Namirnice i suplementi koji pouzdano jačaju imunitet ove zime

Namirnice i suplementi koji pouzdano
jačaju imunitet ove zime

*Tekst je napisala Helena Jakoliš, holistička nutricionistica

Domaći kefir

Kefir je prirodno fermentirani mliječni napitak koji se dobiva uz pomoćnih kefirnih zrnaca. Do sada su mnoga istraživanja potvrdila da jača imunološki i probavni sustav. Kefir sprečava zatvor i infekcije parazitima te je jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Bogat je izvor proteina i minerala, kao i enzima koji pomažu boljoj probavi. Liječi respiratorne tegobe, štiti srce i krvne žile, smanjuje stres i nesanicu. Iako ga mnogi nazivaju gljivom, on to uopće nije. To je skupina kefirnih zrnaca- simbiotska zajednica bakterija i kvasca koje se hrane i razmnožavaju u mlijeku. Način pripreme kefira je vrlo jednostavan i sve što vam treba su mlijeko i zrnaca. Industrijski pripremljen kefir nije isto što i kefir pripremljen kod kuće, jer se većina industrijski pripremljenih kefira ne izrađuju pomoću zrnaca nego hmelja i kulture bakterija koje će dati kiselkasti okus, ali neće dati kvalitetu i prednosti domaćeg kefira.

Lukovičasto povrće (češnjak, luk, mladi luk, ljutika, poriluk)

Češnjak posjeduje snažna antibakterijska i antigljivična djelovanja zahvaljujući svome aktivnom sastojku alicinu. On je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Učinkovito je sredstvo za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i šećera u krvi, a uz sve to odličan je detoksikant. Češnjak sadrži organski sumporni spoj koji uništava razne gljivične infekcije, osobito širenje Candide Albicans. Iako je češnjak potpuno prirodan suplement koji pruža mnoge prednosti, ali je također vrlo jak i mnogi ljudi bi ga trebali koristiti s oprezom jer može uzrokovati neugodne nuspojave. Prevelika konzumacija češnjaka može dovesti do osjećaja pečenja u ustima te probavnih smetnji poput nadutosti, mučnine, žgaravice, plinova i proljeva. Osobe koje pate od hemofilije ili poremećaja trombocita ne bi smjele uzimati češnjak, dok trudnice trebaju potražiti savjet liječnika.

Ulje origana

Ulje origana je jedan od najmoćnijih antigljivičnih lijekova koji posjeduje snažno antivirusno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Najčešće se koristi kao alternativa antibioticima, a glavna prednost mu je što će kvasci Candide imati manju vjerojatnost stvaranja otpornosti na njega za razliku od drugih prirodnih antigljivičnih lijekova. Ulje origana sadrži dva antimikrobna prirodna sredstva koji djeluju protiv rasta Candide i to s reakcijom vode u vašem krvotoku što dovodi do dehidracije i učinkovitog eliminiranja stanica Candide. Zanimljiva je činjenica da je jedna studija otkrila da aktivni sastojak karvakrol postiže djelotvornije djelovanje nego čak 18 različitih farmaceutskih lijekova. Najbolja vrsta origana je divlji origano. Vrlo je važno da se ulje origana uzima u kapsulama koje su razrijeđene u maslinovom ulju i u suradnji s certificiranim aromaterapeutom ili fitoaromaterapeutom!

Ekstrakt sjemenki grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa je popularan dodatak koji se koristi desetljećima za liječenje širokog spektra bolesti. Ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje te sadrži moćne polifenole koji iskorjenjuju infekcije. To je antimikrobni lijek širokog spektra djelovanja, a neke studije su pokazale da je puno učinkovitiji nego niz antibiotika i antifungalnih lijekova, te da za razliku od njih nema nuspojava i nije toksičan. Vrlo je učinkovit u borbi protiv Candide, a tome u prilog ide i činjenica da je poljska studija iz 2001. godine otkrila da 33 posto ekstrakta grejpa ima moćni antifungalni učinak protiv soja Candide Albicans.

On na prirodan način sprečava prelazak Candide u gljivični oblik i širenje kroz crijeva, a ujedno se može koristiti i za gljivične infekcije stopala. Odličan je prirodan antibiotik, a Američki istraživački institut izvijestio je da se ekstrakt sjemenki grejpa može učinkovito koristiti za ubijanje više od 800 bakterijskih i virusnih sojeva te 100 sojeva gljivica. Preporučuje se konzumacija isključivo u gastroprotektivnim kapsulama. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a osobe koje imaju teža zdravstvena stanja trebaju se posavjetovati s liječnikom prije konzumacije.

Osigurajte si dovoljne razine vitamina D

Dovoljne razine vitamina D smanjuju rizik od zaraznih bolesti jačanjem vašeg urođenog imunološkog sustava. Vitamin D uključuje ključne peptide u vašem imunološkom sustavu koji pokreću snažan antimikrobni odgovor, omogućujući vam da se brzo i učinkovito borite protiv osvajača prije nego što se može razviti infekcija. Kako osigurati da vam razina vitamina D bude dovoljno visoka?

Važno je uzeti dodatak vitamina D3 koji također sadrži vitamin K2 jer oni zajedno rade u tandemu. Vaše tijelo koristi vitamin D za apsorpciju kalcija, ali potreban mu je vitamin K kako bi osigurao da kalcij završi u vašim kostima, umjesto u vašim arterijama. Treba osigurati i dovoljnu razinu vitamina E i vitamina A (koje možete dobiti iz multivitamina), jer djeluju sinergijski i s vitaminom D.

