Posjetile smo Institut za burgere by Mate Janković koji je ovih dana otvoren na Trešnjevci
Posjetile smo Institut za burgere by Mate Janković koji je ovih dana otvoren na Trešnjevci

Posjetile smo Institut za burgere by Mate Janković koji je ovih dana otvoren na Trešnjevci

Institut za burgere by Mate Janković otvoren je prošli tjedan na zagrebačkoj Trešnjevci, na adresi Ozaljska 12. Blizina Trešnjevačkog placa i vrlo frekventna lokacija već su u prvih nekoliko dana od otvorenja privukla brojne znatiželjne prolaznike, pa je lokal odmah zaživio. Poznati chef Mate Janković u partnerstvu s Ivanom Badžekom obožavatelje svojih poznatih delicija napokon je iznenadio i lokalom. Naime, brend postoji već tri godine, no do sada su burgeri iz Instituta publici bili dostupni samo na festivalima, dok će “adventski brend” Institut za kobasice biti prisutan na adventu i ove godine.

Danas smo posjetile Institut i isprobale nekoliko burgera i krumpirića te popričale s Ivanom Badžekom. Nas je oduševio cijeli koncept, od samih burgera i krumpirića do uređenja lokala. Burgeri i krumpirići dolaze i u vege varijantama, pa tako zaista svatko može pronaći nešto po svom ukusu. Nas su oduševili Smash burgeri i Chicken burger, a posebno iznenađenje bili su genijalni “Vege fries” odnosno prženi mrkva i celer! U nastavku donosimo što vas sve čeka u novom Institutu za burgere by Mate Janković!

Ponuda burgera, krumpirića i pića

U ponudi su dvije vrste burgera; Classic i Smash burgeri. Svi Classic burgeri rađeni su s brioche pecivom s maslacem, dok smash burgeri imaju nešto drugačiji, mlječniji i klasičniji burger bun. Classic burgere publika je već u sličnom izdanju upoznala na festivalima, no sada baš svi dolaze dorađeni i izmijenjeni.

Ideja je da iduće godine širimo tehnike burgera kroz novitete koje bi uvodili na mjesečnoj bazi. Što novi burgeri, što nove tehnike, što gostujući kuhari – i profesionalni i amateri, entuzijasti i blogeri – gostovali bi kod nas sa svojim i našim recepturama koje bismo uskladili.” kaže nam Ivan Badžek.

Burgers Classic

U ponudi je 5 klasičnih burgera; Original s junetinom iz lokalnog uzgoja, rajčicom, iceberg salatom, kiselim krastavcima, ukiseljenim lukom, cheddar sirom i burger sauceom, Pepper s junetinom iz lokalnog uzgoja, rikolom, relishem od paprike, ukiseljenim komoračem, tostiranim bučinim sjemenkama, cheddar sirom i spicy majonezom, Smokey BBQ s junetinom iz lokalnog uzgoja, rikolom, ljubičastim lukom, jalapeno papričicama, cheddar sirom, špekom i smokey bbq majonezom. Tu je i Chicken, burger s paniranim kosanim pilećim burgerom od piletine iz lokalnog uzgoja, iceberg salate, guacamolea, ukiseljene jabuke, tostiranih sjemenki i yum yum umaka, te Vege burger s vege bunom, burgerom od crvenog graha i riže, crvenim kupusom, humusom, ukiseljenom mrkvom, tostiranim sjemenkama i sweat chilli umakom.

Smash Burgers

Dva smash burgera velika su novost u ponudi Instituta za burgere. Onion Cheese s junetinom, džemom od luka i pancete, prženim lukom, namazom od topljenog sira, jalapeno papričica i honey mustardom te Bacon Cheese s junetinom, iceberg salatom, ljubičastim lukom, rajčicom, rolanim špekom, cheddar sirom i burger umakom.

Fries

Osim genijalnih burgera u ponudi su i prženi krumpirići. Možete isprobati sve od klasičnih krumpirića, krumpirića s parmezan majonezom i špekom, prženog batata, prženog batata s parmezan majonezom i špekom pa sve do “vege krumpirića”, odnosno prženog celera i mrkve koji dolaze uz tostirane sjemenke i sweat chilli sauce.

Uz postojeću mrežu dobavljača s kojima su jako zadovoljni, sami kisele luk, komorač, mrkvu i jabuku, a osim toga sami pripremaju i humus, namaz od topljenog sira i relish od paprika te tako burgerima pridaju svoj poseban touch. 

U ponudi pića su razni gazirani i negazirani sokovi i piva od kojih se ističu hrvatska craft piva; Zmajsko Pale ale, Zlatni medo, Primarius Ringišpil, Zeppelin Rakoon i bezglutensko pivo Gardia.

Uređenje prostora

Već na samom ulasku u lokal jasno je da je posebna pažnja u Institutu za burgere pridana uređenju. Zidove obložene limom u bojama je oslikao graffiter Krešo Golubić, dok je Roman Pokos svojim zabavnim ilustracijama uljepšao bijele zidove. Ideja je da se i boje zidova i ilustracije s vremenom mijenjaju kako bi posjetitelji svaki put zamijetili nešto novo.

Mala terasa s visokim stolovima i oslikanim stolcima ispred lokala već zove na uživanje uz zalogaj i piće Savršena je opcija za uloviti sunčane trenutke čak i zimi!

 

 

Radno vrijeme Instituta za burgere je svakoga dana osim nedjelje od 11 do 23 h.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori