Ove tri hrvatske vinske regije osvojile su i američki Vogue
Ove tri hrvatske vinske regije osvojile su i američki Vogue

Ove tri hrvatske vinske regije
osvojile su i američki Vogue

Hrvatska obala već godinama privlači pažnju stranih medija zahvaljujući svojim prirodnim i kulturnim ljepotama, kristalno čistim morem i predivnim plažama. Tako smo kroz proteklih nekoliko godina o našoj zemlji mogli čitati u brojnim uglednim časopisima i portalima poput Bussines Insidera, Conde Nast Travellera i Voguea koji su naše plaže, otoke i gradove redovito uvrštavali na popise najljepših i najpoželjnijih za ljetni odmor.

Američki Vouge sada se raspisao o našim vinskim regijama pa u reportaži koju potpisuje novinarka Julia Eskins, navodi razloge zašto bi se upravo hrvatske vinske regije trebale naći na radaru njihovih čitatelja.

Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. No, osim tirkiznih plaža i povijesnih gradova koji su je učinili omiljenom ljetnom destinacijom, agrarno bogatstvo Hrvatske uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline, stoji u uvodu teksta.

Vinske regije koje je Vogue izdvojio i preporučuje svojim čitateljima da ih ove godine stave na svoju travel listu su Konavle, Pelješac i Istra.

Motovun

Konavle

Smještena na najjužnijem dijelu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, ali čini se kao miljama daleko sa svojim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i obiteljskim farmama. Prestiž u proizvodnji vina učvrstila je malvasija dubrovačka, drevna sorta grožđa koju je lokalni enolog Niko Karaman spasio od izumiranja nakon što je Domovinski rat uništio mnoge izvorne vinograde 1990-ih, piše Vogue. Regija je sada dom za više od 20 proizvođača specijaliziranih za suho bijelo vino, uključujući nagrađivanu vinariju Karaman.

Spominju i nedavno renovirani Hotel Supetar Cavtat, koji se prošle godine otvorio kao ekskluzivni boutique hotel, te njegov vinski bar koji poslužuje odabrana konavoska vina.

Cavtat

Pelješac

Vouge za Pelješac piše da je meka za kamenice i vino svjetske klase. Nakon što ste pojeli svoju porciju svježih kamenica na tirkiznoj vodi Malostonskog zaljeva, probajte drugi specijalitet regije: crno vino Plavac Mali, piše novinarka Eskins.

U članku se spominje jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, Vinarija Miloš, koja vino proizvodi više od 500 godina, kao i Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, koja nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more.

Villa Korta Katarina

Istra

Sjeverozapadna hrvatska regija Istra prije je bila dio Italije, a taj se utjecaj osjeća i danas. Zapravo, regija je dobila nadimak nova Toskana zbog svojih valovitih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa, piše Vogue. Nastavljaju s obiteljskim vinarijama Kabolom i Cattunarom, ali i modernim imanjima poput Roxanicha i Kozlovića, koja su počela spajati suvremeniji arhitektonski jezik s hrvatskom tradicijom.

Spomenuli su i da je hotel Meneghetti prošle godine predstavio svoj vinski kompleks, a članak završavaju sa Stanzijom Baracijom, imanjem koje se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka i livada hrvatsko-američke obitelji Penavic, vinarijom Clai te restoranom Stara Škola, koji vodi chefica Priska Thuring, a ističe se svojim zero waste u farm-to-table konceptom.

Vinarija Kabola

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Profimedia, Unsplash, Villa Korta Katarina, Kabola

Učitati još
Zatvori