Ako imate povijest osjetljivosti na gluten, celijakiju, propusna crijeva, uklonili ste žučni mjehur ili bilo koje druge probleme s crijevima koji smanjuju vašu sposobnost upijanja masnoće i samim time vitamin D, predlažem da uzimate i enzime koji pomažu u razgradnji i probavi masti, bjelančevina i škroba. Ovo će vam, u kombinaciji s dodatkom vitamina D, omogućiti postizanje optimalne razine vitamina D.

Budući da je vitamin D topiv u mastima, on se skladišti u našem tijelu i previše se može nakupiti tijekom vremena. Ako nadoknađujete visoke doze (preko 5000 IU dnevno), preporučujem vam da provjerite razinu krvi svakih 3 do 6 mjeseci dok se suplementirate.Ako vam je dijagnosticirana autoimuna bolest, moguće je da niska razina vitamina D može igrati ulogu u vašem stanju, stoga obavezno neka vaš liječnik provjeri razinu i suplementira s dozama primjerenim vašem stanju i potrebama.

Kurkuma

Kurkuma je moćan začin koja na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, a ujedno je jedna je od najjačih prirodnih antibiotika koja ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima, nego potiče razvoj dobrih bakterija. Smanjuje nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima, ima detoksicirajući učinak na crijevo. Zapadna medicina tek je počela istraživati njene prednosti, no ono što nas sve zanima je to po čemu je kurkuma posebna. Odgovor ležu u polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida koji se odlikuje snažnim antibakterijskim, antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Zato je vrlo važno shvatiti da sami začin nije dovoljan jer se iskorištava samo 3-5 % kurkuminoida za razliku od kurkumina gdje je iskoristivost i do 90 %. On ujedno ima moć zaustavljanja djelovanja enzima COX2-ciklooksigenaza koji je odgovaran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Samim time idealan je izbor kod reumatoidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti kao i upalnih stanja kože kao što je psorijaza.

Njegovo protuupalno djelovanje podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, ali bez težih i toksičnih nuspojava. Osim svog snažnog protuupalnog djelovanja kurkuma u sebi ima i hepaprotektivno djelovanje gdje prevenira cirozu i oštećenje jetre, a njen antioksidativni učinak pomaže u detoksikaciji i zaštiti jetre. Isto tako stimulira proizvodnju žući u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur. Na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore gdje potiče razvoj dobrih bakterija, smanjuje simptome nadutosti i plinova u crijevima. Ima kardioprotektivno djelovanje, štiti srce i krvne žile, pomaže kod kožnih, ali i neuroloških problema.

Najveći problem u primjeni kurkumina leži u njegovoj bioraspoloživosti gdje nakon konzumacije vrlo male količine dospijevaju u krvotok. Kako bi se povećala ta bioraspoloživost preporučuje se kombinacije kurkume s dodatkom crnog papra ( piperina) i masnoće koja će poboljšati apsorpciju.

Što se tiče kontraindikacija ne preporučuje se osobama s žučnim kamencima, osobama koje imaju trombozu i poremećaje probavnog sustava. Isto tako ako kapsule sadrže crni papar i njegov aktivni sastojak piperin ne preporučuje se osobama s bolesti štitnjače. Trudnice i dojilje se trebaju posavjetovati s liječnikom prije konzumacije.

Uzimajte fermentiranu hranu

Blagodati fermentiranog kupusa su nutritivne, detoksikacijske i zdravstvene. Nutritivno gledano kiseli kupus donosi obilje vitamina B1, B6, B8, C, U, te posebno važnog vitamina K, od minerala mangan, kalij, magnezij, fosfor, željezo, zatim obilje prehrambenih vlakana, antioksidante i fitonutrijente s naglaskom na indol-3-karbinol koji je protutumorski i značajno pridonosi uklanjanju toksina. Kupus na sebe vezuje toksine i sigurno ih otprema van iz tijela. Povećava iskoristivost drugih hranjivih tvari jer su pretprobavljene kroz proces fermentacije i nenadmašiv je izvor živih probiotika i enzima. Pomaže probavljanju drugih vrsta hrane koju jedemo u istom obroku i smanjuje neugodne reakcije na vrste hrane koja nam „teže pada” i manje odgovara.

Korisne bakterije se hrane ostatcima probavnih procesa i proizvode mliječnu kiselinu koja onemogućuje bujanje štetnih vrsta bakterija, gljivica i plijesni. Zato je uzimanje kiselog kupusa kao polica osiguranja od razmnožavanja štetnih vrsta mikroba. U kiselom kupusu su uobičajeno prisutne 4 glavne vrste laktobakterija (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Pediococcus pentosaceus i Lactobacillus plantarum), a može sadržavati i mnoge druge vrste. Svaki zalogaj kiselog kupusa nam donosi milijarde korisnih mikroba koji će nadjačati ili ubiti štetne mikroorganizme u našim crijevima i ojačati one korisne. Zato je kućno fermentiranje probiotičkog kupusa stvarno najjednostavniji i najmoćniji pothvat za obiteljsko zdravlje i jednostavan recept neka vas ohrabri u tome!

Tekst: Helena Jakoliš, holistička nutricionistica

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori