinka