Najljepše mjesto u Istri za tri dana otvara svoj novi tasting room i dućan

Najljepše mjesto u Istri za tri dana otvara
svoj novi tasting room i dućan

Jedno od najljepših istarskih obiteljskih gospodarstava, Ipša, već dugi niz godina proizvodi vrhunska vina i ekstra djevičanska maslinova ulja. Prepoznati su na domaćoj, ali i inozemnoj gastronomskoj sceni. Nalaze se u slikovitom istarskom selu Ipša, okruženi maslinicima i vinogradima. Osim kupnje njihovih proizvoda, za tri dana otvaraju novi tasting room i shop, pa će se onda u prekrasno uređenom prostoru moći i duže zadržati i uživati u stručno vođenim degustacijama.

Novi Tasting Room i Shop

Obitelj Ipša već se prije nekoliko godina odlučila na rekonstrukciju stare seoske kuće, koja je tako ovih dana postala tasting room i shop. Dugo iščekivan projekt sada je realiziran i za tri dana otvara svoja vrata posjetiteljima! U kušaonici i trgovini moći će se kupiti, degustirati i uživati u domaćim maslinovim uljima i vinima obitelji Ipša.

U projekt su uključili GRUPA studio koja potpisuje cjelokupan dizajn interijera te tim izvođača Internova interior contractors. Po mjeri su izrađene police, stolovi i ostali elementi u prostoru, a cijeli je prostor ispunjen toplim, zemljanim tonovima, ručno rađenom keramikom i predmetima od drva. Prepoznat je i održan čvrst odnos s prirodom, kao i povezanost s podrijetlom i zemljom koji su poslužili kao inspiracija i nit vodilja pri samom uređenju prostora.

Masline i ulja

Još 1998. godine obitelj je obnovila stare maslinike, da bi već 2001., među prvima, masline počeli brati po sortama. Potvrdu za svoj rad dobili su već 2005. uvrštenjem ulja sorata Frantoio i Istarska bjelica u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei. Uspjesi su se nizali, a 2011. i 2017. godine uvršteno među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Maslinici se obrađuju na isključivo ekološki održiv način, što je jedan od razloga vrhunske kvalitete ulja. U listopadu započinje ručna berba maslina po sortama, te istog dana započinje prerada. Prerada se vrši hladnim postupkom, a nakon dolaska iz uljare, ulja se čuvaju u inox spremnicima, u strogo kontroliranim uvjetima.

U ponudi su četiri vrste ekstra djevičanskih maslinova ulja; Istarska bjelica, Frantoio, Leccino te kupaža Selekcija. Ipša ulja spadaju u najbolja i najnagrađivanija hrvatska ulja.

Vina Ipša

Vinogradi su u Ipši posađeni 2010. godine, kada su odlučili osim maslina i ulja okušati se u još jednoj strasti. Proizvodnji vina pristupaju uz minimalno korištenje tehnologije i mehanizacije. Berba se odvija krajem kolovoza i početkom rujna, odvojeno, ovisno o sortama u vinogradima. Nakon fermentacije i maceracije slijedi prešanje i sedimentiranje, a zatim se vino pretoči u drvene bačve u kojima leži 10 do 18 mjeseci.

Vina Ipša su prirodna, dobivena iz autohtonih, svjetski priznatih sorti grožđa. Trenutno se proizvode tri vrste vina: Malvazija , Sivi pinot i Santa Elena.

Stručno vođene degustacije

Uz izvrsna ulja i vina koja rade, logičan je korak bio oformiti degustacije. Osim stručno vođenih degustacija samih ulja i vina, gostima se nude i autohtona jela ili namirnice proizvedene na lokalnim farmama. Izvorni istarski okusi dolaze u svakom zalogaju i gutljaju, a doživljaj degustacije sastoji se od kušanja četiri vrste maslinovih ulja i tri vrste vina te autohtone hrane.

Više informacija saznajte na njihovoj službenoj stranici.

Foto: Marija Gašparović

Učitati još
Zatvori