Kraj tjedna podrazumijeva opuštanje uz koju čašicu viška. Kultura ispijanja alkohola vikendom unijela je u naš tjedni ritam rituale koji baš i nisu najbolji saveznici našeg svježeg izgleda. Sezona je druženja na otvorenom i društveni život naglo je pojačao svoj intenzitet. Baš kao i priroda koja je sve raskošnija, raskošniji su i naši izlasci. Dok guštamo u omiljenim alkoholnim pićima je lijepo, no nevolje stižu nakon toga. Dan nakon “vesele” noći može biti prilično težak i naporan kada se pretjera.
Opskrbite se “anti mamurluk” namirnicama
No, uz pametno konzumiranje hrane i pića, možemo olakšati nuspojave našeg dobrog provoda. Kombinacija veće količine vode čak i tijekom večernjih druženja s alkoholom, može biti prvi korak u liječenju glavobolje i mumurluka.
No, ako smo baš pretjerali i unos vode nije pomogao da se osjećamo bolje drugi dan, postoji nekoliko jela koja nam mogu olakšati mamurluk. Dobro je popiti dosta mlijeka i jogurta, a i vitamin B kompleks može puno učiniti za vas. Sve što ste čuli o kavi i liječenju mamurluka, ipak u prvih nekoliko sati nakon buđenja izbjegnite. Ona će vas dodatno dehidrirati, a to ne ide u prilog borbi s mamurlukom. Radije se držite vode.
Citrusi mogu biti dobri zbog C vitamina, ali njihova kiselost može dodatno iritirati već alkoholom dovoljno iritiran želudac. Med je izvrsna namirnica u ovom slučaju, a na poželjnom popisu našle su se banane, bademi i šumsko voće. Dobre stare juhice od kostiju, povrća ili mesa koje su nam pripremale bake za vrijeme prehlada, također uvrstite u svoj vikend jelovnik protiv mamurluka. Jabuke, sok od jabuke, tikvice i biljni čajevi neka vam se jednako tako, nađu pri ruci. Tri jednostavne i vrlo popularne kombinacije za malo jači anti mamurluk doručak svakako su shakshuka, francuski tost i uvijek ukusni burgeri.
Shakshuka
Ovo tradicionalno jelo bliskoistočne kuhinje je odličan izbor za doručak koji vraća energiju. Kombinacija zdravih namirnica poput rajčice, paprike i jaja učinit će da se osjećate bolje. Barem malo.
- 5 jaja
- glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 5 rajčica
- 1 ljuta papričica
- 2 paprike
- sol, papar.. (po ukusu)
- peršun
- 2 žlice maslinovog ulja
U zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, paprike i papričicu pa sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Nakon nekoliko minuta dodajte začine, rajčicu i češnjak. Miješajte dok se sastojci ne pretvore u umak u koji ćete uliti jaja. Nakon toga ih poklopite i kuhajte. Dobit ćete fino začinjena i obogaćena poširana jaja koja pospite zdravim i mirisnim peršunom.
Francuski tost
- 2 jaja
- 6 žlica mlijeka
- vanilin šećer
- pola žličice soli
- žličica šećera
- kruh
- maslac
- borovnice
- banana
- med
U dubljoj tavi rastopite maslac. Stariji kruh narežite na kriške i umočite u pjenasto umućena jaja sa začinima. Propržite s obje strane, premažite medom, dodajte kriške banane i borovnice. Ovo jelo će vas osvježiti i vitaminizirati.
Burgeri s mozzarelom
- mljeveno meso (vrsta po želji)
- glavica luka
- češanj češnjaka
- 100 g mozzarele
- senf
- chilly umak
- ulje
- pecivo
- sol, papar
Od mljevenog mesa, luka, češnjaka i začina napravite pljeskavice. Ispržite ih na ugrijanom ulju. Pecivo razrežite, s unutarnje strane namažite senfom, chilly umakom, ubacite pljeskavicu i mozzarelu i uživajte u oporavku od mamurluka uz fine zalogaje.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram, Unsplash