Kuhinja koja spaja indijska i kineska jela je veliki hit

Kuhinja koja spaja indijska i
kineska jela je veliki hit

Indijsko kineska kuhinja

Užitak isprobavanja svjetskih kuhinja nikad nije bio veći nego sada – kad se u nedostatku otvorenih restorana možemo praviti da smo polu-profesionalni kuhari i kod kuće pripremati sva jela. Društvene mreže i internet općenito prava su riznica odličnih recepata, brojni online shopovi dostavljaju egzotične sastojke i začine, a nakon toga preostaje samo odabrati što ćemo prvo pripremiti.

Ovih dana nam treba hrana za utjehu, topla jela pripremljena s ljubavlju, najdraži recepti koji spadaju pod nazivnik comfort food. Rijetko kad će se naći netko tko nije obožavatelj kineske kuhinje, a fanovi indijskih specijaliteta također su brojni. Ukusni umaci, začini i drugi sastojci na koje naše nepce nije naviklo, mogu upotpuniti cijeli dan.

Indijsko kineska kuhinja

Indijsko-kineska kuhinja kao savršen spoj

Ako volite kinesku i indijsku kuhinju bez sumnje će vas zaintrigirati njen spoj koji se počeo ispreplitati još u 18. stoljeću kada su se kineski emigranti počeli ozbiljnije naseljavati na indijskom polutoku, u ovom slučaju u Kolkati (do 2001. poznata kao Kalkuta). Kuhinja se definira kao indijska interpretacija kineskih recepata – pržena jela i jaki začini koje vole Indijci sa zaokretom na kineski način uz korištenje popularnih sastojaka kao što su soja sos i rižin ocat.

Indijsko kineska kuhinja

Ovaj fusion sada ima poklonike diljem cijelog svijeta, s popularnim jelima koja se mogu u jednakoj mjeri naći u restoranima, kao i u kućnoj radinosti. Među najčešćim interpretacijama su meso, povrće ili morski plodovi na Manchurian način (u umaku koji spaja češnjak, čili, đumbir, škrobno brašno i soja sos) te ljuti Szechwan umak s čilijem, đumbirom, ljutikom i češnjakom. Chowmein rezanci, pržena riža, spring rolls – sva su ova popularna jela dobila indijsku varijaciju s najpopularnijim začinima te zarobila srca onih koji su ih probali.

Kako se kineska kuhinja prilagođava području u kojem se nalazi imamo prilike svjedočiti i sami s jelima iz kineskih restorana koja su hrvatski favoriti, a koja se ne mogu pronaći na jelovnicima nigdje drugdje u svijetu. A ako želite isprobati indijske varijacije – krenite prvo s ovim receptom.

Indijsko kineska kuhinja

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori